Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2010 22:06 - Премиерът поздрави българите от трибуната на ООН
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 869 Коментари: 0 Гласове:
4



Искам от тази висока световна трибуна да отправя поздравление и към българския народ, който днес чества своя Ден на Независимостта, каза премиерът Бойко Борисов при първото си изказване в ООН по време на Годишната Асамблея на Световната организация, съобщиха от правителствената пресслужба. Този празник 102 години показва как с усилия и воля нацията на една слаба и неразвита държава може да отстоява своето достойнство и да се развива успешно. Поздравявам всички български граждани в България и навсякъде по света с този празник. Поздравявам ги и за това, че изправени пред своите предизвикателства, никога не са отказвали помощ на по-слабите и нуждаещи се от тях, подчерта Борисов.

Не може да се скрием от факта, че милиони хора в развиващите се държави живеят с по 10 литра вода на ден. Същевременно в развитите страни има прибори, които на час изразходват десетократно повече вода. Това е един „обърнат свят“, който се нуждае от промяна. От тази висока трибуна искам да заявя категорично, че България осъзнава тази глобална потребност на развитието. В рамките на своите възможности ние ще помагаме за постигане на целите на хилядолетието за развитие. Защото си даваме ясна сметка за значението на солидарността като основен принцип в политиката, посочи българският премиер.

Българската политика за участие в международното сътрудничество за развитие ясно следва нашата решимост да изпълним ангажиментите, поети в рамките на големите конференции на ООН по въпросите на развитието, както и тези по договорените през 2005 г. нови цели за обема на официалната помощ за развитие, предоставяна от държавите – членки на ЕС, каза още Бойко Борисов.

Ние самите в България сме изправени пред много проблеми, включително със собственото ни развитие и жизнен стандарт. Но въпреки това постепенно изпълняваме поетите ангажименти по оказването на помощ за развитие. Защото много добре осъзнаваме колко е важна международната солидарност, когато имаш да решаваш жизнено важни за хората проблеми. Днес ние разчитаме изключително много на европейската солидарност и на средствата, които тя ни дава за развитие на българската икономика и подобряване живота на българските граждани.

За това съзнаваме смисъла и значението на солидарността и сме готови да я проявим и по отношение на тези, които в други региони на света се нуждаят от нея. Всичките ни усилия за бързото възстановяване на динамиката и икономическия просперитет на българската икономика като част от европейските процеси на съживяване имат смисъл и като най-ефективният начин за генериране на повече средства за развитие. Географският фокус на отпусканата от България помощ за развитие в момента е насочен към страните от съседните ни региони на Балканите и Черно море. Чрез финансовия ни принос към 10-я Европейски фонд за развитие обаче ще оказваме макар и индиректно подкрепа за развитието на страни от Африка, Карибите и региона на Тихия океан, аргументира се премиерът пред високия форум. За да се случи всичко това са необходими не само финансови ресурси. Не по-малко важни са подготвените кадри, експертната помощ и ноу-хау, заяви премиерът от трибуната на ООН.

Именно в това направление следва да се търси и максималната подкрепа, която могат да дадат страни с по-ограничени финансови възможности като България. И разбира се в рамките на по-добре координирани международни механизми. Изразявам убеденост, че подобряването на качеството на предоставяната помощ е не по-малко важно за постигане на Целите на хилядолетието от увеличаването на нейния обем. За това политиката ни за сътрудничество за развитие е подчинена на принципите за ефективност на помощта, залегнали в Парижката декларация и потвърдени в Плана за действие от Акра, заключи Бойко Борисов.



Тагове:   оон,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025423
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930