Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 16:17 - Хиляди участваха в шествие за обучение по религия в училищата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1308 Коментари: 1 Гласове:
4



Ако Църквата се върне в училищата, можем да постигнем ново национално възраждане. Това беше един от лозунгите, издигнати на провелото се днес национално литийно шествие в подкрепа на идеята обучението по предмета "религия" в училищата да стане задължително. Проявата беше организирана от Българската православна църква, а в нея се включи и патриарх Максим, който отслужи молебен за каузата.

По софийските улици преминаха няколко хиляди души, между които много духовни служители и студенти  по богословие. На шествието присъстваха представители на всички епархии в страната, а по данни на организаторите в проявата са се включили над 10 000 души.

Възрастна жена от Созопол разказа, че е тръгнала в пет сутринта от дома си, за да може да стигне навреме и да изрази силното си възмущение от поведението на младите хора в страната. По думите и дори внукът й я обиждал и псувал. Затова било крайно време църквата да се намеси, за да спре моралната деградация в обществото.

Повечето от дошлите на събитието проявиха силна религиозност и пееха в един глас с църковните служители. Те с умиление слушаха словата на духовниците и се възмущаваха от всеки, дръзнал да наруши мълчанието около тях.

Представителите на Българската православна църква многократно се позоваха на историята, за да аргументират ролята на християнската религия в българското общество. В обръщението си към правителството русенският митрополит Неофит стигна и до извода, че "светското училище е рожба на църквата", като даде за пример преподавателската дейност на Неофит Рилски в Априловската гимназия в Габрово -  първото светско училище в страната.

За да подкрепят идеята, бяха дошли и не малко млади хора от различни краища на страната. Няколко малки деца, придружавани от бабите и дядовците си, бяха заели предни места пред катедралния храм "Св. Александър Невски" и също се опитваха да пригласят на духовниците.

"Младите днес нямат страх от нищо. Нека поне се страхуват от бога". Така Атанас, 18-годишнен ученик от Първомай, защити концепцията на църквата. Той получил знанията си за религията в духовния храм  и не знаеше, че и сега в училищата децата могат да изучават предмета  по свое желание. Той все още не бил решил дали да стане богослов, но също вижда спасение за младите в религията. "Нека спасим поне някого, поне малко да направим", каза той.

"Това, което искаме ние, не е да се преподава религия, а предметът да е запознаване с дадена религия, което не противоречи на светския характер на образованието", заяви  Ловешкият митрополит Гавраил.

След края на шествието църковна делегация връчи петиция за въвеждане на предмета религия - православие в Народното събрание, Министерския съвет и президентството. Представители на Светия синод ще се срещнат и с министъра без портфейл Божидар Димитров.




Гласувай:
4



1. bogolubie - Наистина, в църковни земи
25.09.2010 14:17
са строили училища в селищата. Вярно е това. Но за мен е важно, кога братята и сестрите християни изобщо, в България ще постигнат разбирателство, за да дадат отпор на звяровите служители. Повелята е един Господ, една вяра, едно кръщение!!! Традициите трябва да се пречупят. Истината трябва да възтържествува и победи, за да има същинско спасение. Делението на три, ще се окаже точно като разделянето на Българското царство, което преди векове пада под османско робство. Трябва ли да повторим стария грях, или сега, научени от Библията и живия Бог, трябва да се обединим, независимо от различията?!
Всички декларират, че обичат Христос, но заради Него не искат да склонят глава и да се поклонят, така, както Яков се поклони, заедно с домочадието си и слугите си на брат си Исав, макар, че по Божия воля беше определено по-големият да слугува на по-малкия. Чувството за превъзходство и гордостта са онази фарисейщина, която Господ ни представи с притчата за фарисея и митаря, където напълно ясно, точно и безцеремонно отсече, че ФАРИСЕЯ ИЗЛЕЗЕ НЕОПРАВДАН ОТ ХРАМА. Не каза ли и апостол Павел, че със всеки станал всякакъв, за да придобие по-мнозината. Дистанцията и соченето с пръст, осъждането на другите братя и сестри, убива възможността за диалог и изява на истината. А времето не чака! За жалост. Където е мършата, там кръжат лешоядите. Трябва ли да се стигне дотам?! Това, което пиша, не е моята мъдрост, а мъдростта на Божият Дух, Който ми показа всичко по църквите, за да говоря уверено и да свидетелствувам с мъка в сърцето за лицеприятието във вярата, която е най-страшния бич за нашия Господ и Спасител. Не е ли опознат Той,трудно ли е за разбиране, или е трудно за изпълнение?! Но която и да е причината, резултатът е един и същ.
С поздрав в Христа : ЕСТИР !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038974
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930