Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2010 09:48 - България регистрира ракията като национален продукт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1815 Коментари: 1 Гласове:
1



България ще се опита да регистрира ракията като национален продукт в Европейския съюз, за което обаче ще трябва да докаже, че в нея се влага предимно винен, а не житен дестилат, както и че именно у нас ракията е била произведена за първи път. Това стана ясно в неделя от изявленията на министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното, които присъстваха на откриването на гроздобера в Харманли.

В момента се работи по промените в Закона за виното - като администрация и като държава имаме амбицията това, което се намира в бутилките, да е вино от грозде, посочи министър Мирослав Найденов. "Когато започнем да правим вино само от грозде, тогава и цената ще бъде по-друга, а когато започнем да правим и ракия от винен дестилат, от грозде - също цената ще друга", заяви той.

Министърът съобщи, че в момента големият процент от ракията не се прави от винен, а от зърнен дестилат, както и някои от вината не се правят от грозде, а от спирт, есенции, оцветители. По думите му поне 25 процента от ракията, която правим, трябва да бъде от винен дестилат, за да успеем да убедим Европейската комисия да я регистрира като национален продукт.  В момента 10 процента от ракията, която се предлага у нас била от винен дестилат, а останалата от - житен, като на етикета пише, че е спиртна напитка.

В случай, че страната успее да регистрира ракията като национален прокут в ЕС, като преференция акцизът върху нея може да падне с 50 процента.

Министърът припомни, че досега като национален продукт в ЕС е регистриран горнооряховският суджук, което отнело години.

Според изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното към земеделското министерство Красимир Коев процедурата за регистрация на българската гроздова ракия като национален продукт ще отнеме една година. Той обясни обаче, че освен качество и автентичност на продукта страната трябва да се пребори и с държави като Македония, Сърбия, Словения и Унгария, които претендират, че ракията също е техен продукт. Целта е обаче да докажем, че страната ни първа е произвела ракията, каза Коев.

Министърът на земеделието констатира, че реколтата от грозде през тази година е по-слаба от миналогодишната и от по-миналогодишната заради атмосферните условия, но е достатъчна да "напълни избите".

Цената на гроздето не е тази, която очакваха производителите и определено е по-ниска от очакваната, отбеляза министърът. По думите му държавата не може да се намеси при определянето на изкупните цени, но може да направи така, че да няма нерегламентиран внос на грозде от трети страни, които да подбиват цените на родните производители. Според Найденов, при условие че има нереализирани количества вино от минали реколти, едва ли би могло да се очаква и да се търси по-висока цена на гроздето.

Министърът смята, че трябва отново да започнем да изнасяме вино на пазарите, които "сме изгубили с лека ръка" - в Русия, в бившите социалистически страни. Той добави, че се правят опити за пробив на японския и на китайския пазар.



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Дай Боже да стане
27.09.2010 11:18
по-скоро, докато все още има лозя ..... :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999078
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031