Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 19:18 - Здравният министър подаде оставка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1000 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.09.2010 19:19


Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова. Оставката е подадена от самата нея, а не е поискана, уточниха от Министерския съвет.

Минути преди новината да бъде съобщена на журналистите от пресаташето на правителството Николай Боев Борисова каза на репортерите в МС, че не е коментирала въпроса с ГЕРБ. На вчерашната среща с премиера също не е ставало дума за оставката й.

„Моята оставка, както на всеки министър, е в джоба ми, тъй като нямам джоб, тя е в папката ми“, каза тя минути преди да стане ясно, че вече няма да е част от правителството на Бойко Борисов.

Борисова преди оставката: Вярвам, че ще се оправим!

На пресконференция след края на редовното заседание на кабинета Борисова, в качеството си все още на министър обясняваше как ще прави здравната реформа, като посочи и конкретни срокове.

Отначало се зае да опровергава информацията, че доплащането в болниците ще е в размер на 20 %. Изобличен като пуснал слуха бе д-р Ненков от Българския лекарски съюз. „Той искаше да цитира Франция, но не беше точен. Във Франция има 30 % доплащане от доброволен фонд. За България ще научим какъв ще бъде евентуално процентът, ако решим да правим такъв доброволен здравен фонд, едва след като премине определянето на цените и обемите на основния пакет. Ние все още не знаем каква е цената, колко харчим реално в този основен пакет”, заяви Борисова. После се обърна към финансовия министър: „Ще стигне ли месец, г-н Дянков?”. Да, отговори той. „В края на октомври ще сме готови с цената на основния пакет, който е задължителен, който е и сега съществуващ – това е нашата НЗОК”, поясни тя.

После разясни идеята. По цял свят в задължителния обществен фонд за здраве имало недостиг на средства. Затова във всички страни се правили допълнителни здравни фондове, които могат да бъдат доброволни или задължителни. Ние сме се били спрели на формулата – осигуряване по желание. Това щяло да ни струва по 5-6 лева на месец. Който не иска да дава допълнително пари за осигуряване, ще вади от джоба си и ще си доплаща директно в болниците.

Това щяло да направи пациента „контрольора на системата”. Плащайки, той щял да се интересува за какво му отиват парите. „Вие ще ме попитате – да, ама пациентите и днес плащат. Да, но е нерегламентирано или полурегламентирано”, отговори Борисова.

Пациентите с хронични и злокачествени заболявания щели да попаднат в „нарочен списък”, осигуряващ им безплатно лечение. За социално слабите, децата и пенсионерите пък щял да бъде създаден „допълнителен малък социален фонд”. Средствата в него ще бъдат осигурявани от държавата. Представител на този фонд ще има във всяка болница. Неговата задача ще е да провери дали пациентът действително е социално слаб. „Той ще види този болен има ли жилище, има ли кола, каква е заплатата, има ли спестявания”, обясни Борисова.

Тя не пожела да коментира българската специфика – социално слаби ли са пенсионерите със собствени жилища, добити по времето на социализма, с мотива, че това било „несвойствен въпрос”. По цял свят обаче било прието да се счита, че щом имаш дом, не си беден. Ако се окаже, че пациентът не отговаря на условията, „ще му се търси сметка и той ще трябва да си плати”.

„С г-н Борисов снощи съвсем коректно заключихме в обсъжданията, че твърде рано тази концепция попадна в публичното пространство”, съобщи министърката. В действителност обаче това било само предложение, което тепърва трябвало да се обсъжда „в партия ГЕРБ и в Здравната комисия” преди да влезе в новия Закон за здравно осигуряване.

Концепция била поискана от началника на кабинета на премиера. От Борисова било изискано да разпише „във времето кое как ще разположи”. „Не знам кой не си е свършил работата, но отговорността ще поема аз”, обяви Борисова в отговор на въпрос дали премиерът я е обвинил, че не си е свършила работата, та се стигнало дотам проектът да стане публично достояние.

Тя не отговори и на въпроса дали е получила подкрепа от ГЕРБ за концепцията. „Не съм я и търсила. В момента няма база за разговор”, отговори Борисова. Слухове от кухнята на управляващите гласят, че на заседание на Изпълнителната комисия завършило късно снощи е имало скандал за искането за доплащане в болниците. Бойко Борисов дори поискал оставката на министърката. Тя категорично опроверга това да е вярно.

Вие не вярвате ли, че все някога ще се оправят нещата в България?, обърна се Борисова към журналистите, залели я с въпроси дали не смята, че неуредените неща в проекта й водят дотам, че губи подкрепа за реформата. „Аз пък вярвам, че все някога ще се оправим. Трябва да вярваме”, препоръча тя.

РЕАКЦИИ

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов бе изненадан от решението на Борисова. Той научи от медиите за оставката на здравния министър и обясни, че докато не се запознае няма да коментира.

БСП: Основанията за вота не отпадат

След новината за оставката на Анна-Мария Борисова червените заявиха категоричната си позиция, че основанията за вота на недоверие към правителството не отпадат. “Основанията за вота на недоверие не отпадат, защото той е към правителството за цялостната здравна политика”, посочи депутатът от “Коалиция за България” Янаки Стоилов.

Отговорността засяга не само министъра на здравеопазването, но и министър-председателя, министъра на финансите и целия кабинет, добави той. Въпросът тук не е до харесване на персоните, защото както беше неизвестна причината за номинирането на проф. Борисова, следващия път може да има подобно предложение, коментира депутатът. Новият здравен министър не трябва да е просто един добър лекар, а да предложи политика, различна от досегашната, категоричен е той. ГЕРБ обаче няма потенциал да предложи друг тип здравна политика, прогнозира народният представител от КБ. Стоилов определи новината като “просто един отдушник”.

Сините: Новият министър да не бъде подбиран от улици и кръстовища

След оставката на проф. Борисова вотът на недоверие до голяма степен се обезсмисля, тъй като престои номинирането на нов министър на здравеопазването с нов екип, посочи съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

От СДС поискаха оставката на министъра на здравеопазването, на екипа й, както и освобождаването на директора на Здравната каса Нели Нешева и на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов. “Новият здравен министър трябва писмено да разкаже и покаже своята визия за решаване на тежките проблеми в здравеопазването, трябва решителен човек, който да не бъде подбиран от улици и кръстовища”, заяви Димитров.

Според него новият министър трябва да е готов да срещне дори обществено неодобрение в даден момент, но да вземе мерки за спиране на кражбите в сектора, да е готов за подобряване на здравните услуги, “да няма наивни и глупави идеи” като доплащане на здравните вноски при положение, че има 1 млрд. лева резерв.

ДПС: Оставката на Борисова – добър пиар ход

Доволни сме от оставката на Анна-Мария Борисова. Не сме доволни от оставката единствено на здравния министър, защото здравната политика се формира от кабинета, заяви депутатът от ДПС Нигяр Джафер. „Анализът показва, че през два месеца някой си отива. Осем души са си отишли само за една година от здравната система. Това е за успокояване на напрежението, но не решава проблема с визията в здравеопазването”, коментира депутатът. „Смятаме, че това е един добър пиар ход преди вота на недоверие. Искането за вот ускори тази оставка”, добави тя. „Здравният министър е просто бръмка в цялата верига. За съжаление, когато той не може да налага своите искания, не може да изгради екип, който да формира виждане, нещата стигат до тук”, каза тя. Джафер добави, че Анна-Мария Борисова ще остане в историята като министъра с най-малко време в кабинета „Борисов”.

НДСВ: Планът на Костов успя

От НДСВ обявиха, че са обезпокоени от „развитието на драматургията“ около идващия вот на недоверие към кабинета. Причините са три. „Първо, защото нервите на премиера не издържаха, видимо от негово свръхемоционално телевизионно интервю. Второ, защото премиерът се уплаши от вота на недоверие и най-вече да не загуби синьото партньорство. Трето, защото и този път планът на Костов успя – яко разклати управляващата коалиция, а нищо чудно и да си осигури някой пост в здравеопазването“, се казва в декларация на жълтите.

Последният назначен от Борисов министър, стана жертва на първия вот на недовериe, който дори още не е внесен, убедени са о т НДСВ. „Главата на министър Борисова очевидно не струва толкова, колкото истината, която щеше да блесне в парламента при обсъждане на вота“, пише още в декларацията. Тя завършва по следния начин: „Жалко за българския народ, който чака управленски решения и реформи, а получава уволнения и назначения. Още по-жалко за здравеопазването, защото на следващия министър – чудно кой ще се съгласи да седне в това кресло, ще му трябват още 6 месеца, за да започне каквото и да било“.

Втори крах

Това е втори министър на здравеопазването от кабинета на Бойко Борисов, който подава оставка. В началото на тази година Божидар Нанев също подаде оставка като министър на здравеопазването. Срещу него бяха повдигнати обвинения за сключване на неизгодни договори, донесли щети за 2,45 млн. лв

“По делата им ще ги познаете, оставете ме да работя” – това бяха първите думи пред медиите на Анна-Мария Борисова, след като парламентът я одобри за наследник на Божидар Нанев на 21 април т.г. Тя призна, че е била на вилата си във Великотърновско, когато премиерът Борисов й се е обадил по телефона и двамата са се срещнали на кръстовище в близост до старата столица, за да разговарят за министерската номинация.

Мотивите си да предложи проф. Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването, след като освободи Божидар Нанев, министър-председателят разкри така: “Тя има тежък характер, а на мен такъв човек ми трябва. Здравната реформа е нещо, което трябва да се случи и всички са съгласни за това. Всички знаят, че се източват пари от здравеопазването, никой не казва от къде се източват. Първата задача на здравния министър е да спре течовете в здравеопазването”.

Именно обаче реформата в здравеопазването “изяде” главата на професор Борисова. Още при гласуването й за поста на 21 април т.г. в Народното събрание ДПС категорично заяви, че не я подкрепя. В края на лятото БСП започна да настоява за оставката на здравния министър. От няколко дни към тези искания се присъединиха от ДСБ и СДС, като експремиерът Иван Костов настоя за смята на цялото ръководство на Министерството на здравеопазването.

Проф. Анна-Мария Борисова е председател на Българското дружество по ендокринология и Българската лига за профилактика на остеопорозата. Нейният професионализъм също бе посочен от премиера Борисов като основание да оглави здравното министерство. Срещу което още през април възразиха лекарски организации от цялата страна.

Когато встъпи в длъжност, проф. Борисова изтъкна: „Аз съм на върха на кариерата си, търсен лекар съм, обичана съм от пациентите. Питате се какво правя тук. Трябваше ми известно време, за да си помисля струва ли си. Взех решението бързо, защото съм твърд човек. Отстрани е много лесно да се критикува. Не съм тръгнала с голяма кошница, ще се радвам и на малка, но да я напълня“.

Днес сутринта професор Борисова не отрече, че може и да подаде оставка, но веднага зададе контравъпроса “Какво ще стане със здравната реформа?”. “Винаги, когато се прави реформа, се засягат нечии интереси повече или по-малко и по тази причина има искане за оставка, в случая – моята. Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата?”, каза пред bTV здравният министър.

Снощи в интервю по Канал 3 премиерът Бойко Борисов каза: “Здравеопазването е единственият трън в петата ни. Единственото ми тежко место, където буксуваме и за съжаление най-болезнено и не се справяме.” Той добави, че ако не се справи Борисова, ще сложи друг, но накрая ще успее.



Тагове:   министър,   оставка,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051067
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930