Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2010 15:57 - "Атака" използва дебатите по вота за антитурска демонстрация
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове:
0



Лидерът на "Атака" Волен Сидеров използва началото на дебатите по вота на недоверие и прякото им предаване по БНТ и БНР, за да критикува премиера Бойко Борисов за посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

При откриването на дискусиите депутатите от "Атака" влязоха в залата облечени в черни тениски с надписи: "Не на Турция в ЕС" и "Ердоган, дължиш ни 10 млрд. долара".

След като лидерът на левицата Сергей Станишев представи мотивите на опозицията за вота на недоверие, в декларация от името на парламентарната група на "Атака" Сидеров определи като груба грешка изявленията на пресконференцията след срещата на премиера Борисов с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, в които се чули внушения за подкрепа от страна на България за членство на Турция в ЕС. "От името на "Атака" и на 65 хил. българи, които гласуваха за нас, искам недвусмилено да заявя, че "Атака" никога не е подкрепяла и никога няма подкрепи кандидат-членството на Турция в ЕС, каза Сидеров.

Няма право нито един министър, нито едно правителство да говори от името на държавата, когато става дума за този въпрос, добави още Сидеров. "Не съм фанатик, не съм сектант, който иска да развали отношенията между България и друга държава, но има въпроси, по които компромиси не могат да се правят", заяви той. Допълни още: "Не може да се пречупиш пред един премиер, който идва тук не с приятелски отношения."

"Драги управляващи, искам да ви кажа ясно: Грешите, когато смятате, че Турция идва тук с приятелски намерения, и е грешка да се провят компромиси по посока на Анкара", заяви още лидерът на "Атака".

Турция няма право да претендира за членство не само в ЕС, а в който и да е съюз. Повече министър-председател на Турция не бива да бъде посрещан с прегръдки и целувки. Тази грешка, която направихме, е един ясен, черен сигнал, каза Сидеров. Тази държава е държава, която играе антибългарски игри, и повече подобни грешки не трябва да се допускат, заяви той.

Според лидера на "Атака" друга "грешка" е, че едно от посланията на изявленията след посещението на Едоган е, че въпросът с тракийските имоти бил решен. "Ще предизвикате нещо, което ще ви свали от власт, ако не се коригирате, г-н министър-председател", каза още Сидеров. 

След изказването на Сидеров парламентът излезе в 15-минутна почивка по искане на групата на ГЕРБ.

"Станахме свидетели на откровено пилитическо изстъпление", заяви след почивката зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Никога в 20-годишната история на парламентаризма от тази най-висока трибуна не са отправяни толкова директни обиди по адрес на министър-председател на друга държава, посочи той.

Надяваме се, че останалите парламентарни групи не споделят това изказване на Волен Сидеров и очакваме да намерят подходящата форма да се разграничат от това политическо изстъпление на "Атака", допълни Местан. И изрази очакване  да има официална реакция на разграничаване и от премиера Бойко Борисов.

Тодор Велков от РЗС възрази срещу воденето на заседанието и призова председателят на парламента Цецка Цачева да направи така, че народните представители да бъдат облечени подходящо за поста си


Тагове:   атака,   вот,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043959
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930