Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2010 09:27 - Ходжата на Сърница бил "глава" на ислямистите у нас
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове:
1



Шефът на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями" е ходжата на село Сърница Саид Мулту, съобщи в четвъртък Нели Попова от пазарджишката прокуратурата. Ден по-рано МВР, ДАНС и държавното обвинение проведоха мащабна акция за прекъсване дейността на организацията, която не е регистрирана в България. Операцията протече в няколко села в районите на Смолян, Велинград и Гоце Делчев.

Полицаите и агентите на ДАНС иззеха литература на арабски, която бе обявена за ислямистка, документи, доказващи незаконното финансиране на организацията, пари в брой и компютри.

Нахлуването в селата предизвика недоволство сред местните жители, които според властите са се опитали да осуетят акцията.

Мутлу и останалите членове на организацията са наблюдавани две години. Къщата на ходжата е един от проверените адреси. Прокурор Попова обясни още, че българският клон е учреден в Истанбул и разполага с програма, "чиято дългосрочна цел е ислямизация". Иначе "Ал Уакф Ал Ислями" е учредена в холандския град Айндховен и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия.

Попова каза, че Саид Мутлу разполага с лектори, които обучават момчета и момичета срещу месечно възнаграждение, а подрастващото поколение се наблюдава от платени застъпници.

Организацията разполага със свои квартири за пропаганда в Благоевград, Пловдив и София.

По думите й за анализ на иззетата литература при акцията ще са необходими няколко месеца. Тя уточни, че при претърсванията и обиските в Сърница и велинградското село Кандови са иззети 30 чувала с доказателства - лични записки, книги, компютри, лаптопи, флашки, саморъчно написани лекции, програм. Намерени са 17 хиляди лева, 4000 евро, както и около 500 арабски банкноти.

Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров съобщи, че през 1994 г. регистрация на ислямистката организация е отказана. Димитров се изказа и по още един въпрос – този със обществения шум от акцията. Министърът, който има няколко последни предупреждения от Бойко Борисов за "изключване" от кабинета, обяви, че е логично ДАНС като сериозна организация да не предприема стъпка, която може да разклати етническия мир у нас и да докладва по тази операция единствено на премиера и вътрешния министър, без да вдига шум.

Главният секретар на мюсюлманското вероизповедание Хюсеин Хафъзов обаче твърди, че организацията е съществувала в България, но е била закрита е със съдебно решение "и оттам насетне не е провеждала никакви мероприятия или никаква дейност".

Той допълни, че няма как да знаят дали съмишленици на организацията продължават да действат тайно в страната. Хафъзов каза още, че при всички подобни акции досега, когато "отново са открити такива документи и материали са завършвали с оправдание на заподозрените".

В същото време стана ясно, че имамите в България ще се съберат на среща, за да обсъдят декларация, в която ще настояват за извинение от управляващите. За тази инициатива съобщи районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед.

Той е убеден, че правителството и премиерът трябва да се извинят на всички семейства, в които служителите на ДАНС са нахлули. Освен това Мохамед настоява за персонално извинение на всички действащи имами, защото те са "гарантът за спокойствието и психическото равновесие на мюсюлманите".

"Ако това не се случи, да им тежи на съвестта, защото голяма част от мюсюлманите поне в молитвата си със сигурност споменават тези събития и най-лошото е, когато човек попадне в молитвата на някой друг", допълни Айдън Мохамед.

Имамът на село Лъжница Мохамед Камбер, от чийто дом бяха иззети множество книги, е възмутен, обиден и няма да коментира акцията докато не приключи проверката на прибраната литература. Добави обаче, че акцията е провокирана от противници на мира в България и го е провокирала да не вярва на управляващите.

Миналата седмица, по време на посещението на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бойко Борисов благодари на турските служби за добрата работа в борбата с тероризма, наркотрафика и контрабандата и обяви, че се надява в скоро време "да направим една операция, която ще е много добра за всички нас”.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033510
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930