Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 09:33 - Започна спасяването на чилийските миньори
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 683 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.10.2010 09:34


Операцията по изваждане на повърхността на блокираните в медна мина "Сан Хосе" 33-ма чилийски миньори започна в 23.20 часа местно време (2.20 ч. по Гринуич) със спускането в шахтата на първия спасител, предаде Франс прес.

Мануел Гонсалес, служител на чилийската компания "Коделко", бе спуснат бавно в шахтата в металната капсула, управлявана от кран, след като бе окуражен от колегите си спасители, както и от чилийския президент Себастиан Пинера, който му пожела успех.

Първият спасен - 31-годишният Флоренсио Авалос, бе успешно изваден на повърхността през аварийната шахта малко след 6 ч. сутринта българско време сред всеобщи бурни аплодисмени. 33-мата миньори престояха затрупани под земята 69 дни от 5 август насам на почти 700 м дълбочина. 

Около час по-късно беше обявено, че е изваден и втори миньор - Марио Сепулведа. Той се появи пред чакащите го в добро състояние на духа, дори шегувайки се със спасителите и подканяйки ги в последните метри да побързат. След като излезе от капсулата, Сепулведа прегърна жена си, президента Себастиан Пинера, който бе сред първите посрещачи, стисна ръка на някои от спасителите. След това, смеейки се, миньорът извади от торбата си парчета от скалата и ги раздаде за спомен на някои от хората около него с възгласи "Да живее Чили!"

Третият спасен беше Хуан Илянес Палма.

Четвъртия изваден е единственият чужденец в групата на миньорите - боливиецът Карлос Мамани Солис. Той беше изваден  на повърхността около 9.10 ч. българско време. Според "Гардиън" първоначалните планове са били той да бъде първият качен на повърхността, но е бил преместен назад в списъка по политически причини, за да не решат боливийците, че в Чили се използва чужденец за тестване на системата. Подобно и на третия спасен, Карлос беше веднага отнесен с носилка, за да получи медицинска помощ.

Си Ен Ен обърна внимание на това, че миньорите излизат с чисти дрехи, изкъпани и избръснати и това се дължи на факта, че след достигането на сондата до тях им е спусната вода и лични прибори за хигиена.

image

Флоренсио Авалос е първият спасен миньор. Associated Press
 

image

Марио Сепулведа - вторият изваден, ликува след излизането си на повърхността. Reuters

Операцията по изваждането започна след около 2 часа последни технически тестове, преди да се включат спасителите. Първо в широката малко над 50 см тръба беше спуснат спасител, последван от медик. Те подготвиха и инструктираха мъжете как да влязат с малка кислородна бутилка в специалната спасителна капсула и поставиха на гърдите им колани с устройство, следящо жизнените им функции по време на продължаващото 15-ина минути изтегляне нагоре.

Името на първия спасен Авалос бе съобщено от президента Себастиан Пинера. По списък след втория изваден Марио Сепулведа следват Карлос Мамани и Хуан Илянес, съобщи предварителния списък Си Ен Ен. Последен на повърхността, също като капитан на потъващ кораб, се очаква да излезе началникът на смяната - 54-годишният Луис Урсуа, смятан за водач на миньорите. Той ще стане вероятно човекът, прекарал най-дълго време под земята.


image 

Третият щастливец Хуан Илянес. Reuters

Изваждането умишлено беше планирано за през нощта, тъй като миньорите са прекарали дълго време в почти пълна тъмнина. Веднага след издигането им на повърхноостта на всеки бяха поставени тъмни очила и започнаха подробни медицински прегледи, подобно на астронавти, завърнали се на земята.

Според министъра на здравеопазването Хайме Маланич капсулата с миньор в нея ще се изкачва със скорост от 70 см в секунда, но в случай на извънредна ситуация тя може да се увеличи до 3 м в секунда.

Спасителната операция продължава и е следена от медиите в целия свят. Телевизия CNN предава пряко от медната мина.

Според коментарите на наблюдателите времето се е оказало изключително благоприятно за провеждане на операцията и се очаква тя да продължи без прекъсване до изваждане на всички 33-ма блокирани под земята.
 



Тагове:   Чили,   миньори,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996700
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031