Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2010 07:55 - Българската православна църква почита Свети Йоан Рилски чудотворец
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1417 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 19.10.2010 07:56


Българската православна църква почита днес българският светец и покровител на българския народ Свети Йоан Рилски чудотворец, който е основател на Рилския манастир.

image

Във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия.

В 9.00 часа в Рилския манастир ще се отслужи празничната Света литургия и литийно шествие по повод празника на патрона на манастира Свети Иван Рилски Чудотворец и покровител на българския народ. Архиерейската Света литургия за празника ще оглави Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил в съслужение с игумена на манастира Негово преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, Преосвещения Деволски епископ Теодосий, гости архиереи от Гърция, духовници от страната и монашеското братство. Ще присъства председателят на парламента Цецка Цачева.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще отслужи архиерейска света Литургия в празнуващата храмовия си празник църква "Св. Йоан Рилски чудотворец", град Търговище. Празникът е голямо събитие за отец Славчо Проданов, направил много за духовния живот в града и духовната околия, който отбелязва 20-годишно служение в качеството си на архиерейски наместник.


image
 

Св. Иван Рилски (ок. 876-946) е първият български пустинник и основател на най-величествения манастир в страната. Той е роден в село Скрино (край град Дупница) и до 25-годишната си възраст бил пастир. След това приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Лоши хора на два пъти го прогонвали от местата, които си бил избрал. Най-накрая успял да се уедини в суровото лоно на Рила планина. Тук той прекарал 12 години в една пещера, от която го изпъдили разбойници. Тогава аскетът се приютил в хралупата на един огромен дъб. Мълвата за праведника скоро се разнесла из околните селища и християните започнали да търсят неговата помощ. С Божията благословия отшелникът извършвал чудеса: той освобождавал от нечестиви духове, лекувал болести и недъзи. Но понеже тези посещения нарушавали съзерцанието му, той напуснал хралупата и заживял на една висока скала, на която стоял 7 години и 4 месеца

Славата на отшелника постепенно се разпространила по цялата страна и достигнала чак до столицата. Използвайки едно свое пътуване до София, цар Петър I изминал около 120-километровото разстояние до планината, за да се види с благочестивия старец. Праведният Иван обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, като монархът отговорил със същото. Отшелникът, естествено, върнал обратно и изпратеното му от цар Петър злато.

Това още повече увеличило славата му и към него започнали да се присъединяват ученици, които строели за себе си колиби наоколо. Такова било началото на най-известния български манастир.

Отшелникът починал на около 70 годишна възраст, през 946 г. Скоро след това царят отново се оказал в София и по негова повеля мощите на светеца били закарани в града. Ковчегът с тленните останки на Иван Рилски, естествено, също имал чудотворна мощ. Гръцкият писател Йоан Скилица сам станал свидетел на излекуването на византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).

През една война от 1183 г. унгарският крал Бела III превзел София и изпратил мощите на светеца в столицата си Естергом. Понеже местният католически архиепископ твърдял, че не му е известно да съществува такъв светец, Иван Рилски го наказал с онемяване. Говорът му се възвърнал едва след като се преклонил пред ковчега и поискал прошка. Респектирани от това чудо, през 1187 г. унгарците върнали светеца в София.

Малко по-късно, през 1194 г., българският цар Асен наредил мощите да се пренесат в столицата Велико Търново. Те оцелели по чудо след плячкосването на града при превземането му от турците през 1393 г. Мощите му били върнати на Рилския манастир с разрешение на султан Мурад II през 1469 г.

Пренасянето на мощите било голямо събитие за времето. И до днес Православната Църква го отбелязва. 

Иван Рилски е почитан като светец-покровител на българския народ.  Към него се отправя специална молитва, включена в молитвеника на Светия синод на Българската православна църква.
Почитат го, разбира се, и всички останали православни. Преди векове култът му достига чак до Сибир.



Тагове:   чудотворец,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. tili - Поради тъпия календар
19.10.2010 08:56
този дълговековен празник е изместен днес. Иначе - когото и да запиташ по оня край ще ти каже, че Отчов ден (Деня на Отчето) се чества на 1 ноември!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998549
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031