Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2010 19:47 - Осъдиха на смърт вицепремиера на Саддам Хюсеин
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1409 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.10.2010 19:53


Върховният наказателен съд на Ирак осъди на смърт чрез обесване бившия вицепремиер и външен министър на страната Тарик Азиз, предадоха осведомителните агенции във вторник.

Вторият човек след Саддам Хюсеин бе осъден заради ролята му в преследването на шиитските религиозни партии по време на режима.

Върховният трибунал на Ирак осъди на смърт заради преследване на ислямистки партии бившия вицепрезидент на страната и дясна ръка на Саддам Хюсеин Тарик Азиз, предаде "Ройтерс".

image

74-годишният днес Тарик Азиз, роден като Михаил Юханна в семейството на християни халдеи, може да последва Саддам Хюсеин на бесилото.
Снимка: image



"Днес съдът издаде смъртна присъда за Тарик Азиз и още четирима души за престъпления срещу човечеството. Заповедта за елиминиране на религиозни партии се определя като престъпление срещу човечеството", заяви пред агенцията Мохамед Абдул-Сахиб, говорител на трибунала.

"Естеството на престъпленията е преднамерено убийство, отвличане и насилствено премахване на определени лица."

Миналата година Азиз бе осъден на 15 години затвор за участието си в убийството на десетки търговци през 1992 г. и допълнително на седем години за ролята си в насилственото преселване на кюрди от Северен Ирак по време на управлението на Саддам.

Азиз се предаде на американската армия през април 2003 г., но тази година бе предаден на иракските власти. През август той обвини президента на САЩ Барак Обама в интервю, дадено за британския в. "Гардиън" от затвора, че "оставя Ирак на вълците" заради изтеглянето на американските контингенти от страната.

Адвокатът на Азиз, Бади Ариф, заяви пред "Ройтерс" по телефон от йорданската столица Аман, че решението е политически мотивирано.

Сахиб допълва, че Азиз, както и останалите четирима осъдени по делото, се очаква да обжалват решението. Според иракския закон смъртните и доживотните присъди получават автоматично право на обжалване, дори и осъденият да не внесе жалба.

Останалите четирима, които също са осъдени на смърт, са бившият министър на вътрешните работи и шеф на разузнаването Садун Шакир, Абед Хамуд, бивш личен секретар на Саддам, полубратът на Саддам Сабауи Ибрахим ал-Хасан и бившият висш партиен функционер на "Баас" Абдул Гани Абдул Гафур.

Звездата на Тарик Азиз изгря по време на нахлуването на Ирак в Кувейт през 1991 г., когато той бе начело на иракската дипломация и се превърна в ерудираното лице на режима на международната сцена.

74-годишният политик получи в началото на тази година инсулт в затворническата килия и загуби говора си.


image


Европейският съюз (ЕС) подчерта, че не одобрява смъртната присъда, издадена днес от Ирак на бившия вицепрезидент на страната и дясна ръка на Саддам Хюсеин Тарик Азиз, съобщи агенция Франс прес, цитирана от EUbusiness.

"Нашата позиция за смъртното наказание е позната, така че няма какво да добавя" каза Мая Коциянчик, говорител на върховни представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън.

Аштън ще предприеме стъпки, чрез които да напомни на властите в Ирак отрицателната позиция на ЕС към смъртните присъди, заяви пред агенцията дипломат, пожелал анонимност.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043057
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930