Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2010 15:29 - Хелоуин! Вещици, вампири и таласъми са на свобода
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 8100 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 30.10.2010 15:30


Празникът Хелоуин е странен и мистериозен, но и забавен. В нощта на Вси Светии попитайте "Пакост или лакомство?" в BESO Bar&Dinner... Но внимавайте, зад ъгъла може да дебне страшното Тиквено чудовище!

image

По света празникът има много имена: Вси Светии, Нощ на мъртвите, Нощ на вещиците,  но сякаш най-популярното му име е Хелоуин . Независимо от някои различия, общото между всички празници в последния ден на октомври е, че в среднощната вакханалия надлъж и нашир изпълзяват същества от Света на сенките - чудовища, скелети, вещици, таласъми, призраци, дяволи, зомбита. Те могат здраво да разтреперят несвикналите туристи, но от древни времена целта на огнените фестивали в навечерието на зимата е една - да припомнят на хората, че животът има начало и край, а за да има прераждане, трябва да има смърт и от нея се ражда нов живот. Така

древните келти отбелязвали началото на тъмната част от годината и дългото чакане на Слънцето и пролетта.
Едно истинско ужасно събитие - ловът на вещици в Салем, Масачузетс  през 17 век, вдъхновява Артър Милър да напише едноименната театрална пиеса, чийто успех приковава вниманието на публиката и до днес. На 1 март 1692 г. в Салем започва процес срещу почти 200 души, мъже и жени, обвинени, че практикуват магия.  20 от тях са екзекутирани, други 4 умират в затвора, докато си чакат присъдите,  5 успяват да избягат, след като са осъдени на смърт. В крайна сметка се оказва, че всички са обвинени несправедливо от група момичета, които искали да се забавляват. Дълги години хората в пуританска Америка  вярвали, че неспокойните души на мъртвите не напускат света и всяка година на Вси Светии се връщат, за да плашат живите и да ги наказват за стореното през годината зло. Така започва традицията на най-популярния начин да се правнува Хелоуйн – със страшни маски, есенна украса и любимия за децата въпрос „Пакост или лакомство?” (Trick or treat?). В наше време

вещерският туризъм в Салем процъфтява.
Всевъзможни атракции палят въображението на туристите, дори полицейските коли са украсени с вещерски знаци. Дузина американски спортни отбори носят вещерски имена, и разбира се, кич индустрията преживява истински бум всеки октомври.
Точно в 20.30 минути на 31 октомври в Ню Йорк започва карнавалът на Хелоуин, в който страховити същества буквално дебнат невинния зрител от всеки ъгъл. Ако върнем времето назад, стигаме до Нощта на мъртвите, която има древни корени и се отбелязва в Мексико на 1 и 2 ноември. Семейството посещава фамилната гробница, палят свещи, носят  погребални цветя и любимата храна на починалите. Мястото, което обаче привлича най-многобройните посетители е Сан Андрес, където ритуалът е придружен с музика,танци, театрални изпълнения и преливащи от лакомства трапези.
Но

ужасяващите спектакли не са патент единствено на Новия свят.
Страховити фиести се вихрят в ”Динсиленд” край Париж и за седмица го превръщат в Страната на Страшните фантазии. Впечатляващи представления предлага и друг световно известен увеселителен парк – ”Порт Авентура”, който е част от  един от най-добрите испански курорти Салоу . Тук човешките страхове оживяват в различни сцени и атракции още от 25 септември. Купонът се вихри до 21 ноември, отбелязва испанското списание „Hola”.
Детският увеселителният  парк ”Уорнър Брос” в Мадрид има завиден репертоар, с който посреща многоборойните си посетители - приказки на ужасите, дефилета на чудовища и страховити кътчета, които вдигат адреналина. От гледна точка на маркетинга увеселителните заведения постъпват правилно, като седмици преди празника правят входа безплатен и намаляват с 50% цените на атракционите. Лондон е точното място, където в нощта на Вси светии  смелчаците  могат да поемат по следите на Джак Изкормвача, да влязат „в кожата” на  Шерлок Холмс, да потърсят тайните, които крие тайнствената  река Темза. В страшната нощ туристи и гости  могат да се върнат във времето на Джак Изкормвача или да почувстват  трагедията на сър Уолтър Роли, който е обвинен в заговор с Испания срещу Англия и затворен в Тауър, където останал до смъртта си.
През 2010 г. се навършват 400 г. от първото публично изгаряне на еретици (аuto-de-Fe)
- ритуал на принудително покаяние, практикуван в Испания и Португалия, по-късно наричан "спектакъл на Инквизицията". Това върна в католическа Европа спомена от едни по-страшни времена и находчивите жители на Навара решиха да оползотоворят момента по особено плашещ начин - пещерата Зугарамурди е открит музей на магьосничеството, след като тук бяха намерени доказателства за езически обичай, изпълняван  край огън и на лунна светлина през 17 век. 
В тази страховита и шеметна нощ легендарният Граф Дракула неподражаемо оживява в Трансилвания. Въпреки, че е герой от литературно произведение и става познат на света едва е излизането на романа на Брам Стокър през 1897 г. балканското чудовище се радва на огромна популярност и мнозина търсят корените на мита за него в съществуващи исторически данни на времето на Османските завоевания в Европа.  Неизброими са филмите, в които се подвизава прочутия вампир, а  мистиката и ореола около него го превръщат в доходоносна туристическа атракция в Румъния.

Но в 2010 г. празникът е преди всичко за забавление на  децата.
Малки и големи дълбаят тикви, обличат страшни костюми и тръгват от врата на врата да събират дребни сладкиши или пари. Въпреки, че не е традиционен за България, маскарадът за Хелоуйн е интересен и модерен. "Един празник повече никога не е излишен! Затова и ние в BESO Bar&Dinner решихме, че трябва да подарим лакомсвто на клиентите ни. От петък до неделя ще черпим всеки гост с тиквен сладкиш, който после ще влезе и в менюто", казва Румен Айдаров, управител и главен готвач на прочутото заведение.

image












Местата

Ето някои класически Хелоуин места по света, които вече трескаво са готвят да ви вземат колкото страха, толкова и парите. Класацията е на "Ройтерс", които се позовават на интернет порталите eHow и Cheapflights.com

Началата са в Румъния, Бран. Там е Емили Джерард и "Трансилвански суеверия" и най-вече Брам Стокър и създадения от него най-известен готически герой на Балканите - Дракула. Тук е замъкът "Бран", който въпреки крехката историческа връзка с графа за света е известен като замъка на Дракула. Вече се предлагат пакети ала "по стъпките на Влад Дракула от ХV век", разходки с карети, посещения до родното място на графа – замъка "Сигишоара".

Лондон. Тук е лондонската тъмница, музеят, който ще ви припомни смразяващите истории на Кървавата Мери, Джак Изкормвача и Суини Тод. Други туристически забележителности на ужаса са гробището "Хайгейт", "Тауър", както и клуб Torture Garden, който от 20 години организира Хелоуин партита и предлага по-декадентски приключения като викториянския приют за луди, сатанински шествия или девици за жертвоприношение, за които хората се обаждат още през май.

Ню Орлиънс. Тук има какво да научите за вуду магии, след като може да посетите и действащ вуду храм. Иначе гробищата са като в приказките, а може да се отбиете и във Френския квартал, пълен с истории за призраци и къщи с духове. 

Отава. Музеят "Байтаун" се смята за място, което никога не е било напускано от духовете си. На някои от тях им се знаят и имената – като на починалия преди 150 години Дънкан Мак Наб, който обича да си играе с компютрите, като от време на време изписва името си на мониторите. Не е за изпускане и секцията с куклите: смразяващо кръвта преживяване с детски крясъци и плач и премигващи очички.

В Орландо, щата Флорида, Нощта на ужасите на Хелоуийн е събитие в тематичния парк на "Юнивърсъл студиос", където се предлага всичко, за което може да се сетите - зона на ужасите, къщи със скелети и вампири.

В Ню Йорк ще се проведе за 38-и път парадът "Ню Йорк вилидж", очакват се два милиона души. Тази година темата е Memento Mori. Парадът е в класацията на гида "100 неща, които да направим, преди да си отидем от този свят". Все някога трябва да се отметне.

Вече от няколко години в София Хелоуин парти се организира в JJMurphy’s, в Докторската градинка, Sofia Culture Beat, клуб "Ялта", кино "Арена".

Костюмите

Като начало разровете таваните и гардеробите. После остава само да напрегнете максимално въображението си. Това е съветът пред в."Вашингтон пост" на някои от организаторите на най-големите състезания за оригинален костюм, както и на професионални дизайнери.

"Трябва ви нещо наистина оригинално", казва Рик Ший от HiBall Events, организатор на Monster Bash party в американската столица. "Нещо в съчетаването или дори само аксесоар трябва да привлича погледа. Миналата година имахме пластмасов войник, не звучи като нещо кой знае какво, но зеленият цвят и всичко останало бяха толкова добре избрани, че беше като истински."

Грег Бланд от Things to Do D.C. организира Хелоуин партита от 1996 г. "Преди две години беше пълно с пирати и Сара Пейлин. Сега очаквам много вампирясали като от "Здрач", защо не и "чаени бунтари". Преди години много ме впечатли един човек, който се беше направил на бензинова колонка Exxon със стикери, на които пише цената - $6.60 на галон, и с голямо лого на Exxon на главата му, пълно с банкноти."

Алекс Завистович от Molotov Theatre смята, че колкото по-реалистично изглежда всичко, толкова по-добре. Затова препоръчва да разучим повече за изкуството на мулажа или грима за медицинско обучение, от където ще научим всички тънкости за драскотините, охлузванията и раните от ножове и брадви. При всички положения предварителната подготовка, внимателното проучване на фотографии, картини и информация са ключови за вашия "случай". Оттам ще дойде не само правдоподобност, но със сигурност и още една полезна доза идеи и вдъхновение.

За Кендра Рай, дизайнер на Тим-Бъртъновите костюми в шоуто в Constellation Theatre Women Beware Women, най-важното е удобството. "Най-добре е да облечете нещо, което вече имате и обичате да носите, и тогава започнете с импровизацията върху него.

Любимите персонажи

Хелена Бонъм Картър е на два пъти сред първите в класация за най-предпочитан костюм за Хелоуин. В единия случай - като кралица, в другия – като вещица. Сайтът за продажба на билети за кино Fandango.com направи проучване сред 2200 души, запитани с кой костюм биха се маскирали. Женски костюм номер едно е Алиса от "Алиса в страната на чудесата" на Тим Бъртън, на второ място е Червената кралица от същия филм, играна от Картър. Костюмът й като вещицата Белатрикс Лестранж от "Хари Потър" е на пето място.

За мъжете най-предпочитан костюм е този от "Железният човек" на Робърт Дауни-младши, следван от Лудия шапкар, изигран от Джони Деп. Мачете Кортез от "Мачете" е на пета позиция.

Според Yahoo! "месният" костюм на лейди Гага, с който се появи на наградите на MTV, е най-търсеният за Хелоуин 2010. Месари от Ню Йорко обаче веднага побързаха да предупредят за опасностите, които носи подобна одежда. Те веднага изчислиха, че за нея ще ви трябват пържоли за 1500-2000 долара, които ще издържат най-много три часа.

Bulgaria-news.bg
Дневник онлайн



Гласувай:
3



1. анонимен - Суп
01.01.2012 22:17
Супер
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000869
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031