Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2010 10:22 - 6 руски самолета в София преди визитата на Путин
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 679 Коментари: 0 Гласове:
2



Руски Ту-154 докара авангарда на руския премиер Владимир Путин. След слизането на пътниците и разтоварването на багажа руската машина е поела обратно към Москва. Съставът на авангардна група на сътрудници е от апарата на правителството на Руската федерация, департамента “Управление за осигуряване на дейността на президента на Руската федерация” и Федералната служба за сигурност на Русия.

Групата е посрещната от коли на руското посолство. До пристигането на Владимир Путин в събота се очакват на софийския аеропорт да кацнат общо 6 самолета. Утре трябва да се приземимашина с лимузините на руския премиер.

Уникален руски товарен самолет кацна на софийското летище. Наблюдатели сметнаха, че тъкмо тя кара лимузините на Путин, а бдителни фоторепортери я заснеха. По-късно се оказа, че товарният и огромен Ан-124-100 на авиокомпания "Волга-Днепър" се е приземил извънредно в София заради лошо време в Бургас. По-късно той отлетял за морския град. Не стана ясно обаче какъв товар вози.

Срещите с пратениците на Путин започнаха във вторник сутрин. Дипломати съобщиха, че авангардът на руския премиер, който е в София, е от 50 души. Не се знае още кога ще пристигнат шефовете на "Газпром". Според български източници можело лично босът на газовата империя Алексей Милер да пристигне в петък. Хора на "Газпром" предположиха обаче, че ако той не може да дойде, ще пристигне заместникът му Александър Медведев.

Вчера икономическият министър Трайчо Трайков закъсня за лекцията си в УНСС тъкмо заради среща с руски експерти, съобщи самият той. Пред студентите Трайков каза, че при визитата на руския премиер освен за "Южен поток" ще се говори и за АЕЦ "Белене". Допреди ден не бе ясно дали централата ще е сред темите, въпреки че се знае, че в София са били финансисти на "Атомстройекспорт" за преговори за ескалационната добавка към цената, която по споразумението между НЕК и руската компания е 3,9 млрд. евро. Има интерес към "Белене" от евроинвеститор и се водят преговори, каза вчера Трайков.

Сърбия ще опита да увеличи дела си от предложените 1-2% до 5%, написа белградският в. "Блиц". Хърватският премиер Ядранка Косор обаче заяви, че страната й няма да участва в "Белене". Днес в Министерския съвет се очаква да бъде одобрено споразумението за съвместната компания за “Южен поток”.

Надяваме се на 5% по-евтино синьо гориво

Надяваме се на още 5% поевтиняване на руския газ при посещението на руския премиер Владимир Путин в София. Това става ясно от думите на икономическия министър Трайчо Трайков в УНСС вчера. "През лятото цените бяха намалени с 5 на сто за количествата, които се отнасяха за договореностите, очевидно винаги можем да се целим и по-високо в намеренията си", каза той.

Попитан дали става дума за намаляване на цените на природния газ от 1 януари, той отговори, че в случая срокът като тема е второстепенен. "През лятото се споразумяхме цените да важат от началото на юли, така че може и да е с ретроспективен срок", каза министърът. Трайков вчера сутринта се срещна с руски партньори, които имат отношение към подписването на устава на съвместната компания, която ще е собственик на газопровода "Южен поток" на наша територия, и към акционерното споразумение. Разговорът бил продължителен.

Вече имало номинация за шеф на смесената компания, който ще е българин, каза Трайков. Възможно било изпълнителните директори да са двама - българин и руснак. Наш човек ще оглави и борда на директорите. България държи да бъдат изчистени максимално детайлите, така че да не създават рискове за реализацията на проекта в бъдеще, каза министърът. (24часа)

Бургас-Александруполис на поправка по екология

Екоминистерството даде вчера отрицателна оценка на доклада по ОВОС и оценката за съвместимост с "Натура 2000" за петролопровода Бургас-Александруполис. За втори път ведомството прецени, че качеството на докладите е незадоволително и не може да даде ход на процедурата по обществено обсъждане и одобрение.

Инвеститорът "Транс Болкан Пайплайн", в който акционери са България, Гърция и Русия, има два месеца да поправи докладите спрямо препоръките на екоминистерството, обясниха от ведомството.

Докладът по ОВОС не разглежда достатъчно подробно последствията на евентуален разлив на петрол при разтоварване на танкерите върху риболова, мидените ферми, туризма и пазара на недвижими имоти, се твърди в становището на екоминистерството. Освен това не са посочени никакви конкретни мерки за борба с разливи на петрол.

Предвидените мерки за безопасност пък не гарантират, че няма да бъдат нанесени необратими щети на Бургаския залив, се казва още в препоръките за доработка на доклада по ОВОС. В документа липсвала и равностойна алтернатива на разтоварването на танкерите с буйове в морето. Според екоминистерството вариантът за пристанище е посочен като неподходящ, без да е обосновано такова твърдение.

Трайчо към US посланик: За газа се прави конкурс!

Министърът на икономиката Трайчо Трайков се скара задочно на американския посланик Джеймс Уорлик заради опитите му да сътрудничи на американската компания "Шеврон" за инвестициите им в добив на шистов газ у нас.

"Моят приятел посланикът Уорлик вече шест месеца не може да разбере какво точно се случва с шистовия газ и защо трябва да се спазват българските закони и българският национален интерес, когато се прави най-хубавото нещо. Защото когато се дава право за проучване и добив, се провежда конкурс", каза министърът.

Той обясни, че конкурсът се провежда като се вземе решение от Министерския съвет, което ние сме направили, и след това се публикува в официалния вестник на Европейския съюз, което е на път да се случи.

После той припомни защо "Шеврон" въобще дойдоха. "Защото когато аз бях в Щатите, отидох и говорих с тях, въпреки че американското посолство каза: не говорете с тях, те са много голяма компания, не се интересуват от България. Но приемам, че всеки има право да интерпретира фактите както намери за добре", каза още министърът. (24часа)

Руските туристи спасиха лято 2010

Без съмнение мога да кажа, че руските туристи спасиха летния сезон, но можеха да бъдат много повече, ако имахме правилна политика с визите, категорична е Катя Чумаш от туроператорската агенция "Лъки 288". Защо Франция и Гърция, които също са в ЕС, премахнаха визите, а при нас това не е възможно, трябва да се положат усилия поне за по-облекчена процедура, например издаване директно на границата, както бе до миналата година в Турция, допълва Чумаш.

Руският пазар е много важен за нас и това се потвърждава от цифрите за сезон 2010, ръстът е 40,67%, заяви пред "24 часа" Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара. Той обаче прави уговорката, че не всички руснаци, влезли в страната, трябва да се приемат като туристи в традиционния смисъл на думата.

Поне 7-8 на сто от тях са закупили имоти у нас, прекарват цяло лято тук, а вече стотици са тези, които избират да живеят в страната и през цялата година. По неофициалната статистика на камарата около 3000 са гражданите на Руската федерация, които целогодишно живеят в община Поморие.

Според туроператори основният процент от руснаците, желаещи да инвестират или да почиват в България, са средна ръка потребители
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=670154



Тагове:   летище,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031813
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930