Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2010 09:56 - Европа иска мюсюлманите само като работници
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 634 Коментари: 1 Гласове:
2



"Не" на Турция в ЕС" бе повод за един-два митинга, тема за референдум, която скара ВМРО и "Атака" - в смисъл коя партия е по-автентична в неприемането на южната ни съседка. Призивът бе написан и върху жилищни сгради, разлепен бе по спирките в големите градове. Българското правителство все още не е казало ясно позицията си по въпроса. Българските мюсюлмани също не са давали официално становище.

 

 

По пътя от Велинград до Якоруда, през няколко километра жени с шамии и шалвари са поставили върху дървени маси стока - буркани с мед, сладко от боровинки, домашно кисело и прясно мляко, кашкавал, сирене и картофи.

"Тези картофи са много хубави, защото са произведени тук, в планината, а не са турски. Вземете си. Само 8 лв. е торбичката", предлага Шерифе. Тя е на пътя заедно със зълва си от години. Мъжете им ги карат рано сутрин от с. Смолево и ги прибират по мрак. Шерифе говори доста развален български, въпреки че е на не повече от 40 г. Не е ходила в София, но всяка година ходят при роднини в Измир. "Турция е много красива страна, но тук е по-красиво, защото сме родени в този край. Не е хубаво обаче хората да се делят", казва Шерифе. Тя не вижда защо Турция да не бъде приета в Европейския съюз, щом управниците и хората толкова много го искат. "Ние имаме познати, които от години работят в Холандия. Там им се родиха децата и там ще останат да живеят. Всяка година пътуват до Турция през ваканцията. Плащат визи и пътни такси. Децата им какви са - европейци или азиатци?", чуди се Шерифе. Зълва й само клати глава.

В Якоруда по обяд вали дъжд, но въпреки това е оживено. Жени с шарени забрадки разнасят децата си, а мъжете мълчат, скупчени под стрехите, с ръце в джобовете и гледат гъстите облаци. Якоруда е малък град и се намира в близост до Банско, Разлог и Белица. Разположен е по течението на р. Места. От едната му страна са Родопите, а от другата - Рила. Две трети от населението са българи, изповядващи исляма. Една трета са християни. Тук не е имало религиозна или политическа омраза между местните жители. На изборите обикновено печели ДПС.

 

"Няма никакъв смисъл да се провежда референдум

 

с въпроси дали Турция трябва да бъде приета в Европейския съюз. Не е нито честно, нито важно една малка държава като България да казва какво трябва да прави Турция. Ние сме само 7 млн., а турците са 70 млн. души. Ние сме много малки. Турция трябва, и скоро ще бъде приета в съюза, защото е икономически много значима. Ние не виждаме никакъв проблем с това членство. Едни казват, че западняците се плашели, че страните им ще се напълнят с "фереджета" и терористи. Аз съм работил 5 години в Мюнхен и 3 години в Марсилия. Бяхме строителна бригада и правехме ремонти. Хората се отнасяха толкова добре с нас. В Мюнхен имаше цял квартал с турци. Живееха и се разбираха прекрасно с немците", разказва Мохамед, застанал под стрехата на една от къщите на ул. "Васил Левски", до общината в града.

Темата на разговора ни привлича вниманието на още няколко мъже. Повечето от тях разпалено се надпреварват да обяснят позицията си, която е категорично "да" за членството на Турция.

"Вечер сядаме с комшията заедно пред телевизора. Гледаме го Волен или Каракачанов как се дерат. Това не е нормално. Какво им е на тия хора? Нали България вече е член. Турците да не би да им отнемат правото. Не е нормално през 2010 г. хората да се делят на религии, на политика и на облекло. Възрастните са малко по-религиозни, но

 

децата вече даже и не влизат в джамия

 

Нали те ще живеят в тази Европа?", казва Исмаил. Той е работник в "Пътното" и напоследък има доста работа. Трябва да изкърпят шосето преди падането на снега.

"Не знам дали сте забелязали, но хората от нашия край ходят на работа повече в Западан Европа, а не в Турция. Хем знаем езика. Просто така се случва, че шефовете на строителните бригади са си организирали нещата по-добре в Германия или Франция. Товарят ни на бусовете и - там. Бачкаме и се прибираме. В Турция също има работа, но не е толкова добре платена, затова в Германско е по-добре", разсъждава Мехмед.

Една от причините, които се сочат за пречка за членството на Турция, е, че Анкара не иска на висок глас да признае независимостта на Кипър, която вече е член на ЕС. "Аз дълбоко се съмнявам в това. Защо не съм прочел в нито един вестник изказване на турския премиер, който да каже, че не признава Кипър. Това са си измишльотини. Ако толкова много искаш да влезеш в този съюз, какво толкова ще ти пречи да признаеш една страна, която вече е вътре в него?! Плюс това половината Кипър е населен от мюсюлмани. Там лоша шега играе Гърция. Защо не изгонят гърците от ЕС, защото са лош съсед? А?", пита Хасан. Той е на 35 г. и допреди две седмици е работил в бригада за сечене на дървета. Бизнесът обаче бързо свършил и сега чака да се отвори нещо в Германия или Испания. Почти половината от мъжете на Якоруда се трудят в чужбина. Хората твърдят, че в момента има нова вълна на гурбетчии, тъй като особено в смесените райони на страната безработицата е огромна. Единствените сигурни доходи са пенсиите на възрастните и социалните помощи. В автобусите, които пътуват към богатата Западна Европа, се качват както мюсюлмани, така и християни. Всички заедно отиват да изкарват хляба си.

"Пред чинията всички сме равни, ама някои са по-напред. Затова не искат да пуснат и Турция в съюза, за да грабне от храната на големите", анализира ситуацията Мехмед.

Повечето от българските мюсюлмани не знаят и не са чували истинските причини защо част от европейските страни са против това членство. Убедени са, че настроенията срещу южната ни съседка идват от политици, които мразят друговерците. "Не е ли логично колкото по-силен е един съюз, толкова по-добре да са неговите хора? Турците искат да са в ЕС, за да разширят пазарите си, а техните хора да не плащат визи и такси. Всяка година стотици хиляди турски граждани пътуват от Европа до родните си места. Това са само разходи. Европа ги приема като работници, а не като хора. Както и нас", казва развълнувано Исмаил. "Аз съм мюсюлманин, но съм българин и живея вече в ЕС. Това толкова ли е страшно?!", пита мъжът и хваща лопатата с две ръце.
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7491§ionid=5&id=0001201



Тагове:   мюсюлманите,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. monna - Привет, Диана!
10.11.2010 10:23
Хубаво си го написала!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998010
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031