Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2010 16:11 - Готова е стратегията за приватизация на ВМЗ-Сопот
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1789 Коментари: 0 Гласове:
0



Най-голямото дружество за боеприпаси у нас е стабилно в момента, дългове от 100 милиона лева и стари технологии го дърпат надолу

 

ВМЗ ЕАД да бъде приватизирано на 100 процента чрез публичен конкурс, това предвижда стратегия за приватизация на дружеството. Документът е изготвен от Агенцията по приватизация, в работната група влизат още експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на външните работи, от ДАНС и ВМЗ ЕАД, научи "Марица". Предстои стратегията да бъде разгледана и приета от правителството и парламента. Само преди месец министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков представи тази възможност на  американската компания за авиационна и военна техника Боинг в САЩ.

Какво е състоянието на ВМЗ ЕАД днес, година след поредните стачки на оръжейниците, когато управлението на дружеството бе поверено за втори път от 2000-година насам на инж. Иван Стоенчев. По това време работниците протестираха за неизплатени заплати, а новият изпълнителен директор завари дружеството с блокирани сметки заради неплатени дългове към Националната агенция по приходите в размер на около 50 милиона лева. Още 50 милиона бяха задълженията към доставчици, а ръководството на дружеството дължеше на работниците две заплати и един аванс. И до днес ВМЗ ЕАД е с блокирани банкови сметки от НАП и всяко плащане от страна на дружество се одобрява от Агенцията по приходите.

От началото на тази година до края на деветмесечието успяхме да издължим 13 милиона на Националната агенция по приходите, като намалихме задълженията по главницата с 3 300 000 лева. Вървят плащания по  ДДС, по ревизионни актове, лихви по главници на различни дългове и т.н. Всеки месец внасяме около 450 хиляди лева в НАП. Продължаваме да дължим на НЕК 2 100 000 лева, като в същото време плащаме текущите си разходи на компанията. Най-общо мога да кажа, че дружеството е стабилизирано и успяхме да постигнем това с много работа, сериозни договори с контрагенти и с много голямо напрежение. В същото време не успяхме да изплатим всички дължими заплати към работниците - все още се движими с две заплати назад, не сме изплатили също така коледната и великденската добавка. Но средната работна заплата в дружеството расте от началото на годината - през първото тримесечие тя е 503 лева, през второто 514, през третото тримесечие - 523 лева, обяснява инж. Иван Стоенчев.

Не сме спрели да работим, през по-голямата част от годината заводите "Механичен" и  "Снаряжителен" работят на  смени. Заради финансова задлъжнялост на дружеството ние изпитваме сериозни затруднения в снабдяването с материали.  Но въпреки това не си позволяваме да откажем поръчки на нашите контрагенти, защото това би създало у тях недоверие във ВМЗ, коментира още инж. Иван Стоенчев.

ВМЗ работи само по поръчка на външни контрагенти.  Най-големият възложител на поръчки за специална продукция на ВМЗ у нас - Министерството на отбраната не изпитва необходимост от този вид продукция, заяви преди време пред репортер на "Марица" в Карлово министър Аньо Ангелов. Не се очертава възможност и МО да възложи на ВМЗ унищожаването на стари боеприпаси, каквато практика имаше преди години, каза още министър Аньо Ангелов.

В същото време и работниците, и специалистите от оръжейното предприятие твърдят, че материалната база и технологичното оборудване на ВМЗ са морално и физически остарели. Работниците се притесняват от предстоящата зима заради студа, течовете и лошите условия на труд в почти всички цехове. Ремонтирахме някои от сградите, но няма достатъчно средства това да бъде извършено в пълен обем, признава инж. Иван Стоенчев. Не можем да вложим средства в технологичното развитие на дружеството, защото не достигат. И техниката, и технологиите са стари и водят до големи разходи, обяснява директорът.

ВМЗ едва удържа крехкото равновесие на момента  да работи, за да осигури заплати и да плаща стари задължения, без да може да очертае перспектива за развитие, смятат и работниците и специалистите. Дружеството отдавна е влязло в омагьосания кръг на тежката финансова задлъжнялост, от една страна, и технологичната изостаналост, от друга.

Стратегията за привазатизация на ВМЗ, създадена сега, предполага привличане на по-голям брой инвеститори, които да участват в приватизационния процес като ще се търси по-голям икономически ефект, научи "Марица".  При нейното разработване е бил отчетен и фактът, че дружеството е от значение за националната сигурност на страната. Предвид спецификата на производството стратегията изисква от участниците в конкурса да бъдат с опит в производството и търговията на такава продукция, и предвижда запазване на самостоятелна външнотърговска дейност на ВМЗ. Тъй като ВМЗ ЕАД е най-големият работодател в Подбалкана и едно от най-големите дружества в страна, в което в момента работят около 3400 човека, в стратегията е предвидено запазване на числеността на персонала до три години.

Това  е третата поред стратегия за приватизация на ВМЗ, която се разработва. Първата бе през 2002 година и предвиждаше държавата да запази златна акция. Тогава оръжейниците от ВМЗ, хората от региона, експерти и политици смятаха, че държавата може да бъде гарант за оцеляването на оръжейния гигант, в който по това време работеха близо два пъти повече хора, припомнят запознати. Година преди това, през 2001-а, държавата продаде Лагерния завод, който бе в състава на ВМЗ ЕАД на световноизвестната компания ЯНО, която сега успешно развива завода на площадките в Сопот, Кърнаре и Калофер. През 2005 година Министерство на икономиката и АП създадоха нова стратегия, която търсеше преди всичко външен инвеститор от бранша. И двете стратегии обаче тогава останаха само на хартия, до конкурс не стигна.  Преди месец министърът на икономиката Трайчо Трайков покани Боинг да участва в бъдещата приватизация на ВМЗ ЕАД. А следващата дума по сегашната стратегия за приватизация на ВМЗ ЕАД по процедура трябва да е на правителството и на парламента.
http://www.marica.bg/show.php?id=38329




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039830
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930