Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2010 13:09 - Ракета-фантом, “изстреляна” край Калифорния, хвърли в истерия САЩ и Пентагона
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове:
4



Мистериозно изстрелване на “ракета-фантом” край бреговете на Калифорния в понеделник вечер местно време хвърли в недоумение ВВС и ВМС на САЩ, като Пентагонът започна официална проверка, за да установи естеството на неидентифицирания обект, за който военните се оказва, че нямат никаква информация, предава Associated Press.

Предполагаемото изстрелване на ракета било уловено от камерите на репортери от новинарски хеликоптер на телевизия KCBS над Тихия океан, на около 56 км. западно от Лос Анджелис, северно от о-в Каталина около 17,00 ч. местно време, уточнява Sky News. Както се вижда от записа, който бързо се появи и в ефира на националната мрежа CBS и в Интернет, “изстреляният” обект, действително прилича на ракета по траекторията на полета си и подобния шлейф от изгорели газове, които ракетите оставят след себе си.

Помолени за коментар от журналистите, представителите на ВВС и ВМС на САЩ се затруднили да коментират случая, тъй като не знаят нищо за какъвто и да е ракетен пуск в небето над Калифорния.

Говорителят на Пентагона Дейв Лапен (Dave Lapan) също потвърдил, че военното ведомство не знае нищо за произхода на тайнствения обект, летящ над океана. Той обаче бе категоричен, че американската армия няма нищо общо с изстрелването на предполагаеманата ракета. Според Лапен, проверката по случая тече, като има вероятност това да е комерчески обект, изстрелян от някоя от частните аерокосмически компании.

Обединеното командване на силите за противовъздушна и космическа отбрана на Северна Америка (NORAD) побърза да успокои американците, че каквото и да е естеството на обекта, забелязан над Калифорния, той не е представлявал заплаха за сигурността на САЩ и “в случая не са замесени никакви чужди държави”.

Край бреговете на Калифорния често се извършват ракетни изпитания, но военните обикновено своевременно предупреждават за всички планирани пускове в региона, за да може да се коригира курса на пътническите и други частни летателни съдове в небето над щата. Този път обаче нямало никакво предупреждение, а според Пентагона, военните не са давали разрешение за изстрелването на комерчески ракети в района.

Според военният експерт Робърт Елсуърт (Robert Ellsworth) – бивш посланик на САЩ в НАТО и зам.-секретар по въпросите на отбраната, цитиран от телевизия KFMB, това изобщо не е ракета, а флотът изобщо не е извършвал учения в този квадрант. Говорител на ВВС-базата “Ванденбърг” пък заявил, че в петък от там била изстреляна ракета-носител Delta II с италиански спътник на Thales Alenia Space-Italia COSMO SkyMed, но оттогава не е имало никакви други пускове. /Зонабг.инфо



Тагове:   Калифорния,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001778
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031