2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Сеитбата на житните култури в Пловдивско изостава, пише регионалният вестник "Марица".
До момента с пшеница са засети 285 354 декара, което е с близо 100 хиляди декара по-малко спрямо същия период за миналата година, съобщи Елена Димова - административен директор в Областна дирекция “Земеделие”. Площите с ечемик са 40 870 декара, което е с 11 хиляди по-малко в сравнение със същия период за 2009 г. По последни данни драстично изостава сеитбата и на тритикалето. Заложените 5650 декара са почти наполовина по-малко спрямо 2009 г. За сметка на това площите със зимна маслодайна рапица тази година са се увеличили двойно, до момента са заложени 96 835 декара.
Късното прибиране на пролетниците - основно царевица и слънчоглед, както и обилните дъждове, които паднаха миналия месец, са причина за забавяне на сеитбената кампания като цяло, коментира регионалният председател на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.
Две трети от ориза вече е реколтиран. От заложените 64 400 декара са ожънати 43 900 декара, при среден добив 712 килограма от декар.
ЛОЗЯТА ПРЕД ФИНАЛ
Към финал върви и гроздоберът в областта. От винените площи в плододаване, които са 72 935 декара са реколтирани 65 675 декара, а средният добив е едва 434 килограма от декар. Малко по-добре - 629 килограма от декар, е средният добив от десертното грозде. В Пловдивско плододават 12 136 декара десертни лозя, от които са реколтирани 11 399 кг. 2010 г. се оказа лоша за стотици стопани. Неблагоприятните метеорологични условия, болести и неприятели съсипаха на места цялата реколта и влошиха качеството на гроздето. Малкото стопани, които третираха, и то навреме, лозята си, успяха да получат сносна продукция. Изкупната кампания стартира при цена 30-40 стотинки и стигна до 90 стотинки за килограм.