Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2010 20:22 - Путин в София: Споразумението за "Южен поток" е факт, цените на АЕЦ "Белене" и на газа остават неясни
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1936 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 13.11.2010 20:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Споразуменията за създаване на съвместното акционерно дружество за изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток" вече е факт, но цената на АЕЦ "Белене" все още остава неясна. Намаляването на цената на доставките на руски газ за България също все още не е уточнено. Това се разбра от съвместната пресконференция на Бойко Борисов и руския премиер Владимир Путин, който пристигна днес в София специално за подписването на документите за "Южен поток".

В присъствието на двамата премиери българската и руската делегация подписаха и споразумение за прилагане на договор за социална сигурност между България и Русия.

Споразуменията по проекта "Южен поток" бяха подписани от изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова и от председателя на Управителния съвет на ОАО "Газпром" Алексей Милер. Едното споразумението между акционерите предвижда създаването на смесено дружество с участие 50:50. Процедурата по регистрация на компанията ще бъде завършена преди края на месец ноември 2010 г. Вторият документ разпределя дяловете за взимане на решение в "Южен поток".

Под споразумението в социалната област сложиха подписите си министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и заместник-министърът на здравеопазването и социалното развитие на Русия Юрий Воронин.
Търговско-икономическото сътрудничество между България и Русия се развива успешно, това каза руският премиер Владимир Путин след подписване на споразуменията. Искам да подчертая огромното значение на газопровода "Южен поток", който има общоевропейско значение. В него се включиха водещи компании от европейски страни като Италия и Франция.

"Южен поток" няма връзка с цената на газа за България, уточни руският премиер. Той припомни, че целта на проекта е да се гарантира ритмично и устойчиво снабдяване с газ на България и южната част на Eвропа . Да се минимизират всички транзитни рискове - това е целта на разширяване на инфраструктурата. Освен това материалната изгода за България е очевидна, заяви още Путин.
От изявленията на двамата премиери не стана ясно с колко ще бъде намалена цената на газа за България. По-рано днес стана ясно, че "Газпром" е формулирал пакетно предложение за цените, които предвиждат понижаването им с 5-7 процента до края на 2012 г.

Владимир Путин уточни, че в цената на газа едва една трета до 50 процента е стойността на самото гориво, а останалите компоненти в ценообразуването му са данъци, такси и печалбата на посредниците. Затова също трябва да се работи и да се помисли, въпросът за цените на газа ще продължи да бъде обсъждан, обясни Путин.

От изказване на Борисов стана ясно, че Русия се е съгласила сметките по "Южен поток" да бъдат в Българската банка за развитие.

И след въпрос на журналист обаче двамата премери не дадоха конкретни отговори за крайната цена на проекта АЕЦ "Белене", потенциалните акционери в него и началото на строителството му.

"Българската страна настояваше руските партньори да назоват крайната цифра. Аз мога да го направя сега", заяви Путин. След подкана от страна на журналистите да го направи, руският премиер каза:"Не мога да го направя, защото трябва да се съгласува с българската страна".

След това думата взе Борисов, който обясни, че сумата 3 970 000 евро, сочена за цена на проекта, всъщност не е нито крайната, нито истинската цена на централата. Тя ще стане ясно, след като приключат техническите анализи, обясни българският премиер.

До края на годината ще бъде одобрен техническият проект на АЕЦ "Белене", стана ясно още от изявлението на Владимир Путин. Той допълни, че уважава искането на българския премиер Бойко Борисов проектът АЕЦ "Белене" да бъде общоевропейски. Путин заяви готовност руската страна да участва с големи кредитни линии в него.

Информирах министър-председателя, че в Русия направихме голяма програма за развитие на атомната енергетика, допълни Владимир Путин. Той обяви, че Русия планира изграждането на 18 атомни блока до края на 2020 г. Работим активно в чужбина, заяви руският премиер и даде за пример Китай и Индия където вече има изградени съответно 6 и 16 руски блока. Страната освен това има договорености за изграждането на атомни мощности в Турция. Основните ни конкуренти са Япония и САЩ, но като качеството и като ниво на оборудване те не предлагат нищо повече, а цените им са по-високи, смята Путин. Според него това се дължи на на стойността на производството, която в Русия е конкурентноспособна съставка.   

Имаше много спекулации по темата, но между Българи и Русия съществуват прагматични отношения на базата на взаимната изгода, обясни Бойко Борисов. Никога не е имало посредници между нас, каза премиерът. Ние сме си извоювали име на хора с характер и между нас има прагматични отношения на базата на изгодата на двете държави, посочи той. Ние бяхме изключително открити пред българския и руския народ. С подписването на днешното споразумение ние позволяваме на следващи правителства не да дотират чужди компании, а да получават по над два милиарда годишно в бюджетите си, каза Борисов, но без да уточнява паричната единица. Даваме възможност на следващите поколения да получат тези пари, заяви Борисов. Според него с проекта "Южен поток" заедно с НАБУКО България може да стане газов център на Балканите.

Преди това премиерът заяви, че разговорите между него и руския премиер Владимир Путин ще бъдат стенографирани. Целта е да има "пълна прозрачност" на преговорите.



Брифингът завърши атрактивно, след като Борисов обяви, че е подарил на Путин българско овчарско куче. "Много се радвам, че ще го покажа и на вас", обяви на микрофона Борисов, докато сътрудниците му от Министерския съвет внасяха кутрето. Путин го пое усмихнато, прегърна го и го цунка по муцунката.

image

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС



Веднага след края на съвместната пресконференция Путин се срещна с президента Георги Първанов

Радвам се, че това рестартиране на отношенията, което преди много години ние положихме заедно с вас, което имаше реални силни измерения в редица сфери, има своята приемственост и в настоящето българско правителство, заяви българският президент. . Той припомни срещата си с Путин в Загреб през юни 2007 г., когато обявиха заедно идеята за проекта "Южен поток", и изрази удовлетворение, че днес има споразумение за създаването на съвместна компания.
Путин заяви, че днес с българския премиер са водили много обстойни, съдържателни и резултатни преговори, които дават начало на работата по българското участие по "Южен поток". Той допълни, че са били обсъдени и други теми като като ядрена енергетика, машиностроене, военонотехническо сътрудничество, транспорт. Президентът Първанов подари на Владимир Путин златен киликс от могилата Голяма Косматка.

Още за триъгълника Путин-Борисов-Първанов: ТУК и ТУК



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031520
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930