Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2010 12:20 - Хаджът като лукс, Мека като Манхатън
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 713 Коментари: 0 Гласове:
0



6 милиарда долара е инвестирал Рияд за жп линия, която да свързва двата свещени града Мека и Медина
Хотелиерите очакват между 3 и 4 милиона поклонници тази година


Всеки мюсюлманин, който може да си го позволи, трябва поне веднъж в живота си да извърши поклонението до свещения град Мека. Хаджът, или демонстрацията за солидарност с мюсюлманите и тяхното преклонение пред бог, е един от петте стълба, на които ислямът се опира.

Останалите са: шахада, или засвидетелстване на вярата, салат, или молитвата, закат - даване на милостиня, и саум - пост.

Миналата година в Мека се стекоха над 2.5 милиона поклонници, които са успели да си позволят дългия път.

Но някои успяват да си позволят повече

от други и техните нужди породиха строителен бум.

image

Преглед на оригинала

Reuters




Удобно разположил се в мраморното лоби на луксозен хотел в Мека, банковият директор от Мароко Мохамад Хамдош си поема дъх от поклонническата глъчка, която тези дни е превзела "Ал масджид ал харам", или Голямата джамия. "Всеки поклонник стига дотук според средствата си", казва пред "Ройтерс" Хамдош. "Бог ми е дал средства, така че защо да не отседна в хотел?", коментира струвалото му

12 000 евро пътуване


"Хаджът е уморителен, така че е добре да имаш стая да си починеш."

В комплекса на джамията всички поклонници са равни, докато обикалят черния метеоритен камък, известен като Кааба, към който мюсюлманите от цял свят се обръщат в ежедневните си молитви. Отвън обаче е изникнала цяла армия петзвездни хотели, откъдето по-заможните могат да се наслаждават на 24-часова гледка към Кааба. Високите като кули блокове обграждат джамията и града около нея, накацали из планините на пристанищния град Джеда.

Това е част от по-амбициозния проект култовият комплекс да се разшири и да се привлекат повече поклонници в града. Съвсем скоро Мека откри най-голямата часовникова кула в света, която е направена в стила на лондонския Биг Бен срещу един от хотелите кули, който е надвиснал над Кааба. Две дузини строителни кранове точно до джамията обещават появата на още по-луксозни нощувки.

Поклонниците ще похарчат само в Мека и втория най-свят за мюсюлманите град - Медина, около 120 милиарда долара (89 милиарда евро) през следващите десет години. Към момента само в Мека се движат проекти за 20 милиарда долара (15 милиарда евро), сочи проучване на Banque Saudi Fransi, цитирано от "Ройтерс".

Квадратен метър земя в Мека струва 10 000 евро

"Ако човек има възможност, трябва да стои близо до джамията", казва Фархад Яфтали, 25-годишен поклонник от афганистански произход, дошъл с петчленното си семейство от Дубай. Всеки от фамилията е платил по 11 000 евро. "Хубаво е да имаш стая, за да си почиваш и да извършваш ритуалното измиване", казва той, докато си сипва чай в бара на петзвезден хотел.

Саудитското правителство е гордо с постижението си, станало възможно благодарение на огромното благосъстояние на страната, натрупано от нефт.

"В последните 10 години имаше голямо увеличаване на поклонниците. Тази година очакваме с 20% повече в сравнение с 2009", каза на пресконференция миналата седмица вътрешният министър Найеф бин Абдулазиз.

Хотелиерите

очакват между три и четири милиона поклонници

Много саудити интелектуалци обаче, основно от района около Мека, са обезпокоени от плановете на правителството, за които дипломатически източници в Рияд казват, че са одобрени от върховните духовници без публично обсъждане.

Саудитски вестници и ислямски блогове повдигнаха дебат за строителната треска. Но върховните духовни авторитети не издигат глас на недоволство, тъй като са съюзници на кралската саудитска фамилия в управлението на страната, която няма дори изборен парламент.

"Човек не може да помогне, но е толкова жалко да виждаш Кааба като малка точица насред всички тези гиганти от стъкло и желязо", казва Раджа Алем, чийто последен роман "Таук ал хамам" ("Гълъбова огърлица") разказва за разрушението на исторически места, корупция и злоупотреби.

"Много преди исляма арабите не са си позволявали да населят това, което днес наричаме ал харам - свещеното място (на джамията)", казва тя. "Те са прекарвали деня в свещения град, но са излизали извън него с падането на нощта. Смятали са, че човешката дейност осквернява божия дом."

Днес хотелиерите се оправдават, че правителството все пак забранява известни прояви на лукс като басейните, въпреки че новият хотел "Макка клок ройъл тауър" разполага с два СПА басейна на покрива.

"Идеята да се запълни хоризонтът над Мека с модерни небостъргачи не само подронва Кааба, но е очевидно материален символ на културния и социален упадък, който градът е претърпял", казва саудитският колумнист Махмуд Сабаг. "Промяната на стария град отнесе със себе си вековните академични, социални и културни системи и механизми. Цялата културна парадигма е увредена", продължава Сабаг.

Ирфан ал Алауи, професор в Лондон по ислямска теология, смята, че Ватиканът никога не би позволил издигането на такива обекти на своя територия.

Правителството би трябвало да строи хотели извън града, смята той. Защото "Мека няма нужда да изглежда като Манхатън или Ню Йорк".


http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/11/15/993828_hadjut_kato_luks_meka_kato_manhatun/


Тагове:   лукс,   религия,   Мека,   Манхатън,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047151
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930