Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2010 12:43 - Лошите задължения във финансовия сектор вече са над 10%
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове:
0



Повече от една десета от задълженията в целия финансов сектор са необслужвани, а размерът им вече е над 6 млрд. лв. Това показва статистиката на Българската народна банка (БНБ) за просрочията на кредити, отпуснати от банки, заеми от дружества, специализирани в кредитиране (т.нар. бързи заеми), и финансиране от лизингови компании. Темпът, с който те се увеличават, обаче се забавя и на тримесечна, и на годишна база.

Малко над 87% е делът на банковите просрочия в общата сума. Докато от компаниите за бързи заеми посочиха още през март, че пикът на лошите кредити, отпуснати от тях, вече отминава, банкерите очакват влошаването да продължи още едно-две тримесечия. Въпреки това обаче риск за банковата система няма както според БНБ, така и според самите банкери, защото тя е достатъчно добре капитализирана.

Причина за ръста на просрочията е все още несигурната икономическа обстановка, която спира и раздвижването на бизнеса на кредитните институции. От лизинговите дружества също очакват свиването на портфейлите им да продължи поне до края на тази година заради известното закъснение, с което прогнозираното подобряване на реалната икономика трябва да им се отрази.

Така към края на третото тримесечие на годината кредитният портфейл в трите направления е общо 58.19 млрд. лв. В изчисленията се включват заемите за фирми и домакинства от банките и небанковите дружества и вземанията на лизинговите компании, които подават данни към централната банка за надзорните й цели.

От тази сума 10.62% са необслужвани задължения. Към края на септември размерът им достига 6.18 млрд. лв. спрямо 5.44 млрд. лв. към юни и 3.6 млрд. лв. година по-рано. В лошите заеми са включени кредитите от банките с просрочия над 90 дни и лизингите и заемите от небанкови дружества, които са квалифицирани от тях като такива според Международните счетоводни стандарти (МСС).

Темпът, с който те се увеличават спрямо миналата година, намалява устойчиво и вече е 71.28%, сравнено със 112.7% към края на второто тримесечие и 120% към края на първото. Нарастването се укротява и на тримесечна база, противоположно на предишните два отчетни периода.

Само в банковия сектор необслужваните заеми са 5.4 млрд. лв., или 10.34%. Отделно кредитите, записани в графа "загуба", са с 816 млн. лв. повече спрямо предходното тримесечие до общо 3.884 млрд. лв. Това са заемите, чието обслужване закъснява повече от 6 месеца и за които банките заделят провизии в размер на 100% от стойността на кредитите.

Те не се водят като реална загуба, докато не бъдат изчерпани всички възможности за събиране. Според някои банкери, дори и технически икономиката да е излязла от рецесия, поне още две години системата ще трябва да "преглъща" влошаването на преструктурираните през кризата кредити.

"Явно банковите мениджъри предпочитат да отписват проблемните кредити постепенно, на малки траншове, за разлика от други банки в Европа и САЩ", коментира икономистът от изследователската група "Индъстри уоч" Красен Йотов. "Институциите са си направили необходими изчисления от гледна точка на нужния капитал и регулаторните изисквания."

По-негативен ефект тези резултати могат да имат върху хората извън финансовия сектор в страната, допълни той. "От това, което съм чел, външните наблюдатели като рейтинговите агенции продължават да отчитат ръста на лошите кредити като притеснителна новина."

Очакванията на Йотов са забавянето на темпа, с който се увеличават необслужваните задължения, да продължи. От сектора също като цяло очакват тази година всъщност да е най-лошата, въпреки че миналата беше сочена като такава.

Въпреки прогнозирания ръст на просрочията и банкерите, и БНБ посочват, че рискове за системата няма, защото тя е добре капитализирана. Според данните на централната банка капиталовият буфер (превишението над изисквания капитал) в системата към края на септември е 2.9 млрд. лв. Заедно с допълнителните провизии, които се изисква банките да заделят, на практика срещу близо 4-те млрд. лв. заеми, преминали в графа "загуба", системата разполага с около 3 млрд. лв. резерв извън капиталовия излишък.

Просрочията в лизинговия бранш са за 785.5 млн. лв., или 18.4%, а при небанковите дружества – 278.17 млн. лв., с 15.96% дял. Нарастването на лошите вземания при първите (с 1.7%) беше отчетено към септември след две поредни тримесечия, в които те макар и с малко намаляваха. От сектора посочиха, че въпреки че изменението е в обратна посока, то е незначително.

Още през първата половина на годината небанковите кредитни компании отнесоха проблема с необслужването на заемите си в миналото. Техните мениджъри очакват активизирането да започне още с традиционно по-силното последно тримесечие на 2010 г. и да продължи постепенно и през 2011 г.


Тагове:   финанси,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995155
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031