Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2010 15:10 - Николай Цонев твърди, че не е подслушвал нерегламентирано
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 683 Коментари: 0 Гласове:
0



Бившият военен министър Николай Цонев заяви, че по време на неговия мандат не е имало нерегламентирано заснемане и подслушване.  

Същевременно във вторник Софийският градски съд даде ход на делото за подкуп срещу Цонев и бившия съдия Петър Сантиров и някогашния чиновник на висок пост във финансовото ведомство Тенчо Попов.

Преди съдебното заседание Цонев коментира стартиралия преди ден скандал за подслушване и заснемане в МО. В понеделник военният министър Аню Ангелов потвърди, че прокуратурата разследва нерегламентирано събиране на данни от наблюдението с камери във военни хотели и клубове на социалната агенция към МО. До момента по случая е ясно, че софийската Военноокръжна прокуратура е образувала дело заради скрита в часовник камера. Тя била открита в една от стаите на хотел "Шипка" в София. От прокуратурата няма никаква конкретна информация по разследването.

Аню Ангелов обяви загадъчно обаче, че в агенцията към военното министерство е била събирана информация, за да може да се влияе при взимането на определени решения. Според него в агенцията още от времето на бившия министър Николай Цонев (бел. ред. - Цонев дълги години бе начело на агенцията, а след това министър) са "ставали интересни неща - всеки е искал да наблюдава всеки".

Цонев обаче отхвърли констатациите на наследника си.

"Стана му навик на Аню Ангелов да се оправдава с мен", коментира Цонев по адрес на настоящия министър на отбраната. 

По негово време видеозаснемане е имало само на рецепцията и пред стаята на секретното деловодство в хотел "Шипка" в София.

Ченгеджийска история

Междувременно с коментар по темата се отчете още един бивш военен министър – Николай Свинаров.

"Ами за добро или за лошо за пореден път при налична твърде малко информация правим много дълбоки изводи. На мен ми е много трудно да правя подобни изводи. Какво знаем дотук? Знаем, че в един часовник е открита камера", резюмира скандала пред БНР Свинаров.

"От тази камера да правим изводи за това кой търгува с влияние, каква информация е събирал, ми се вижда малко пресилено", коментира Свинаров.

Иначе според него случаят не представлява политически опит за събиране на информация и търговия с влияние, а е по-скоро реминисценция на полицейска практика отпреди 1989 г.

"Така че моят коментар е, че това действие във всеки случай е полицейско, ако щете да употребим сутрин рано термина ченгеджийско, а не толкова политическо", заяви Свинаров.

Видеозапис и в съда

По-късно в рамките на съдебното заседание по делото срещу Цонев се очаква да бъдат представени записи от специални разузнавателни средства. Става въпрос за секретен разговор, заснет с видео камера.

Той е обвинен за даване на подкуп от 20 хил. евро на следователя Петьо Петров. На подсъдимата скамейка като негови помагачи са бившият съдия Петър Сантиров и някогашният чиновник на висок пост във финансовото ведомство Тенчо Попов. Според обвинението парите били предназначени, за да се спре разследването на неизгоден договор на Министерството на отбраната, сключен от Цонев.

В края на октомври съдът не успя да даде ход по това дело срещу Цонев, тъй като по същото време имаше заседание по друго дело срещу него, но във военния съд.

Цонев бе арестуван на първи април тази година заради уреждането на подкупа. Видео от ареста бе разпространено от МВР. В него зам.-градският прокурор Роман Василев обяви, че Цонев е "абсолютен престъпник", след което трябваше да се извинява.

Цонев каза, че осем месеца, след като заедно с адвоката си са поискали пълния запис от ареста му, все още не са го получили. Според него по време на ареста той е казал, че "могат да стрелят, но няма да падна на колене", тази реплика обаче липсва от разпространения запис. От записа на ареста е бил спестен и побоят над другите двама подсъдими по делото.

"С този арест се целеше да бъде унижена Българската армия, както виждате сега на първа линия е полицията. Преди десети ноември милицията бе на първа линия преди армията", каза още Цонев.

Миналата седмица той бе оправдан по дело за закупуване на машина за изграждане на хангари, складове и казармени помещения.




Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038955
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930