Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2010 09:33 - Военното министерство обяви нов дълг от 50 млн. лева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1724 Коментари: 0 Гласове:
0



Военният министър Аню Ангелов разкри пред българския данъкоплатец, че "в Министерството на отбраната най-много се е крало" и помоли представителите на бизнеса да ограничат корупцията, каквито усилия се полагали в министерството му.

Ангелов използва момента, за да съобщи и за нов дълг на МО от 50 млн. лева по договор за оборудване на зенитно-ракетни комплекси, който обаче бил твърдо решен да не плаща. Правителството обаче вече даде близо 257 млн. допълнително на МО, за да си покрие натрупани задължения по други проекти, а само преди ден - още над 12 млн. лева, за да бъде изплатен друг дълг.

Поредният дълг е натрупан през тази година по договор от 2006 година за модернизиране на комплексите и радарите със системата "свой-чужд". Ангелов обясни, че контрактът е за стотици милиони, но отказа да каже с коя фирма е и дали е българска или чужда. "Тайна", каза министърът.

"Никога няма да платим тези пари, това е изнудване", категоричен бе военният министър.

Той обясни, че лично е решил да спре изпълнението на проекта в началото на 2010 година, но служители във военното министерство са продължили да приемат продукцията на фирмата и да подписват фактури и така са задължили МО с 50 млн. лева. Според министъра виновните ще бъдат строго наказани без значение дали са генерали или полковници.

Аню Ангелов каза още, че договорът бил само за "запитващите“ устройства от системата "свой-чужд“ и в проекта нищо не се казвало за "отговарящите“ устройства, необходими за самолетите.

В крайна сметка България наистина имала нужда от системата, но "такава, която можем да платим", в случая проблемът бил, че договорът не е ресурсно осигурен.

"Във военното министерство най-много се е крало"

Военният министър използва присъствието си на конференция за технологичното осигуряване на въоръжените сили, за да сподели наблюдението си, че "в МО най-много се е крало" и да постави пред представилите на бизнеса важни теми за разсъждение.

Помолен да обясни дали може да представи класация кой най-много е крал, Ангелов каза, че не обвинява никого конкретно, а просто казва, че се е крало.

Интересна подробност е, че на конференцията присъства и градският прокурор на София Николай Кокинов, който обаче не коментира твърденията на министъра за практиките в МО. Неговата прокуратура води редица разследвания по военни въпроси. До момента е отчела обаче нищожен брой обвинителни актове.

Ангелов представи и характерни процеси от общуването на МО с бизнеса.

"Друг проблем, който е важен е съвместната ни работа. Това как ние преговаряме с вас. Как по-малко се мъчим да се излъжем един друг. Как да се откажем всички ние от комисионни. Това е може би много по-трудната задача", коментира министърът.

Той апелира към бизнеса да вземе мерки, за да не се допуска корупция във ведомството му.

"Винаги корупцията има две страни – човек или институция, която дава и човек и институция, която взема. Стараем се да ограничим страната, която взима. Наистина, моля ви всички вас, представители на бизнеса, да ограничите страната, която дава", каза Аню Ангелов.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034029
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930