Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 20:43 - Нови скандални разкрития на Wikileaks: Как Вашингтон гледа на света
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1230 Коментари: 0 Гласове:
2



Още на първия ден след като основни световни издания разкриха и анализираха над 250 000 изтекли през сайта Wikileaks.org грами на Държавния департамент на САЩ до американски посолства по света, Вашингтон е изправен пред световна дипломатическа криза, която италианският външен министър Франко Фратини определи като "11 септември на дипломацията", коментира британският в. "Гардиън".

Почти половината от кореспонденцията между Държавния департамент и дипломатически мисии не е засекретена, 40.5% от имейлите са с гриф "конфиденциално", а последните от изтеклите съобщения са изпратени през февруари.

От тях се вижда как Саудитска Арабия оказва натиск върху САЩ за удар срещу Иран. Други арабски държави също тайно са пледирали за военни действия срещу Техеран.

Вашингтон води тайни разузнавателни операции срещу ръководството на Организацията на обединените нации (ООН), включително генералния секретар Бан Ки Мун и пратениците на постоянните представители в Съвета за сигурност Китай, Русия, Франция и Великобритания.

Станалите публично достояние благодарение на изданията "Ню Йорк таймс", "Гардиън", "Монд", "Паис" и "Шпигел" документи разкриват непрекъснатите усилия на американски държавници, политици, дипломати и военни да обуздаят иранските ядрени амбиции и да разширят влиянието си в Близкия изток.

Показва се как Израел смята 2010 като "критична година" за справяне с ядреното оръжие, което се предполага, че Техеран разработва, като Тел Авив предупреждава Вашингтон, че времето за възпиране на Иран от създаване на атомна бомба изтича.

Британският "Гардиън" акцентира и върху тайния заговор на лидерите от Европейския съюз (ЕС) да бойкотират церемонията по встъпване в длъжност на преизбрания за президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г.

Сред материалите има и разкрития за промяната на отношенията между традиционно близките режими на Китай и Северна Корея, нарастващата нестабилност в Пакистан и подробности по тайните усилия на САЩ за справяне с клона на "Ал Кайда" в Йемен.

Сред останалите разкрития, които могат да предизвикат притеснения, са сериозните страхове на Вашингтон и Лондон по пакистанската програма за ядрени оръжия, евентуалните връзки между властите в Русия с организираната престъпност, както и опустошителна критика на британските военни операции в Афганистан.

Кореспонденцията съдържа конкретни обвинения в корупция на чужди държавници, както и жестоки критики на служители от посолства на САЩ срещу правителствата на страните, в които са мисиите им, от малки острови в Карибите до Китай и Русия.

Разкриват се и подробности около тайни руско-американски преговори върху ядреното оръжие, проведени миналата година в Женева.

Лично държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се е свързала миналата седмица с лидерите на Германия, Саудитска Арабия, страните от Персийския залив, Франция и Афганистан, за да ги подготви за евентуалните разкрития. Посланиците на САЩ в различни други държави бяха инструктирани също да предупредят страните домакини.

"Напълно готови сме за това, което може да последва, и осъждаме "Уикилийкс" за публикуването на засекретена информация", коментира говорителят на Държавния департамент Филип Кроули. "Това ще изложи на риск множество животи и интереси. Това е безотговорно."

Квалификации

Владимир Путин, премиер на Русия

Наричан е "куче боец", който управлява изключително корумпирана държава, където доминират службите за сигурност. Според американските дипломати Путин е най-влиятелният руски политик, който държи ключовете за всичко - от енергийните сделки до позицията на Кремъл към Иран. Все пак се споменава, че решенията му невинаги се осъществяват, тъй като затъват в руската бюрокрация.

Дмитрий Медведев, президент на Русия
Той е "бледа, колеблива фигура, която е Робин, ако Владимир Путин е Батман".

Ангела Меркел, канцлер на Германия

Тя иска да подобри тона на трансатлантическите отношения, но не е предприела смели стъпки в тази насока. Наричат я Ангела "Тефлон" Меркел, тъй като е нерешителна, избягва риска и рядко е креативна. Тя разглежда международната дипломация от гледната точка на ползата за вътрешната политика. Във всеки случай тя е по-предпочитаният дипломат в сравнение с германското външно министерство.

Никола Саркози, президент на Франция
Френският президент е описан като "император без дрехи" с "обидчив и авторитарен стил на управление".

Силвио Берлускони, премиер на Италия
Той е безпомощен, суетен и неефективен като модерен европейски лидер. Физически и политически слаб лидер, а склонността му към среднощони партита говори, че успява да си почива добре.

Вен Жибао, премиер на Китай
Много уморен и изглежда е под голямо напрежение заради справянето с икономическата криза, докато президентът Ху Дзинтао изглеждал спокоен и уверен.

Муамар Кадафи, лидер на Либия
Той е странен и винаги придружен от чувствена руса украинска медицинска сестра. Не харесва да отсяда в хотели на етаж по-висок от първия и не обича презокеански полети. Успял е да остане на власт 40 години благодарение на умелия баланс между интересите си и методите на истинската политика.

Хамид Карзай, президент на Афганистан
Параноичен и изключително слаб, не се вслушва във фактите, но изключително много се влияе и от най-необичайните предположения за заговор срещу него.

Махмуд Ахмадинеджад, президент на Иран
Той е сравняван с Хитлер.


Как реагира светът

Белият дом в САЩ незабавно осъди WikiLeaks за публикуването над 250 хил. секретни дипломатически доклада, които разкриват отношението на Вашингтон към света. Администрацията на Барак Обама определи изтичането на документите като "безразсъдно и опасно" и може да застраши отношенията на САЩ с няколко други правителства.

Освен това от Белия дом казаха, че вече е разпоредено на няколко правителствени агенции да затегнат контрола по предоставяне на класифицирана информация. Министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър заяви, че в момента тече активно разследване на случая и че американските власти ще повдигнат обвинение на всеки отговорен.

Британското външно министерство също осъди публикуването на каквато и да било класифицирана информация, тъй като тя може да застраши живота на много хора.

Конгресменът от Републиканската партия на САЩ и високопоставен член на комисията по въпросите на националната сигурност Питър Кинг призова структурата, стояща зад интернет сайта WikiLeaks, да бъде вкарана в списъка на Държавния департамент с терористични организации.

Според него публикуваната тази нощ от WikiLeaks подборка от секретна кореспонденция на Държавния департамент представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

"Те постъпват така, както го правят само терористите: подкопават авторитета на американското правителство, извършват безумни действия, които може да струват отнемането на човешки живот. Разбирам, че всичко това се прави като знак на недоволство от нашата политика, но подобни стъпки рискуват живота на американци и подлагат на рискове наши съюзници", заяви Кинг.

Според Джон Корнблум, бивш посланик на САЩ в Берлин, изтичането на толкова много класифицирана информация ще накара чуждите правителства да споделят все по-малко информация с американските дипломати.

Говорителят на афганистанският президент Хамид Карзай Уахид Омер твърди, че публикуваната информация няма да има забележим ефект върху стратегическите отношения със САЩ. "Няма много в тези документи, което може да ни изненада, и не виждаме нищо съществено, което да обтегне нашите връзки", казва Омер.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че изтичането на документите представлява психологическа война срещу страната му.


Указанията на Хилари Клинтън относно България

Единственият от публикуваните от сайта WikiLeaks стотици хиляди документи с дипломатическа кореспонденция на САЩ, засягащ България, е инструкция до служителите на посолството в София за събиране на подробна информация за корупцията във високите етажи на властта, партиите и съдебната система, върховенството на закона, престъпността и възможно най-подробни данни за ключовите държавни ръководители.

Той е с дата 16 юни 2009 г. и е свързан с предстояща среща на държавния секретар Хилари Клинтън с тогавашния български външен министър.

Текстът е по повод Директивата за събиране на данни за лидери в чужбина (National HUMINT Collection Directive  или NHCD) и "неотдавнашната ревизия на докладите и колекцията за България". Тази директива определя списък с приоритети и какъв тип данни имат приоритет, за да могат от събраната информация да се ръководят американските правителствени агенции при решаването за отделяне на ресурси.

"Разузнавателната общност разчита на дипломатическите служители за повечето от биографичната информация, събирана по света", се припомня в инструкцията.

В нея се изброява какво трябва да съдържат биографичните данни за хора от България: "пост в службата или организацията, имена, постове и друга информация от визитките им, номерата на телефоните, мобилните телефони, пейджъри, факсове, най-пълен набор от данни за свързване по телефони и електронна поща, идентификационните URL на интернет сайтовете им, номерата на кредитните карти, номерата им в програмите за чести полети (frequent flyer), работно време и друга релевантна биографична информация".

Приоритетите за България са: 1. Държавници и управление; 2. Енергийна сигурност и външна политика; 3. Финансова стабилност, икономическо развитие и обществени предизвикателства; 4. Обществена сигурност.

В детайлното описание за докладване американските дипломати в София са призовани да обръщат внимание на "политики, планове и усилия за развитие, защита и засилване на независима и ефективна правораздавателна система, включително кои са защитниците й, противниците, пречките и напредъка".

Те трябва да докладват и за "корупция сред висшите служители, включително извънбюджетни финансови потоци в тяхна подкрепа". Не на последно място Вашингтон се интересува от "оценка, слаби страни, личностни страни, финансова, здравна и биометрична информация за сегашните и потенциали държавници и съветници".

Реакции

Министерство на външните работи на Република България
- Публикуването на конфиденциална дипломатическа информация винаги рискува да затрудни международните отношения и да подкопае доверието между страните. Този акт е незаконен, вреден и обслужва само интересите на тези, които  работят против партньорството между Европа и Америка. МВнР не предоставя лични данни или друга информация защитена от закона на чуждестранни институции и партньори.

Посолство на САЩ в София
- Държавният департамент не коментира материали, включително и класифицирани документи, за които нерегламентирано е изтекла информация. Всяко неоторизирано оповестяване на класифицирана информация от "Уикилийкс" има вредни последствия за живота на отделните хора, изложени на риск от оповестяването й, както и за отношенията между държавите в глобален мащаб. Имайки предвид тази потенциална заплаха, ние осъждаме неоторизираното оповестяване на подобна информация и вземаме всички възможни мерки да предотвратим подобно накърняване на сигурността в бъдеще. Въпреки че не можем да говорим за автентичността на никой от документите, изпратени до медиите, ние можем да обясним практиката на писането на телеграми, характерна за цялата дипломатическа общност.

Дневник


Тагове:   вашингтон,   скандал,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996015
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031