Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2010 07:15 - Кристалина Георгиева европеец на годината
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 500 Коментари: 0 Гласове:
3



Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева е европеецът и еврокомисарят на годината в годишната класация на седмичника "Юръпиън войс".

Читателите на вестника от групата на "Икономист" я избраха с гласуване по интернет. С Георгиева страната ни за втори път получава престижната награда. Преди 2 години тя бе присъдена на Меглена Кунева.

Редакторът на "Юръпиън войс" Тим Кинг каза: "Г-жа Георгиева стана европейски комисар почти случайно, но от февруари насам тя очевидно впечатли много хора. Гласуването на г-жа Георгиева подчертава, че ЕС е още сила на доброто в света и глобален играч, когато става дума за хуманитарна помощ".

Българката победи и в класацията за еврокомисар на годината, като спечели тази титла в конкуренция с колегите си Сийм Калас, Сесилия Малмстрьом и Вивиан Рединг.

В съобщението за награждаването на Георгиева се припомня, че тя беше номинирана за поста европейски комисар, след като Европейския парламент през януари заплаши да не одобри новата комисия, защото не беше доволен от представянето на изслушването на първата българска кандидатка Румяна Желева. Георгиева беше кандидатирана в последната минута и получи портфейла на международното сътрудничество хуманитарната помощ и отговора на кризи. Тя ръководеше отговора на Европейския съюз при хуманитарни бедствия като земетресението в Хаити и наводненията в Пакистан.

Читателите на "Юръпиън войс" избраха също шефа на Европейската централна банка Жан-Клод Трише за европейски ръководител на годината.

Наградата за национален политик на годината бе присъдена едновременно на британския премиер Дейвид Камерън и неговия заместник Ник Клег заради решението им през март да сформират първото от десетилетия насам коалиционно правителство във Великобритания.



За Кристалина Георгиева

Д-р Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София.

Средното си образование завършва в Седма столична гимназия "Георги Димитров".

След това продължава в Университета за национално и световно стопанство, специалност "Политическа икономия", профил “Социология”.

До 1990 г. Георгиева заема различни академични и консултантски позиции в България и САЩ. Чете лекции във водещи университети в цял свят. Тя е част от екипа на Световната банка от 1993 г., когато е икономист по околната среда за Европа и Централна Азия. От 1998 г. последователно заема директорски позиции в Източна Азия, в отдела по околна среда, в московското представителство на банката и във вицепрезидентството по устойчиво развитие.

Лично президентът на Световната банка Робърт Зелик я посочва като свой заместник.

На 10 март 2008 г. Кристалина Георгиева заема поста вицепрезидент на Световната банка и едновременно с това става корпоративен секретар на банката.

Автор е на повече от 80 публикации, включително и на учебник по микроикономика, носител е на няколко награди и стипендии за изследователска и научна дейност.

На 19 януари 2010 година е издигната кандидатурата й за еврокомисар в ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи". Това е втора кандидатура на България след неуспешния опит на външния министър Румяна Желева.

На 3 февруари 2010 година Кристалина Георгиева е одобрена за еврокомисар, с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".

Владее четири езика- английски, френски, руски и сръбски.

Омъжена, има една дъщеря.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996823
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031