Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2010 16:38 - WikiLeaks се прицели в "Уолстрийт"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
0



След като разкри стотици хиляди документи на Пентагона и Държавния департамент, в началото на 2011 г. WikiLeaks ("Уикилийкс") ще преобърне с хастара навън основна американска банка, заяви в интервю за "Форбс" основателят на сайта Джулиън Асандж.

Десетки хиляди документи за вътрешна употреба ще станат публично достояние и ще разкрият голата истина за финансовата институция пред всеки потребител, конкурент или регулатор, които ще могат да проучат съответната банка и да си изградят мнение по въпроса, допълва Асандж в разговора, проведен на 11 ноември и публикуван на сайта на "Форбс" вчера.

"Това ще създаде истинска представа за това как се държат банките на управленческо ниво, и то по начин, който да даде тласък за разследвания и реформи, предполагам", казва Асандж. Без да дава подробности, той заяви, че разкритията ще бъдат от мащаба на публикуваните след колапса на енергийния гигант "Енрон" имейли и ще разкрият "екосистема на корупцията" в тази банка.
Като се въздържа да определи действията на тази банка като "престъпни", Асандж говори за "неморални практики".

Спекулациите около името на банката започнаха веднага. Британският сайт "Маркет оръкъл" припомня, че JP Morgan вече е обект на интернет кампания, наречена Crash JP Morgan Buy Silver ("Срути Джей Пи Морган, купувай сребро!") и добавя имената на Goldman Sachs, Barclays и други.

Как може една американска корпорация да отговори на евентуална атака от "Уикилийкс", пита риторично Анди Грийнбърг от "Форбс". Не и по съдебен път, защото сайтът има правна защита в САЩ като обикновен проводник на документи, отговаря статията.

Дори и някоя компания да постигне присъда срещу "Уикилийкс", това няма да затвори сайта. Асандж е разпределил сървърите си в няколко държави. "Няма една мишена, върху която да хвърлиш бомбата", казва Ерик Голдмън, професор по право в университета Санта Клара.

Вместо това много корпорации се насочват към програми за киберзащита, продължава "Форбс". Списанието обаче цитира проучване на мичиганската фирма за изучаване на поверителността "Понемън инститют", според което 60% от служителите признават, че изнасят поверителна информация, преди да напуснат дадена компания.

И дори и "Уикилийкс" да бъде затворен, идеята за свободно разпространение на информация вече има закрилата на цяла държава - Исландия (вече наричана на шега Лийкистан - от англ. leak, изтичане), където се развиват инициативи за събиране и споделяне на чувствителна информация, обобщава "Форбс".

Разкритията от днес

- Хилари Клинтън се е чудила дали аржентинският президент Кристина Фернандес Кирхнер е психически здрава и е помолила дипломати да разберат дали не взема медикаменти.

- Новите лидери на комунистическата партия на Китай вече не гледат на Северна Корея като верен съюзник и не смятат да се намесват, ако режимът в Пхенян рухне.

- Висш член на китайското политбюро е организирал проникване в компютърните системи на Google с цел саботаж. От 2002 г. е влизано в компютрите на американското правителство, на западните съюзници, на Далай лама и на американски компании.

- Иран е купил ракети от Северна Корея, способни да ударят Западна Европа.

- САЩ не са успели да попречат на Сирия да доставят оръжия на "Хизбула" в Ливан.

- Американски дипломати са поставяли под въпрос надеждността на Турция като съюзник на НАТО, наричайки ръководството на страната "разделено" и "просмукано от ислямисти", а за съветниците на премиера Реджеп Таийп Ердоган – че "нямат почти никаква представа за политиката отвъд Анкара".

Реакциите

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се е извинила за изтичането на секретните информации в сайта WikiLeaks, засягащи Турция. Това заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, който се срещна снощи във Вашингтон с Клинтън, цитиран от телевизия "Си Ен Ен - Тюрк". По думите на Давутоглу възникналите недоразумения не накърняват добрите връзки между Анкара и Вашингтон и не променят отношенията между Турция и САЩ. Президентът на Франция Никола Саркози нарече "висша степен на безотговорност" публикуването на секретни документи на сайта на Wikileaks, предаде "Франс прес". Италианският премиер и външният министър на страната омаловажиха оценките за себе си, съдържащи се в разпространените от "Уикилийкс" документи, пишат италианските вестници


Тагове:   данни,   скандал,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000859
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031