Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2010 10:46 - WikiLeaks: ЦРУ е съставило списъка с тайни задачи за посолството в София
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1379 Коментари: 3 Гласове:
0



Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ стои зад подготовката на инструкцията, изпратена миналото лято от Държавния департамент до 30-ина посолства в цял свят, включително това в ООН и в София. Това твърди лондонският в."Гардиън", позовавайки се на поредната група документи, публикувани от сайта WikiLeaks, и допълва, че някои от действията на американските дипломати може да се окажат нарушение на международното право.

Говорителят на външното ведомство на САЩ Пи Джей Краули в няколко интервюта изтъкна, че макар инструкциите да са били подписани от държавния секретар Хилари Клинтън и предшественичката й Кондолиза Райс, в действителност те идват от друга агенция. Но той не посочва коя е тази агенция.

"Гардиън" съобщава, че въпросниците за събиране на информация се подготвят всяка година от националния ръководител на т.нар. разузнаване на хора (Humanint - human intelligence) – пост, създаден от администрацията на президента Джордж Буш през 2005г. като част от усилията по-добре да бъде координирано събирането на разузнавателна информация след 11 септември.

Ръководителят на Humanint определя приоритетите за предстоящата година и ги изпраща на Държавния департамент. Конкретното им описване – така, както се вижда от кореспонденцията в WikiLeaks – е дело на дипломатическото ведомство на базата на списъка с приоритети на ЦРУ.

Инструкциите са специфични за всяка държава. Затова в тази за България води интересът към корупцията, организираната престъпност и руското енергийно влияние, а в тази за Парагвай, например, водещ приоритет са данните за тероризма и дейността на дипломати от Китай, Иран и социалистическите Куба, Венецуела и Боливия.

Шефът на Humanint координира сглобяването на списъка с приоритети, който се попълва с елементи от всички разузнавателни агенции на САЩ, включително бюрото в Държавния департамент за анализ на разузнавателна информация.

САЩ настояват, че американските дипломати не действат като шпиони – нещо, което ако е вярно, би застрашило живота им.

Високопоставен служител от разузнаването казва пред "Гардиън": "Никой не бива да мисли за американските дипломати като за шпиони. Но нашите дипломати фактически допълват нашия масив от познание по широк кръг от важни въпроси. Това е логично и напълно приемливо, а те го правят и в пълно съгласие с американското законодателство."

Същите инструкции като тези за София – за максимално подробни лични данни, включително биометрични за местните лидери – са разпратени и до посолствата в Румъния, Унгария и Словения. Изглежда че част от данните могат да се съберат само чрез хакерски операции или чрез сдобиване с поверителна лична информация от телекомуникационните компании, пише лондонското издание.

Дапо Аканде, представен от "Гардиън" като водещ специалист по международно право, коментира, че директивата на Клинтън, изпратена и до американското постоянно представителство в ООН, нарушава два закона от 1974г. Тяхната цел е да защитят ООН от домакина САЩ и може да доведат до осъждане на Америка в Общото събрание и дори – в крайни случаи – до съдебно преследване от Международния наказателен съд в Хага.


Тагове:   списък,   скандал,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Относно: смешката Хаага
07.12.2010 18:52
"Гарван гарвану око не вади!"
цитирай
2. анонимен - какви са тия
07.12.2010 18:52
биометрични данни?
цитирай
3. анонимен - Ами, че Бойко Борисов не откри ли ОФИСИ на ЦРУ в София?
07.12.2010 18:53
Та те си оперират (в такъв случай) свободно на местна територия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029879
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930