Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2010 11:15 - Западна България под вода, код „оранжев" в 14 области
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
2



Код „оранжев" е обявен в 14 области в страната. Проливните дъждове и гъстата мъгла блокираха голяма част от републиканската пътна мрежа. Код „оранжев" е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, София - град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян, съобщи Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде агенция "Фокус". Очаква се до края на денонощието в тези области оранжевият код да остане.

В източните райони на страната е обявена първа степен - жълт код заради валежите. Там се очакват валежи до 15-20 литра/ кв.м. За последните 12 часа в района на ж.к. „Младост" в София - при централната метереологична станция падналото количество валежи е 22 литра на кв.м. В Кнежа е паднало най-голямо количество дъжд - 26 литра, във Враца - 18 литра. В Оряхово, Ловеч, Плевен и Кюстендил - 14 литра. В Драгоман, Благоевград и Сандански - 11 литра, в Монтана - 8. В Лом, Свищов и на връх Мургаш са измерени 6 литра, в Русе - 3 литра. На връх Мусала - 2 литра. В Пазарджик, Казанлък и Силистра - 1 литър на кв.м. В отделни квартали на София е измерено и по-голямо количество валежи.

Редица автомобили са закъсали на Околовръстния път на София заради наводнен участък. Наводнена е новоизградената южна дъга на Околовръстния път - от квартал Бояна до разклона за Симеоново, защото там няма добър дренаж. Наводнението е разпространено на голяма площ. 5-6 сантиметра вода има там, но няма как да се вкара техника за отводняване, помпите работят, ако има повече от 10 сантиметра вода на пътя.

Все още в източните райони на страната до пладне ще продължи да духа до умерен южен вятър. С понижението на температурите в Западна България и Предбалкана, високите западни полета се очаква до вечерта дъждът да премине в сняг. Към 8.00 часа температурите в страната са от 4-5 градуса в Северозападните райони, до 17 градуса в югоизточните.

Порои удавиха Балканите

През последното денонощие лошото време достигна и Западните Балкани, където се изляха проливни дъждове.

Пороите предизвикаха наводнения в Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Албания и предизвикаха евакуацията на 1000 човека. В много райони вече е обявено извънредно положение. Властите в Румъния обявиха "жълт код" на тревога, транспортът е в хаос. Десетки полети на международното летище в Букурещ бяха отменени.

В Западна Сърбия река Дрина наводни къщи, земеделска земя и пътища. В района до границата с Босна и Херцеговина е прекъснато електрозахранването, има недостиг на питейна вода. 140 души вече са евакуирани. В източния град Фоча спасителни екипи използваха лодки, за да евакуират хората от вече наводнените им домове. Училищата са затворени, прекъснато е електрозахранването. Подобна е ситуацията и в Черна гора, където 600 души бяха принудени да напуснат домовете си.

Албанското правителство обяви извънредно положение в северозападните райони. Там вали от няколко дни. Най-тежко е положението в района на град Шкодра и по делтата на река Дрин. Армията и полицията се включиха в спасителните операции.

Все по-критична е и ситуацията в Хърватия.

СМРАЗЯВАЩО

През последните дни температурите в Полша паднаха 33 градуса под нулата. Полицията обяви, че 18 души, повечето от които бездомни, са починали, докато да консумирали алкохол навън. Руските медии съобщават за три смъртни случая в Москва.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034331
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930