Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2010 17:45 - Нобеловата награда за мир бе връчена в отсъствието на лауреата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
0



Председателят на Нобеловия комитет Турбьорн Ягланд, Европейският съюз и американският президент Барак Обама призоваха за бързото освобождаване на носителя на Нобеловата награда за мир, китайския дисидент Лю Сяобо, съобщиха световните агенции в петък.

Официалната церемония по връчването на наградата се проведе в Осло в отсъствието лауреата, който излежава присъда от 11 години затвор за противодържавна дейност.

Ягланд постави почетната диплома и златния медал на празния стол на китайския дисидент.

Китай се обяви остро срещу номинирането на Сяобо и определи церемонията като "политически фарс" и намеса във вътрешните работи на страната. Много държави, сред които Русия, Саудитска Арабия и Пакистан, не присъстваха на церемонията.

В Китай бяха спрени предаванията на Си Ен Ен, ББС и на други световни телевизии, които излъчваха директно церемонията.

Председателят на норвежкия Нобелов комитет Турбьорн Ягланд заяви по време на церемонията, че самият факт на отсъствието на лауреата или негови роднини "показва, че наградата е необходима и уместна".

Ягланд припомни за други случаи, когато удостоени с Нобеловата награда за мир не са били допуснати да си я получат, като лауреата за 1935 г. Карл фон Осиецки.

"Хитлер беше бесен и забрани на всички германци да получават каквато и да било Нобелова награда", каза норвежецът. Фон Осиецки не пристига в Осло и година по-късно умира.

Председателят на норвежкия Нобелов комитет припомни и за гнева на Москва, когато Андрей Сахаров бе удостоен с приза през 1975 г., на когото бе попречено лично да го получи. Същото стана и с лауреатите за 1983 г. - Лех Валенса - и за 1991 г. - Аун Сан Су Чжи, каза Ягланд.

Ягланд похвали китайските власти, че са успели да измъкнат милиони хора от мизерията с бързия икономически растеж, който е “невероятно постижение”. Той заяви обаче, че новото положение на Китай изисква отговорност и Пекин трябва да възприема критиките като нещо положително.

Актрисата Лив Улман прочете избрани пасажи от текстове на Лю Сяобо.

"Аз нямам врагове и не тая вражда - нито към полицаите, които ме арестуваха, нито към съдиите, които ме осъдиха. . . Омразата разлага ума и съзнанието. Манталитетът на търсене на врагове отравя духа на нацията, унищожава нейната толерантност и спъва напредъка към свобода и демокрация", пише Лю Сяобо.

"Няма нищо престъпно в онова, което сам направил. Но, ако срещу мен бъдат повдигнати обвинения, аз няма да се оплаквам".




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039120
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930