Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2010 13:02 - Жена оглави градската организация на БСП-Пловдив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1206 Коментари: 0 Гласове:
4



Атанаска Тенева е новият председател на БСП в Пловдив. Тя бе избрана късно снощи на градска конференция след балотаж с доц. Илия Баташки В 23 часа стана ясно, че за бившата депутатка са гласували 114 социалисти, а за досегашният лидер 79. Преди година двамата отново влязоха в битка за лидерския пост, но тогава Баташки победи. Благодаря за доверието, трябва да накараме пловдивчани да ни повярват, бяха първите думи на новия председател. В 21 часа социалистите свалиха доверието си от Илия Баташки и отидоха да избират нов лидер. Шестима се състезаваха за поста: Атанаска Тенева, председателят на групата съветници Николай Радев, бившият областен управител Тодор Петков, бившият зам.-кмет Ганчо Колаксъзов, бившият директор на МБАЛ „Пловдив" доц. Георги Йорданов и доц. Илия Баташки. До избора на нов председател се стигна след едномесечни скандали в БСП, заявка на Баташки да сдаде поста и решение на Градски съвет да се стигне до гласуване за нов лидер.

 Градската конференция започна в 16,00 часа вчера и продължи до 23 часа. Напрежението на моменти така ескалираше, че прерастваше в скандали. Втора точка в дневния ред - освобождаване на председателя на ГС на БСП по негово искане и избор на нов, нажежи страстите още в началото. Ако ми бъде поискан отвод, вие ще го обсъждате, но аз не съм с оставката си пред вас, каза Баташки. Няколко делегати защитиха хирурга и се обявиха против включване на точката в дневния ред, тъй като Баташки не бил подал писмено оставка. Това е удар по нашата партия, кой иска да сменя коня в реката, скочи Люблян Събев от район Централен. Дори заподозря, че след 10 месеца „мътният гербаджийски поток ще отнесе и каруцата, която и без това не е много здрава". С какъв мотив да избираме нов председател, включи се и Васил Пейков от Южен. Наум Китанов от Централен обаче напомни за решение на Градския съвет за освобождаване на Илия Баташки като председател и заявената от него оставка пред ГС. Надявам се, че няма да бъда прекъсван, както бях прекъснат на ГС от Баташки с въпроса „ Къде работи жена ти", заяви Китанов.

Илия, стани и кажи за какво става дума!, намеси се и бившият председател на ГС Пламен  Червеняков. Не съм бил на пленума, но от медиите разбирам, че е подадена оставка. Какви са мотивите и в единия, и в другия случай - с подаването тогава и неподаването сега, попита Червеняков. Баташки предпочете да запази мълчание. Намеси се председателят на Общопартийната контролна комисия Валентина Богданова, която разясни, че никъде в устава не е записано оставка да се подава само писмено. Тя се подава и устно, в политиката казана дума е хвърлен камък, припомни Богданова.

Евгений Узунов също обяви решението на Градския съвет за легитимно и призова то да бъде изпълнено. Може отново Баташки да е председател, но не можем да подлагаме на съмнения едно легитимно решение на Градския съвет, допълни той.

Бай Петър Ганчев, който винаги емоционално се изказва на конференции, посочи, че въпросът трябва да се реши тук. Тежко и горко на партията, която решава кадровите въпроси в пресата. Звънят ми по телефона - чети какво пише „Марица", чети това, чети онова, това е позор. Ние сме избрали председателя и пак ние можем да му духнем под опашката, образно се изрази възрастния социалист. Чуха се странни думи - двубой, битка, цирк, те не определят форума на БСП, след като дневният ред е определен, защо да го променяме, попита общинският съветник Тодор Кръстев. Колегата му Ангел Батаклиев пък обяви, че имал една мечта - Пловдив да има червен кмет. След близо час разгорещени спорове 104 делегати се обявиха за оставане на втора точка в дневния ред на конференцията.

Веднага след това Баташки реши да изгуби още час време и да прочете отчета за работата на ГС за една година. Много от социалистите предпочетоха да излязат и да пият кафе, вместо да слушат доклада, с който предварително се бяха запознали. По-късно Тодор Петков разкритикува Баташки и го обвини, че не се е съобразявал с решенията на Изпълнителното бюро, включително и това - докладът да не се чете. Преди 1 година гласувах за Баташки, след една година считам, че това е една от грешките ми. Баташки направи всичко възможно да изчисти наши кадри от местата, които заемаха, каза Петков. Той даде пример с освобождаването на доц. Георги Йорданов като шеф на МБАЛ Пловдив. Според Петков Баташки е лобирал за човека на ГЕРБ Аргир Аргиров. За целта той дори лобирал пред кметовете на общините  „Марица" и „Родопи" - Запрян Дачев и Йордан Шишков. „Лъжец, лъжец", викаше Баташки и стана от президиума. Не прекъсвайте Тодор Петков, скастриха го социалисти. Идва на бюро и казва, бързо, за 5 минути трябва да махнем Сашо Константинов, защото кметът чака аз да отида на негово място. После се оказа, че не кметът го чака, а дори не го иска, припомни Петков скандала с исканата оставка на зам.-кмета.

Срамуваме се от действията на нашия лидер, защо зам.-кметовете си отива,т без нищо да знаем, ако Баташки е искал да става зам.-кмет, защо напусна ОбС и стана директор на Втора градска болница, попита Мария Горанова. Когато ГЕРБ освободи целия ръководен състав на Окръжна болница, в който бях и аз, не се притеснявахме, защото мислехме, че нашият лидер е доктор и ще ни подкрепи при конкурсите за ДКЦ-та. Оказа се, че Баташки се е обаждал да ни пишат по-ниски оценки, възмутено заяви Антонина Славова.

Беше ми поискана оставката без нито един разговор с мене, без нито една критика, ако бях направил това, трябваше да призная, че нещо крия, аз съм на 60 години и не се срамувам от нищо, което съм вършил, включи се и Александър Константинов. Той посочи, че на изборите догодина БСП трябва да отиде с лицето на партията. Захари Георгиев изкара 50 хиляди гласа, ние ще можем ли да изкараме толкова, като се оплюваме, попита зам.-кметът. Илия, кажи си, отвори духа от бутилката, нека всичко се чуе в тази зала, призова съпартиеца си Ангел Батаклиев. Баташки обаче не си каза. Няма да приличаме на някои политически субекти, които изваждат хладни оръжия, аз не мога да издържа повече от 10 ножа, може да се разправяте с мен, но аз ще ви обичам, удари го на съчувствие лидерът. Ангеле, не може да използваме миналото, защото имаме висока цел, обърна се към Батаклиев той. Ганчо, моля да ме извиниш, ако съм направил най-лошото с теб, това, че не съм провеждал срещи с вас, младежи, е истина, каза Баташки, сякаш молеше да му простят греховете. Преди 1 година беше боец, сега е най-погрешният човек, опита се да го защити Ангел Петров.

Делегатът Стефан Кондев поиска Баташки да се оттегли от номинации за председател, след като веднъж вече е подал оставка пред Градския съвет. Кондев посочи достойния пример на предшественика на Баташки - Захари Георгиев, който се оттегли, за да не съвместява два поста - на депутат и партиен лидер. Вие казахте, Захари, ще ти стъпя на раменете и ще поведа партията, какво поведохте - вашите лични интереси. Вие не познавате председателите на организации, искате да ни водите, продължи Кондев. От стола си в президиума Баташки на няколко пъти му извика: Лъжец!

След като с по няколко думи всеки от кандидатите за лидер представи идеите си за БСП, депутатът Стефан Данаилов взе думата. Ламбо, какво става в Пловдив, питат ме от ПГ на „Коалиция за България". Ами Пловдив си е Пловдив, бунтарски град. Когато Захари си подаде оставката, с изненада разбрах, че Баташки е избран. Ръстов състезател, добър хирург, но да ръководиш партия се иска и да имаш партиен език, нещо, което той няма. Има темперамент като моя и разбрах, че ще стане беля. Това, което ни отличава от другите партии, е интелигентният начин на говорене.Това, което ме смути, е, че от конфликта проличаха икономически интереси. Без всеки може, братя, но да си прехвърляме партията като топка, не може. Ако тази битка продължи, ще е убийствено за партията, предупреди Стефан Данаилов и посъветва пловдивчани да помислят как да гласуват.


Георги Гергов: Няма скрити завери, аз поисках оставка на Баташки

Няма скрити завери или тайни съвети, обяви областният лидер на БСП Георги Гергов от трибуната, след като огласи отказа си да участва в надпреварата за поста градски председател. Има разговор, който аз съм водил, между мен и Баташки. Аз съм му поискал оставката. Аз мога да го кажа, защото мен ме бият, мен ме мачкат и най-много бой аз мога да изям, но не искам да ме съжалявате. Какъв ГЕРБ? Проблемът си е наш. Кръговете и кръгчетата нас ни смазват. Днес трябва да загърбим кое ни е изгодно. Затова говорйх за феодални кръгове. Ние нямаме личностни отношения, но трябва да се каже кой и по какъв начин помага на противниците ни. Оттук трябва да излезем пречистени. Пловдив трябва да знае, че сме една сила, която може да управлява. 20 години управлението на Пловдив е порнография. Ако аз не вярвам във вас, нямаше да се съглася да ставам областен лидер. Но тук трябва да изберем най-добрия кандидат за градски председател и аз ще го поздравя, обяви още Георги Гергов.

Източник: МАРИЦА




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000629
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031