2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Хлябът ще поскъпне с 15 процента до средата на януари, прогнозира пред БНР председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов, цитиран от econ.bg. По думите му това се дължи на по-високите цени на суровините. "Брашното поскъпваше през целия декември, цените на хляба не се увеличиха. От днес отново имаме увеличение на цените на брашното, така че това нещо като фактор и като се събере, съвсем нормално е цената на хляба да поскъпне", посочи Попов.
Хлябът може да поскъпне с повече от 15-20 процента от другия месец, съобщи пред "Дарик" председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея е възможно поскъпването да бъде и по-голямо при различните производители - "тези, които стоят зад стоката, която произвеждат, и за тези, които произвеждат продукти с определено качество". Според нея до края на месеца поскъпването ще бъде факт.
Марияна Кукушева съобщи пред агенция "Фокус" и че във Федерацията на хлебопроизводителите са подготвили проектозакон за хляба. Според нея чрез един такъв закон ще бъде подобрен контролът върху качеството на хляба и ще бъде намален сивият сектор в бранша, който в момента е около 50%.
"Вероятно ще се наложи внос на пшеница от чужбина", коментира пред агенцията председателят на Съюза на мелничарите в България Савина Влахова. Никой не може да прогнозира с точност какво количество зърно от България в кой момент може да бъде изнесено и какво точно количество съответно ще се наложи да бъде внесено за нуждите на мелничарите, обясни тя. По думите й у нас последно по-голям внос на пшеница се е наложил през 2004 г. Логиката обаче сочи, че ако се наложи внос, зърното ще се оскъпи заради транспортните разходи, а това може да се отрази и на цените на брашното и на хляба.
"Засиленото търсене на пшеница на международните пазари вдига цената и на българското зърно. Така родните зърнопроизводители ще предпочетат да изнесат пшеница на по-висока цена, а не да я продадат на някой от мелничарите, който и да е той, който иска да го купи на ниска цена", обясни Влахова. По думите й с цените на хляба в България се спекулира.
"Непрекъснато се спекулира с цената на хляба в България и на хората се насаждат психози, а това не е необходимо да се случва по този начин. Цената на хляба просто следва логиката в цените на всяка друга стока. Тя се определя от пазара - може да бъде нагоре, а може да бъде и надолу. В България по принцип цените на хляба са били на много ниски нива по причина на това, че бяхме затворена икономика и има свръхпредлагане на брашна - това задържа за много дълго време цените на хляба на много ниски нива. Ако се огледаме в съседните държави - Гърция, Турция, Румъния, ако щете и Сърбия и Македония, ще забележите, че хлябът там е доста по-скъп, отколкото е в България. И след като цената на зърното в България е на международни нива, логично е, че и цената на хляба ще бъде около такива нива", коментира още Влахова. /Дневник онлайн, 3 януари 2011
Министър Найденов: Скок за цените на хляба - да, но само с няколко процента
Поскъпване на цената на хляба е нормално заради рекордно високата цена на пшеницата на световните борси, но скокът може да е в рамките на няколко процента, не и двуцифрен. Това обяви в интервю за Нова телевизия министърът на земеделието Мирослав Найденов.
Няма как това увеличение да не се случи, защото количествата на старата реколта отдавна са изчерпани, но ръст с 10-15% е необоснован, заяви още Найденов. Според него освен обективните фактори върху цената на хлебните изделия, влияе и поведението на търговците, които "пробват общественото мнение как ще реагира".
Трябва да има гражданско общество, за да можем да покажем на тези, които ни пробват с цените, че държавата я има. Така министърът обясни целта на акциите на подчинените му контролни органи, които извършваха проверки по търговските обекти по време на празниците. "Държавата показва, че я има. Това е работа на всички ни. Когато ни пробват, трябва първо като общество да се покажем. Аз не съм само министър, аз съм и потребител", обясни Найденов. Според него, когато екипите му са проверили произхода, начина на съхранение и срока на годност на хранителните продукти, това е респектирало търговците. "Да, респектираха се и затова за първи път имаше пържоли по 6 лева, а миналата година бяха по 15 лв.", заяви министърът. Той са зарече да изкарва винаги службите с целия им ресурс по време на големи празници като Коледа и Великден, когато потреблението на месо и хранителни стоки като цяло е най-търсено.
Според министъра новата агенция за храните ще бъде изключително силна структура и ще гарантира на хората сигурност по отношение на храните. Найденов обаче не пожела да заяви кой ще оглави структурата, а само, че е подготвил списък със свои предложения за премиера. Взел съм мерки - директорът няма да е жена и съм провели дипломите на всички кандидати. Премиерът обаче ще реши кой да назначи начело на структурата, обясни министърът на земеделието. /Дневник онлайн, 4 януари 2011
Цената на хляба пое нагоре
Обичайно за началото на всяка година, и тази не се размина поскъпването на насъщния. От вчера масовият бял хляб от 700 грама, производство на едни от големите фирми в региона, е с нова цена. Увеличението е минимално – от 65 на 75 стотинки.
От февруари хлябът ще поскъпне с 15 – 20%, обявиха вчера някои родни хлебопроизводители.
"Всяка година в началото се говори за поскъпване на хляба. Цената на хляба е функция от няколко неща. Едно от тях е цената на пшеницата и след като тя е поскъпнала значително на международните пазари, няма как да не се повиши хлябът", каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.
Той поясни, че са изчерпани количествата от старата реколта пшеница и се работи с новата, която е рекордно скъпа.
Найденов посочи обаче, че поскъпването на хляба вече се е случило и ако има още увеличение на цената, то би трябвало да е в рамките на няколко процента, но не двуцифрени.
„Няма обективни фактори, които да обосновават повишаване на цената на хляба с повече от няколко процента”, отбеляза той.
„Непрекъснато се спекулира с цената на хляба в България и на хората се насаждат психози, а това не е необходимо да се случва по този начин. Цената на хляба просто следва логиката в цените на всяка друга стока. Тя се определя от пазара – може да бъде нагоре, а може да бъде и надолу. В България по принцип цените на хляба са били на много ниски нива по причина на това, че бяхме затворена икономика и има свръхпредлагане на брашна – това задържа за много дълго време цените на хляба на много ниски нива. Ако се огледаме в съседните държави – Гърция, Турция, Румъния, ако щете и Сърбия и Македония, ще забележите, че хлябът там е доста по-скъп отколкото е в България. И след като цената на зърното в България е на международни нива, логично е, че и цената на хляба ще бъде на около такива нива”, обясни пред Фокус председателят на Съюза на мелничарите в България Савина Влахова.
"Ако се случи масово поскъпване на хляба, това ще е в края на месеца", смята председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричка област Тошко Няголов.
Съчетанието на скъпи горива и ново зареждане на мелниците с брашно би могло да доведе до това.
"Както всяка година януари има ново зареждане на мелниците със зърно, а то още в началото на миналия месец поскъпна на световните пазари", отбеляза Тошко Няголов.
Цените му са около 225 евро за тон. Пшеницата у нас е малко по-евтина – 400-420 лв. за тон, като се наблюдава тенденция цените и у нас да се придържат към тези на европейските пазари.
"Поскъпването на горива и зърно, води до поскъпване на брашната, които досега бяха с непроменена цена, а от там и на крайния продукт – хляба. Тази година затруднения изпитват и традиционно големи производители на пшеница, като Аржентина", отбеляза Тошко Няголов.
Всичко, което се случва на световните пазари, има отражение и на нашия. /Експерт.бг, 4 януари 2011 г.