Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2011 12:49 - Хлябът поскъпва. Износът на пшеница обърка вътрешния зърнен пазар. ДАНС разследва
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
3



Подготвя се поскъпване на хляба с 15-20%

Хлябът ще поскъпне с 15 процента до средата на януари, прогнозира пред БНР председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов, цитиран от econ.bg. По думите му това се дължи на по-високите цени на суровините. "Брашното поскъпваше през целия декември, цените на хляба не се увеличиха. От днес отново имаме увеличение на цените на брашното, така че това нещо като фактор и като се събере, съвсем нормално е цената на хляба да поскъпне", посочи Попов.

Хлябът може да поскъпне с повече от 15-20 процента от другия месец, съобщи пред "Дарик" председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея е възможно поскъпването да бъде и по-голямо при различните производители - "тези, които стоят зад стоката, която произвеждат, и за тези, които произвеждат продукти с определено качество". Според нея до края на месеца поскъпването ще бъде факт.

Марияна Кукушева съобщи пред агенция "Фокус" и че във Федерацията на хлебопроизводителите са подготвили проектозакон за хляба. Според нея чрез един такъв закон ще бъде подобрен контролът върху качеството на хляба и ще бъде намален сивият сектор в бранша, който в момента е около 50%.

"Вероятно ще се наложи внос на пшеница от чужбина", коментира пред агенцията председателят на Съюза на мелничарите в България Савина Влахова. Никой не може да прогнозира с точност какво количество зърно от България в кой момент може да бъде изнесено и какво точно количество съответно ще се наложи да бъде внесено за нуждите на мелничарите, обясни тя. По думите й у нас последно по-голям внос на пшеница се е наложил през 2004 г. Логиката обаче сочи, че ако се наложи внос, зърното ще се оскъпи заради транспортните разходи, а това може да се отрази и на цените на брашното и на хляба.

"Засиленото търсене на пшеница на международните пазари вдига цената и на българското зърно. Така родните зърнопроизводители ще предпочетат да изнесат пшеница на по-висока цена, а не да я продадат на някой от мелничарите, който и да е той, който иска да го купи на ниска цена", обясни Влахова. По думите й с цените на хляба в България се спекулира.

"Непрекъснато се спекулира с цената на хляба в България и на хората се насаждат психози, а това не е необходимо да се случва по този начин. Цената на хляба просто следва логиката в цените на всяка друга стока. Тя се определя от пазара - може да бъде нагоре, а може да бъде и надолу. В България по принцип цените на хляба са били на много ниски нива по причина на това, че бяхме затворена икономика и има свръхпредлагане на брашна - това задържа за много дълго време цените на хляба на много ниски нива. Ако се огледаме в съседните държави - Гърция, Турция, Румъния, ако щете и Сърбия и Македония, ще забележите, че хлябът там е доста по-скъп, отколкото е в България. И след като цената на зърното в България е на международни нива, логично е, че и цената на хляба ще бъде около такива нива", коментира още Влахова. /Дневник онлайн, 3 януари 2011


Министър Найденов: Скок за цените на хляба - да, но само с няколко процента

Поскъпване на цената на хляба е нормално заради рекордно високата цена на пшеницата на световните борси, но скокът може да е в рамките на няколко процента, не и двуцифрен. Това обяви в интервю за Нова телевизия министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Няма как това увеличение да не се случи, защото количествата на старата реколта отдавна са изчерпани, но ръст с 10-15% е необоснован, заяви още Найденов. Според него освен обективните фактори върху цената на хлебните изделия, влияе и поведението на търговците, които "пробват общественото мнение как ще реагира".

Трябва да има гражданско общество, за да можем да покажем на тези, които ни пробват с цените, че държавата я има. Така министърът обясни целта на акциите на подчинените му контролни органи, които извършваха проверки по търговските обекти по време на празниците. "Държавата показва, че я има. Това е работа на всички ни. Когато ни пробват, трябва първо като общество да се покажем. Аз не съм само министър, аз съм и потребител", обясни Найденов. Според него, когато екипите му са проверили произхода, начина на съхранение и срока на годност на хранителните продукти, това е респектирало търговците. "Да, респектираха се и затова за първи път имаше пържоли по 6 лева, а миналата година бяха по 15 лв.", заяви министърът. Той са зарече да изкарва винаги службите с целия им ресурс по време на големи празници като Коледа и Великден, когато потреблението на месо и хранителни стоки като цяло е най-търсено.

Според министъра новата агенция за храните ще бъде изключително силна структура и ще гарантира на хората сигурност по отношение на храните. Найденов обаче не пожела да заяви кой ще оглави структурата, а само, че е подготвил списък със свои предложения за премиера. Взел съм мерки - директорът няма да е жена и съм провели дипломите на всички кандидати. Премиерът обаче ще реши кой да назначи начело на структурата, обясни министърът на земеделието. /
Дневник онлайн, 4 януари 2011


Цената на хляба пое нагоре

Обичайно за началото на всяка година, и тази не се размина поскъпването на насъщния. От вчера масовият бял хляб от 700 грама, производство на едни от големите фирми в региона, е с нова цена. Увеличението е минимално – от 65 на 75 стотинки.

От февруари хлябът ще поскъпне с 15 – 20%, обявиха вчера някои родни хлебопроизводители.

"Всяка година в началото се говори за поскъпване на хляба. Цената на хляба е функция от няколко неща. Едно от тях е цената на пшеницата и след като тя е поскъпнала значително на международните пазари, няма как да не се повиши хлябът", каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.

Той поясни, че са изчерпани количествата от старата реколта пшеница и се работи с новата, която е рекордно скъпа.

Найденов посочи обаче, че поскъпването на хляба вече се е случило и ако има още увеличение на цената, то би трябвало да е в рамките на няколко процента, но не двуцифрени.

„Няма обективни фактори, които да обосновават повишаване на цената на хляба с повече от няколко процента”, отбеляза той.

„Непрекъснато се спекулира с цената на хляба в България и на хората се насаждат психози, а това не е необходимо да се случва по този начин. Цената на хляба просто следва логиката в цените на всяка друга стока. Тя се определя от пазара – може да бъде нагоре, а може да бъде и надолу. В България по принцип цените на хляба са били на много ниски нива по причина на това, че бяхме затворена икономика и има свръхпредлагане на брашна – това задържа за много дълго време цените на хляба на много ниски нива. Ако се огледаме в съседните държави – Гърция, Турция, Румъния, ако щете и Сърбия и Македония, ще забележите, че хлябът там е доста по-скъп отколкото е в България. И след като цената на зърното в България е на международни нива, логично е, че и цената на хляба ще бъде на около такива нива”, обясни пред Фокус председателят на Съюза на мелничарите в България Савина Влахова.

"Ако се случи масово поскъпване на хляба, това ще е в края на месеца", смята председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричка област Тошко Няголов.

Съчетанието на скъпи горива и ново зареждане на мелниците с брашно би могло да доведе до това.

"Както всяка година януари има ново зареждане на мелниците със зърно, а то още в началото на миналия месец поскъпна на световните пазари", отбеляза Тошко Няголов.

Цените му са около 225 евро за тон. Пшеницата у нас е малко по-евтина – 400-420 лв. за тон, като се наблюдава тенденция цените и у нас да се придържат към тези на европейските пазари.

"Поскъпването на горива и зърно, води до поскъпване на брашната, които досега бяха с непроменена цена, а от там и на крайния продукт – хляба. Тази година затруднения изпитват и традиционно големи производители на пшеница, като Аржентина", отбеляза Тошко Няголов.

Всичко, което се случва на световните пазари, има отражение и на нашия. /Експерт.бг, 4 януари 2011 г.



Тагове:   хляб,   увеличение,   износ,   ДАНС,   пазар,   зърно,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041100
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930