Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2011 16:28 - WikiLeaks разкри германски шпионски сателит от ново поколение
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
1



Нов германски сателит ще бъде в състояние да наблюдава всяко кътче от Земята по няколко пъти на ден, включително да "гледа" под земята. Това е неизвестният досега проект HiROS, за който разказва норвежкият в. "Афтенпостен", получил също достъп до разпространяваните от WikiLeaks дипломатически документи на САЩ.

Грами от американското посолство в Берлин разкриват как германските власти в тясно сътрудничество със САЩ са подели "агресивна" борба за изграждането на ново поколение шпионски сателити.

Снимките от тях могат да променят политически решения, които касаят световния мир, независимо дали става въпрос за иранските ядрени съоръжения, евентуална война между Северна и Южна Корея или традиционното разузнаване за руски бомбардировачи.

Проектът на обща

стойност 1.6 млрд евро

предвижда компания OHB-System да изгради сателитите, а Kayser-Threde GmbH да осигури оптическите камери, докато германската космическа агенция е трябвало да разработи инструментите. От американска страна е имало подписано писмо за съгласие с Lockheed Martin. Сателитите трябва да бъдат

оперативни през 2012-2013 г.

Проектът е толкова спорен, че новите шпионски сателити ще бъдат представени като граждански проект с участие на частни компании. В действителност той е изцяло под контрола на германските разузнавателни служби (Bundesnachrichtendienst) и на германската космическа агенция (Deutsches Zentrum fur-und Raumfahrt Air).

"За да сведе до минимум евентуалните политически засечки, които могат да произтекат от разработването на спътника, програмата номинално се управлява от гражданска агенция, евентуално Министерство на икономиката и технологията", казва дипломатическата нота.

"За пред политиците сателитите ще бъдат управлявани "от търговско дружество, създадено специално за целта, но финансирано, контролирано и координирано от германското разузнаване", се казва в грамата от посолството на САЩ в Берлин. Планът предвижда 70% от капацитета на сателитите да бъдат продадени на търговски оператори. С това 

Германия иска да оспори френското превъзходство

в изкусителния и разрастващ се пазар на сателитни данни. Съгласно изтеклите в "Афтенпостен" ноти обаче разузнаванията на редица европейски страни начело с Франция са се опитали да спрат проекта с всички възможни средства. Новите германско-американски сателити могат освен това да попречат на един от основните проекти за общоевропейска сигурност. Това е накарало германското военно министерство да изрази загриженост за хода на проекта.

Дипломатическите грами казват, че Германия е "изиграна от Франция" и от това, което докладът описва като съмнителни френски бизнес методи и скрити субсидии.


Тагове:   скандал,   Wikileaks,   Уикилийкс,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046534
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930