Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2011 16:29 - WikiLeaks: САЩ са обмисляли "черен списък" с държави от ЕС, които са против ГМО
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 664 Коментари: 0 Гласове:
1



Американското посолство в Париж е съветвало Вашингтон да започне търговска война в почти армейски стил срещу всяка държава от Европейския съюз, която се противопоставя на генетично модифицираните организми (ГМО).

Това съобщава лондонският в. "Гардиън", като се позовава на нови документи от базата данни на сайта WikiLeaks, с който изданието има специален договор за достъп.

В отговор на действията на Франция за забрана на ГМО царевица на корпорацията "Монсанто" в края на 2007 г. посланик Крейг Степълтън, приятел и бизнес партньор на тогавашния президент Джордж Буш, поискал администрацията да накаже ЕС и специално държавите, които са против разрешаването на ГМО растения на своя територия.

"Екипът в Париж препоръчва да калибрираме един списък с цели за ответен удар, който да предизвика известна болка в ЕС, тъй като това е колективна отговорност, но също така и да се фокусираме върху най-големите противници", се казва в доклада.

"Списъкът трябва да бъде премерен, а не безпощаден и трябва да е устойчив в дългосрочен план, тъй като не бива да се надяваме на скорошна победа. Ответни действия биха дали да се разбере, че сегашният курс ще струва скъпо на интересите на ЕС и може да помогне да се засилят европейските гласове в полза на биотехнологиите", добавя Степълтън, който заедно с Буш е притежавал през 90-те години бейзболния отбор "Тексас рейндъжрс".

В други от разсекретените в понеделник дипломатически документи се вижда как представителите на САЩ по света лобират за ГМО като за стратегически правителствен и търговски императив, разказва още "Гардиън".

Специален натиск е оказван на съветниците на папата, понеже в католическите държави съпротивата е особено силна. Доклад на посолството във Ватикана от 2008 г. твърди, че Светият престол, общо взето, бил склонен да подкрепи засяването на ГМО продукти, но за съжаление все още папата не е изказал личната си позиция. Трети документ съдържа заключението: "Съществуват възможности да се натисне по тази тема във Ватикана и в резултат да се повлияе на значителна част от населението в Европа и развиващия се свят." Малко по-късно обаче най-близкият съюзник в тази кампания на САЩ – кардинал Ренато Мартино, прави завой на 180 градуса.

От кореспонденцията се разбира още, че дипломатите на САЩ работят директно за компании с интерес в ГМО сектора като "Монсанто", пише "Гардиън".

Вашингтон и Испания са работели заедно за убеждаването на ЕС да не прави по-строги законите си за сектора на биотехнологиите. "Ако Испания се провали, останалата част от Европа ще я последва", се казва в един от докладите. Испанското правителство не само искало от САЩ да притискат Брюксел, но и американците са знаели в аванс как ще гласуват испанските представители, дори преди да е публикуван докладът на комисията по биотехнологиите в Мадрид.


Тагове:   скандал,   Wikileaks,   Уикилийкс,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029568
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930