Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2011 11:09 - Контрабандните канали: скритата бомба, която ще взриви България!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 707 Коментари: 0 Гласове:
1



България е загубила около 1 млрд. лв. от контрабанда на цигари за миналата година, твърди депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков.
 
На пресконференция в партийната централа във вторник, 4 януари, Петков коментира още, че "това не може да стане без съучастието на държавата - на МВР, Гранична полиция и Агенция "Митници".

В продължение на атаката срещу правителството и по-специално срещу сегашния вътрешен министър Цветан Цветанов и шефа на митниците Ваньо Танов, които го замесиха в нов шумен скандал за преразпределяне на наркопазара с братя Галеви, Петков заяви във вторник, че контрабандата на цигари надвишавала 40 процента. По думите му 60 на сто е пазарът на контрабандни цигари у нас.

Румен Петков не каза откъде разполага с тези данни, които правителството отрича. Той се позова на изказване на френския вътрешен министър, който според Петков е казал, че две трети от контрабандните стоки в Западна Европа са минали през границите на България и щетите от това възлизали на 1 млрд. евро.

Петков предложи да се направи българо-турска комисия, която да провери с каква стока товарните автомобили са излизали на турската граница и с каква са влизали на българска територия.

"На турската граница са излизали цигари, а на българската са влизали найлонови торбички за Австрия“, даде пример Петков.

Той заяви още, че контрабандните канали са били спрени по негово време - през 2007-2008 г. Според него тогава "Европа е нямала оплаквания, а сега европейски държави казват, че контрабандата през българската граница е заплаха за тяхната сигурност.

По думите му първият тежък провал на страната ни от 1990 г. е въпросът с присъединяването ни към "Шенген“.

Румен Петков посочи, че по мнението на европейски експерти, само за месец - от средата на ноември до средата на декември - в страната са влезли незаконно 560 човека, които имат забрана за влизане в ЕС.

Според него "каналите за трафик на цигари започват да се развиват като канали за трафик на хора и за това е отговорно българското правителство“.

Относно блокираното ни членство в "Шенген" депутатът коментира още, че през 2007 г. са били договорени 240 млн. евро за подготовка на страната.

Той настоя премиерът Бойко Борисов да "отговори кой открадна парите за Шенген“.

Като тема на първата си пресконференция през новата година социалистите бяха избрали загубените евросредства за земеделие. БСП твърдят, че в земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие" са били назначени хора, които нямат съответно образование за заеманата длъжност.

Лидерът на младежката формация в партията Явор Гечев даде и пример, че за началник на отдел в регионалната разплащателна агенция в Пловдив е назначен човек с образователна степен бакалавър при изискване за длъжността образователна степен "магистър".

Според представената от него информация за експерт в регионалната техническа инспекция в Благоевград е назначен човек със средно образование, при изискване за висше образование.

"Съгласувателният подпис дали тези служители отговарят на изискванията е на Иван Боянов - началник на отдел "Правен" във фонд "Земеделие", който е съпруг на Светлана Боянова, заместник-министър на земеделието“, каза Гечев.

Според БСП, Боянова се намира в конфликт на интереси заради съпруга си и заради законопроекта за браншовите организации на производителите и преработвателите на земеделска продукция.


*** *** *** *** ***

Тази сутрин по Нова телевизия Румен Петков продължи темата и заяви: "Контрабандата е взела по-високи размери от югоембаргото. Тя е два пъти по-висока през 2010 г. в сравнение с 2009-та. Освен като транзитна страна за контрабандни цигари, България е в тройката в ЕС по употреба на контрабандни цигари.

Според Петков потокът от контрабандни цигари е увеличен многократно, и то по външните граници на България. Той апелира да се сформира българо-турска комисия, за да се засече този поток. “От Турция влизат цигари, от България найлонови торбички. Без държавата това няма как да стане. Участието на държавата в контрабандата е неоспоримо”, категоричен беше бившият вътрешен министър, според когото поне 1 млрд. лв. губи фискът от контрабанда. Той смята, че много лесно може да се установи контрабандата на границата – засича се в колко часа е влязъл един ТИР, кой е бил на смяна, кой е бил началник на смяна, кой се е знаел от МВР.

Към тази информация депутатът от БСП добави и изказването на ключов експерт, според когото от средата на ноември до средата на декември в България са преминали 560 граждани със забрана за достъп до ЕС.
“Когато сме заплаха за икономическата и общата сигурност, не трябва да търсим други обяснения”, каза Румен Петков по повод критиките за членство в Шенген.

“Кой ще ни прости, че за година два пъти се е увеличила контрабандата на цигари? , попита той, като добави, че с увеличената контрабанда на цигари се увеличава и контрабандата на наркотици и на трафикът на хората. Според него властите са наясно също, че се увеличава незаконното производство на алкохол.

“Очевидно Ваньо Танов е зависим”, заяви Петков, като напомни излязлата информация за участие в контрабанда на сина на шефа на митниците. През 2005-2009 г. не е имало практика парите от контрабандата да отиват в партиите, декларира Петков. Сега дали отиват в партиите, дали в апартаментите, не било ясно, "но че се краде, е очевидно”.

“Американският посланик лъже, че срещу мене се води производство”, каза бившият вътрешен министър. Той е сигурен, че такава информация няма нито от българските институции, нито от техните партньори. Два месеца вече той чака обяснение от Джеймс Уорлик, и допуска, че посланикът е подведен.

Така Петков отново повдигна въпроса за апартаментите на вицепремиера Цветан Цветанов, чиито хонорари остават с неизяснен произход, а два от апартаментите били построени върху незаконни парцели. Затова Румен Петков отново задада публично въпрос към американския посланик: Ако в САЩ обществена фигура откаже да декларира доходи, какво ще се случи?



БЕЛЕЖКА ОТ РЕДАКТОРА НА БЛОГА:
Днес, 5 януари, по Канал 3 от 10.30 до 11.40 ч. в предаването "Властта на модата" се излъчват записи на телефонни разговори между силните мъже в Агенция "Митници". 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034940
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930