Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2011 16:29 - Джеймс Уорлик омаловажи скандала с изтеклите СРС-та
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 899 Коментари: 0 Гласове:
1



Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик омаловажи скандала с изтеклите стенограми от подслушани телефонни разговори между шефа на митниците, министъра на финансите и заместника му, от които проличава тежък конфликт с вицепремиера Цветан Цветанов по отношение на контрабандата. Повечето българи не се притесняват за този скандал, а по-скоро ги интересува здравеопазването, пенсиите, образованието, надеждна енергия, която да идва към техните домове, коментира в четвъртък дипломатът пред Нова телевизия.

Не мисля, че трябва да има изненада у някого, че има противоречия в рамките на правителството, и даже би било по-притеснително, ако всички в рамките на правителството бяха съгласни едни с други. Мисля, че е здравословно, че съществуват различни гледни точки, мнения, които се изразяват, обясни Уорлик.

Той направи уговорката, че не знае как записите са достигнали до широката публика, но е съвсем естествено различни представители на правителството да излагат различни мнения. "Смятам, че това е здравословно за всяко правителство", изтъкна той.

По думите му, ако в САЩ се случи нещо подобно, едва ли ще има някакви последствия, защото е приемливо хората да имат различни гледни точки и възгледи.

Аз се надявам, че независимо как е била събрана тази информация, тези записи, че това е станало по легален начин. Не бих искал да станем свидетели да са били използвани неправомерни начини за записване на тези разговори. Смятам, че този скандал е малък и стана такава сензация, защото понастоящем няма чак толкова важни разговори по по-големи въпроси, а трябва, добави Уорлик.

Според него случаят би могъл да помогне "още повече за вървенето по правилния път към Шенген", защото в миналото проблемите по присъединяването, което беше отложено по искане на Германия и Франция, са били свързани с горивата, алкохола и цигарите.

"На този етап няма връзка между влизането в "Шенген" и американската програма за безвизов режим - това са два отделни процеса", каза още Уорлик, но уточни, че членството на България в свободната зона би помогнало за влизането в програмата на САЩ за безвизов режим.

Дипломатът, който по различни поводи беше критикуван, че с изказванията си на практика се намесва във вътрешните работи на България, увери, че целта му е "просто да изкаже виждания", които да подпомогнат по някакъв начин обществените дискусии. По думите му решенията в крайна сметка са на българската страна, така че това не е намеса.

Той отново повтори, че американската виза на бившия вътрешен министър Румен Петков е отнета в съответствие с американското законодателство, но пак не коментира във връзка с какво криминално разследване е станало това.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000306
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031