Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2011 09:53 - Йордановден е!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2667 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 06.01.2011 10:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На Йордановден, известен още като Богоявление, празнуват всички с името Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана. Честит празник, именници!

"И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

Този момент от новозаветното евангелие на Матея е в центъра на празника Богоявление, или Йордановден - по името на реката, в която св. Йоан Предтеча кръщавал вярващите.

На този ден при него дошъл сам Христос.

Според библейския разказ Йоан Кръстител потапял до шия всеки човек и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Иисус обаче той веднага се поклонил и казал, че самият той трябва да се кръсти от него.

Спасителят влязъл във водите на река Йордан и в този момент над него се отворили небесата, блеснала светлина, подобна на мълния, и Духът Божий във вид на гълъб слязъл върху Кръщаващия се Господ. Чул се глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение,

защото събитието разкрива Бога, изявен в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица, пише електронното издание Вести.бг.

Съществуват свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник още през II в., но до IV в. той се отбелязвал ведно с Рождество Христово.

Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил пред света за обществено служение.

По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление.

В народната традиция празникът има различни имена -

Кръстовден, Водици, Водокръщи и др.

На този ден празнуват всички с името Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни.

От днес започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърля Светия кръст в нея. По традиция млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура, за да го извадят.

Успелият е честит и здрав през цялата година. Болни пък се къпят на мястото, където е хвърлен кръстът.

Вярва се, че ако кръстът замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, годината ще е плодородна и добра.

Според народните вярвания Йордановден е

последният ден от периода на т.нар. мръсни дни

Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери.

Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

На 6 януари при военна обстановка се

освещават и военните части и бойните знамена

Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява тази българска традиция.



Какво се случва в Калофер на Богоявление?

image

Уникалното мъжко хоро на Йордановден в ледените води на Тунджа в Калофер



Третокласникът Генко Славчев получи богоявленския кръст на Йорданов ден от ледените води на река Тунджа в Калофер. Предаде му го неговия баща, за да го пази и за здраве през годината, съобщи радио "Фокус", позовавайки се на кмета на Калофер София Димитрова.
Близо 150 млади мъже от Калофер се хванаха на уникалното мъжко хора в реката под погледа на стотици гости и местни жители. Ритуалът е традиционен и единствен в страната. Хорото продължи повече от половин час. Мъжете подгряват с червено вино от ранни зори в специално отредена за целта зала в кметството. Някои от тях започват още от предната вечер. Преди това кръстът се освещава на Богоявленски водосвет при Черковския мост до църквата „Свети Архангел".
Миналата година на Мъжкото хора се хвана и жена, за пръв път.
Традицията се спазва от години, но е имало прекъсване известно време. От 20 години тя отново се възроди.
Днес родният град на Ботев - Калофер, отбелязва и 163 години от рождението му. За целта пред мемориалния комплекс „Христо Ботев" в 11 часа ще има Митинг-поклонение. По традиция пред паметника на поета-революционер се поднася гирлянд на славата.






Гласувай:
9


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000869
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031