Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 12:47 - Адвокатите на Асандж: В САЩ го чака смъртна присъда или Гуантанамо
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 692 Коментари: 0 Гласове:
2



Защитата на създателя на интернет сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж ще изтъкне пред британския съд, че ако той бъде екстрадиран в Швеция, клиентът им може бързо да се окаже в САЩ, където е заплашен от смъртна присъда или задържане в лагера за терористи в базата "Гуантанамо".

Това съдържа публикуваният от адвокатите му документ, след като вчерашното изслушване по неговия случай завърши с решение съдът да разгледа случая му на 7 февруари. Прокуратурата в Швеция настоява за екстрадирането му с цел разпит по подозрение за сексуално насилие над две жени.
Каквото и да се реши на двудневното заседание в началото на февруари, Асандж може да обжалва и цялата процедура да се проточи с месеци.

Адвокатската кантора "Файнърс Стивънс" твърди, че "съществува реален риск, ако господин Асандж бъде предаден на САЩ без гаранции, че няма да бъде осъден на смърт, той да бъде екзекутиран". В САЩ той може да бъде обект на лошо отношение и дори изтезания, които са забранени с Европейската конвенция за правата на човека, изтъква още защитата. Документът от 35 страници описва още, че също толкова вероятно е САЩ "незаконно" да задържат Асандж "в Гаунтанамо или на друго място".

Вчера австралиецът заяви, че "Уикилийкс" не само няма да намали темпото, но и ще увеличи публикуването на секретни документи чрез партньори - медии и правозащитни организации. Преди това обаче той предупреди, че проектът му може и да не оцелее, ако продължава да губи толкова много пари.

В интервю за швейцарски вестници, цитиран от американската телевизия CBS, Асандж казва, че организацията "губи по над 600 хил. долара на седмица", откакто сайтът започна да публикува секретни дипломатически документи на Държавния департамент на САЩ. Австралиецът не уточнява от какво точно сайтът губи толкова много средства.

"Не можем да оцелеем, както вървят нещата. Ако искаме да продължим работата си, трябва да намерим начин да си върнем обратно парите. Мога да кажа, че (политическият) натиск допълнително усилва моята решителност, но от финансова гледна точка положението е друго", допълва Асандж.
Въпреки съобщенията в медиите за сделка за издаване на мемоарите на Асандж на стойност над 1 милион долара той твърди, че финално споразумение все още няма.

Големи компании за финансови услуги като Visa, MasterCard и PayPal отказаха да извършват преводи към организацията, която до голяма степен се финансира от дарения. Мащабът на публикуваните дипломатически документи от WikiLeaks рязко намаля през последните няколко седмици, но Асандж уверява, че освен финансовите проблеми сайтът функционира нормално.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024399
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930