Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 14:08 - Касим Дал напусна ръководството на ДПС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 967 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.01.2011 15:38


Касим Дал, сочен до неотдавна за втория човек в ДПС, подаде оставка от оперативното ръководство на партията.

Дългогодишният зам.- председател на ДПС, който от създаването на партията е смятан за силно приближен до лидера Ахмед Доган, вчера е депозирал оставката си от Централното оперативно бюро (ЦОБ). Това научи "Дневник" от източници в ДПС.

"Напускам само оперативното бюро", беше лаконичният коментар на самия Дал.

Допреди минути и членовете ръководния орган не знаеха за това негово решение. След като в кулоарите на Народното събрание се появи такава информация, те направиха проверка в партийната централа и потвърдиха слуховете.

По тяхна информация Дал е изпратил и обръщение до областните структури на ДПС. Съпартийците му обаче не знаеха какво съдържа това послание.

Макар и изненадани, високопоставени политици в ДПС коментираха, че оставката на Дал е била въпрос на време. Те припомниха, че след промените в ЦОБ на практика Дал остана в изолация, а и е отправял забележки към зам.-председателите Лютви Местан, Христо Бисеров, Камен Костадинов и други от ръководството.

Дал остава в Централния съвет на ДПС - разширеното партийно ръководство, както и народен представител.

От основаването на ДПС Дал отговаря за структурите на партията. Той е сочен и за един от малцината, които осигуряват стабилната електорална подкрепа през годините. По неофициална информация той е човекът, който знае всеки глас, с който партията разполага по места.

В началото на 2010 г. ресорът му беше даден на Рушен Риза, който се смята за приближен. В ДПС обаче има и мнения, че личното участие на Дал подготовката за изборите ще е доста затруднена. В ДПС напомнят, че отношенията между Доган и Касим Дал са изострени от доста време.

Политици смятат, че напускането му може да е "част от играта" на Касим Дал - на предстоящите местни и президентски избори партията да не успее да повтори успехите си и тогава Дал "да се върне на бял кон". Преобладаващото мнение е, че Дал няма да напусне ДПС, нито ще работи за разцеплението на партията или за собствена формация. Най сериозните му опоненти обаче го обвиняват, че намеренията му са точно такива. Помолен да коментира такива твърдения, той каза само "Не. Напускам само ЦОБ".

Последния път за сериозно напрежение в структурите на ДПС се заговори, след като миналата есен турският премиер Реджеп Ердоган посети България. Изненадващо, той се срещна не с Доган, а с Дал. Основната версия на ръководството на ДПС тогава беше, че срещата е отпаднала, след като от делегацията на Ердоган се обадили, че нямат време.

Неофициално обаче се заговори, че турският премиер е предпочел да разговаря с Дал. По информация на "Дневник" от присъствали на срещата от турска страна, Ердоган е заявил недвусмислено, че не желае вече да поддръжка контакти с Доган. Касим Дал е човекът, който държи връзките с изселническите организации.



Касим Дал: Заради поведението на Ахмед Доган изчезна каузата ДПС

ДПС е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация, а вина за това носи лидерът на партията Ахмед Доган със своето действие и бездействие в последната година. Най-тежката последица от поведението му е изчезването на общата "кауза ДПС", която отстъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било.

Това пише Касим Дал, сочен до неотдавна за втория човек в ДПС, в обръщение към организационните структури на партията, в което обяснява
решението си да напусне оперативното ръководството на движението. Оставката на Дал беше официално огласена днес.

"Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки е най-лошото, което можеше да се случи на партията, но видно от някои наскоро разсекретени документи на бившата ДС, това е било негово "символ-верую" още от далечната 1974-та година насам", пише в обръщението Дал.

Дневник публикува пълния текст на писмото до структурите, като запазва автентичния правопис:

ОБРЪЩЕНИЕ
към Организационните структури на ДПС

Уважавани колеги,
В деня, в който заявих официално пред Председателя на ДПС своето желание да напусна състава на Централното оперативно бюро на партията се обръщам с това послание към вас с искреното намерение, до всички членове и симпатизанти в страната да достигне ясното послание, че тези и всички мои бъдещи действия не може и не бива да са повод за разцепление или противопоставяне в партията.

Състоянието на нещата в ДПС от последната точно една година ме карат да бъда откровен, както с вас, така и със себе си и да произнеса на глас твърде нелицеприятната диагноза за партията* към днешна дата.

Ако бъдем до край искрени, трябва да признаем, че партията ни е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация. Държа да бъда разбран правилно - никога не съм имал, нямам и сега амбиции към лидерското място в ДПС, но моето основно обвинение е главно към
Председателя на партията, имайки предвид неговите действия и главно бездействие от последната една година. През нея той не позволи на ЦС и ЦОБ на ДПС да се изпълняват решенията на VII-та Национална конференция и грубо наруши Устава на партията отлагайки във времето свикването и провеждането на редовен Централен съвет на партията.

Епизодичното му появяване в Централата на ДПС и пълното му отсъствие от дейността на Парламентарната група пък допълнително възпрепятстват нормалното функциониране и възприемане на партията в политическия живот на страната, допускайки той самия и партията като цяло на практика да бъдат тотално игнорирани в междупартиен и международен аспект.

Откровеността ни принуждава да признаем и най-тежката последица от поведението на нашия Председател - изчезването на общата "КАУЗА ДПС", която отстъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било. Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безкрупулно властта и хората като употребени салфетки е най-лошото, което можеше да се случи на партията, но видно от някои наскоро разсекретени документи на бившата ДС, това е било негово "символ-верую" още от далечната 1974-та година насам.

Тук е може би мястото, като политик с биография още от затворите на тоталитарния режим в България и попаднал под една 25 годишна заблуда, да поднеса своето извинение към вас, а чрез вас и към всички членове и симпатизанти на ДПС за това, че воден от своя идеализъм неволно съм подкрепял подобно непристойно за един демократ и либерал поведение през всичките тези години.

Уважавани колеги,

Логично е да бъда попитан защо цяла година съм мълчал при това тежко състояние на партията. Мога само да кажа, че както е прието дадох време на новото ръководство да намери верния за партията път напред. За съжаление, както се и очакваше, хора без тръпка и разбиране за "КАУЗАТА ДПС", които временно я експлоатират и бързат да я заменят с каузи за собственото си благополучие, в екип с хора, които имат доброто желание, но са с доста ограничени организационни и административни способности, не дават шанс на ДПС да продължи възходящия си път нагоре.

За тази една година никой от това ръководство не ме потърси и възползва от моя опит, за да се реализира една приемственост в партията и извън нея и да се решат положително не една и две кризисни ситуации. Вместо това се работеше на принципа - "всичко започва от нас". Резултатите са видни. Всички бавно и полека се превръщаме в "мъжки секретарки" и всеки е призван да избира своята участ според степента на собствената си морална търпимост. Това в кратце са причините за моето мълчание до днес и за моето решение да изляза от състава на Централното оперативно бюро и да настоявам за срочно свикване на Централен съвет на партията, на който да се състои нормална дискусия по всички наболели за ДПС проблеми.

Ползвам случая да ви честитя Новата година и да пожелая на вас и на вашите семейства крепко здраве, радост и усмивки през цялата 2011 година.

Касим Дал - член на Централния съвет на ДПС



В ДПС подозират Касим Дал, че подмолно иска да прави паралелни структури

Говорителят на ДПС Камен Костадинов заподозря, че дългогодишният зам.-председател на партията Касим Дал, който днес обяви, че напуска ръководството на формацията, има намерение да прави подмолно нови паралелни партийни структури. По-рано днес пред "Дневник" на въпрос дали смята да сформира политически субект около себе си, Дал отговори лаконично: "Не, напускам само Централното оперативно бюро."

Костадинов, който е и говорител на ДПС, заяви, че е изненадан от решението на Дал. "Защото никакви видими признаци не е давал г-н Дал за намерението си освен слуховете, които вървят от доста време за някаква подмолна дейност", каза той. По думите му отдавна вървели "приказки", че Касим Дал обикаля по структурите и обявява как ще създава нови паралелни партийни структури и търси хора, които са недоволни. "Но аз до този момент смятах, че са слухове и интриги. Оказва се, че може би не съм бил съвсем прав", заяви Костадинов.

На въпрос защо смята така, след като Касим Дал не напуска партията, а само ръководството й, Камен Костадинов каза: "Аз казвам, че има такива слухове, които вървят в публичното пространство от доста време и аз досега смятах, че не са верни." Попитан дали това означава, че вече ги смята за истина, той допълни: " Вече не съм сигурен, че не са верни."

Аз смятам, че той не е човек, който би се занимавал с подмолна дейност, или поне смятах така досега, каза още говорителят на ДПС. Костадинов посочи, че Дал е трябвало да отправи критиките си, ако е имал такива, пред ръководството на партията. На всички заседания на ЦОБ той обаче не е заемал позиция, присъствал е в началото на срещите, но без да коментира нищо, си е тръгвал.

Малко след като коментира случващото се, Камен Костадинов заедно с бившия зам.-председател на партията Емел Етем (която от години е в обтегнати отношения с Касим Дал) се събраха в кабинета на зам.-председателя на парламента и заместник на Доган Христо Бисеров.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040867
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930