Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 15:33 - Отлага се решението на България за "Бургас-Александруполис"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 509 Коментари: 0 Гласове:
3



Окончателното решение на България за участието й в строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис" се отлага, научи Mediapool от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Очертава се то да бъде взето в средата на юли 2011 г..

Очакванията бяха в края на февруари ековедомството да се произнесе финално дали одобрява или не оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта, която два пъти беше връщана на инвеститора "Трансболкан Пайплайн" за преработка.

Поредното отрицателно становище за екооценката бе дадено на 9 ноември 2010 г. Тогава от МОСВ изтъкнаха несъвместимост на проекта със зоните от европейската екомрежа НАТУРА, през които минава българският участък от трасето на тръбата. На българския клон на проектната компания - инвеститор бяха дадени два месеца за корекции.

От дружеството обаче поискали по-дълъг срок за доработване на алтернативния вариант на първоначалното предложение за претоварване на танкерите със суров руски нефт чрез буйове навътре в морето. Притесненията на МОСВ бяха свързани с това, че в представения им доклад за ОВОС няма категорична оценка как конкретно би се отразил един разлив върху риболова, мидените ферми, туристическата и развлекателната индустрия, недвижимите имоти и т.н. Ведомството поиска и представянето на конкретни мерки за борба с евентуални разливи.

От МОСВ са разрешили на “Трансболкан Пайплайн“ да внесе допълнението на доклада за ОВОС до края на февруари, а до края на март ще има решение дали екооценката е одобрена или отново отхвърлена.

При трето отрицателно становище проектът няма да може да продължи.

Ако е положително, ще се насрочи едномесечно обществено обсъждане на проекта с общините, през чиято територия ще мине тръбата. Едва 45 дни след това екоминистърът ще се произнесе с окончателно становище за “Бургас-Александруполис“.

Така при настоящите обстоятелства финалното решение се очертава около средата на юли.

Докато траят тези процедури, държавата, която участва в 24.5 на сто в проекта чрез фирмата си "Техноекспортстрой", продължава да трупа задължения към съакционерите си под формата на вноски за осъществяване на дейността на международната проектна компания.

Държавата не е платила сумите за 2009 г. и 2010 г., като през това време разходите се покриваха от останалите акционери в дружеството – руските "Транснефт", "Роснефт" и "Газпромнефт", държащи 51 на сто, и гръцкия консорциум. Върху българския борч обаче се трупа лихва от около 10 на сто, но въпреки това страната ни не изпълни ангажимента си да погаси до 15 декември 2010 г. около 6 млн. евро от задълженията си по "Бургас-Александруполис".

Това създаде допълнителен проблем, тъй като по думите на шефа на "Транснефт" Михаил Барков, Гърция вече обвързва изплащането на своите вноски в компанията с погасяването на българските.

В средата на декември Барков заяви, че смята проекта за замразен и че Русия ще строи тръбопровод на Балканите, дори и България да се откаже от "Бургас-Александруполис", визирайки намеренията за изграждане на нефтопровода "Самсун-Джейхан".




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002139
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031