Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2011 16:49 - Осман Октай: Всички, които са срещу модела "Доган", трябва да подкрепят Касим Дал
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1080 Коментари: 0 Гласове:
1



С директните си обвинения срещу лидера на ДПС Касим Дал "прави много смела стъпка" и позицията му "трябва да бъде подкрепен не само от основателите на ДПС, не само от турското малцинство, а от всички политически формации в България, които критикуват модела "Доган". Така бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай коментира в четвъртък оставката от Централното оперативно бюро на смятания за една от най-силните фигури в движението Касим Дал.

В обръщението си към организационните структури на ДПС той обвини Ахмед Доган за тежкия вътрешнопартиен колапс и небивалата изолация, в която е изпаднала партията и за "изчезването на общата "КАУЗА ДПС", която отсъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било".

Пред нова телевизия Октай каза, че постъпката на Касим Дал е "съотносима към смъртта на Ахмед Емин". "Но на единия може би не му издържаха нервите, а другият директно обвини Доган", добави бившият заместник-председател на ДПС.

Той разказа, че в контактите си с изселническите организации в Турция и официалните турски власти Касим Дал бил поел ангажимент да реформира партията с нови лидери и млади кадри. "И бяха поели ангажимент, че ще пенсионират Доган като почетен председател и на негово място ще излъчат млади, подготвени кадри от калибъра на Четин Казак, хора, подготвени, със западни визии и т.н.", каза Октай.

Това се налагало заради изолацията на ДПС особено след последните избори и конфронтацията, "която създава изключително напрежение върху самите турци във взаимоотношенията им с местните българи".

Октай припомни изявления на Ахмед Доган около последните парламентарни избори, с които по думите му той обявил война на всички политически формации, както и отправените от лидера на ДПС три сериозни заплахи за зараждаща се етническа омраза, противопоставяне.

Това го постави в изключителна сложна изолация, самия него, така и политическата формация. Антидоганизмът започна да се превръща в антитурски настроения и стана партиен принцип на останалите партии. Те започнаха да се пазят като дявол от тамян от контакти с ДПС и Доган, отбеляза още бившият зам.-председател на партията.

Това я поставило във външнополитическа изолация, а Доган се скрил в сараите и не присъствал в политическия живот.

Според Октай позицията на Касим Дал ще изиграе важна роля за предстоящите избори.

"Каузата беше с интеграцията на т. н. "смесени райони", които са в изключителна изолация и се превръщат в гета. А сараите на Доган контролират тези райони под вид на групировки и тероризират самото население и избиратели", продължи  Октай.

Той коментира, че Дал се надява, че нещо може да се промени, но всъщност се е провалил в поетия ангажимент за подмяна на кадрите и ръководството и по-специално на Доган.

"Само че Доган ги вкара във фризера и ги изолира на последната конференция. Голямата част от хората, които присъстваха около Касим Дал като Хасан Адемов, Ремзи Осман, бяха вкарани в буферната зона, които нямат присъствие и не им се чува гласа – те са в изолация", обясни Октай.

Касим Дал и разработката "Лиани"

Същевременно Касим Дал бил изключително информиран, особено за последните 8 г., знаел съдържанието на разработка "Лиани" и имал какво да каже за т. нар. "нелегално минало" на Доган.

Разработката "Лиани" бе подмятана дълго време в публичното пространство по времето на тройната коалиция. Съдържанието й така и не стана докрай ясно, но според различни неофициални информации и от изказвания на членове на комисията по вътрешна сигурност в бившия парламент, както и от твърденията на сегашния шеф на митниците и ексначалник на ГДБОП може да се обобщи, че в "Лиана" е имало данни за незаконно финансиране на ДПС и за прехвърляне на пари от една "черна каса" в друга.

В това дело е имало данни за плащането на командировки в чужбина на министри от кабинета "Станишев" именно от "черните каси". Имаше твърдения и че социалистическата партия също е закачила "някой лев" от тези каси.

Депутати от вътрешната комисия в предишното Народно събрание пък многократно са заявявали, че в разработката се спомената името на някой си Касим, но дали е "дал" или "взел", те не уточняваха.

"Много хора са заинтересувани от това да не излезе истината за "Лиана". Аз винаги съм го твърдял и продължавам да го твърдя - проблемът в България е политическата корупция", заяви преди повече от 2 години настоящият шеф на митниците Ваньо Танов.

По думите на Октай решението на Касим Дал е "стартирало от онзи период, когато е станало така нареченото самоубийство на Ахмед Емин в сараите".

Октай допълни, че като член на Комисията по национална сигурност и вътрешен ред Касим Дал е стигнал до информация както за финансирането на ДПС, така и за кръгове, които обръчите на партията спонсорират.

Осман Октай изрази и мнение, че по всяка вероятност решението на Дал има връзка и с посещението на турския премиер Ердоган през октомври 2010 година.

Тогава Ердоган не се срещна с Доган, но за сметка на това отдели час и половина време на Касим Дал.

"Оттук нататък на дневен ред идва оставката на Доган", каза още Октай. На въпрос дали Дал би направил ДПС 2, Октай  заяви, че " ще има много тежки месеци, ще се излее много кал и ще има компроматна война срещу него". Дори е възможно и да излязат СРС-та, да го обвинят във финансови злоупотреби, прогнозира Октай" и отново апелира хората да подкрепят Касим Дал.

Мехмед Дикме: В ДПС няма да има нито разцепление, нито реформа

Същевременно друг бивш високопоставен представител на ДПС, депутатът и някогашен земеделски министър Мехмед Дикме прогнозира, че след действията на Касим Дал "няма да се случи нищо съществено".

"Той ще бъде изолиран и ще бъде принуден сам да вземе решение да напусне или да остане в изолация вътре в самата партия, както беше постъпено абсолютно с всеки преди него", каза Дикме пред БНР.

"Разцепление няма да има и реформи няма да има, ДПС ще продължава да изпада във все по-голяма изолация, защото, пак повтарям, партията се е превърнала в един лидер и седем-осем души, които определят съдбата на партията, без да ги интересува какво ще е бъдещето на хората", заяви бившият земеделски министър.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000801
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031