Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2011 17:14 - Бизнесът: 2011 г. ще е годината на фалитите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 577 Коментари: 0 Гласове:
1



Настоящата година ще е годината на фалитите, прогнозираха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Нейният председател Огнян Донев коментира пред журналисти, че има много фирми с разклатено икономическо здраве, а в същото време икономическите въпроси не са на дневен ред за правителството.

"Много фирми с цената на всичко отложиха прекратяването на дейността си. Всички, които са с разклатено икономическо здраве, които не бъдат придобити от конкурентите си, ще фалират", каза Донев.

Това според него ще подейства оздравително на икономиката, защото държавата не успяваше да регулира част от пазарите. "Ако не беше кризата, сега сигурно в България щеше да има 8 милиона строителни предприемачи", каза Донев.

КРИБ и Българската стопанска камара (БСК) призоваха политиците повече да не се занимават със скандали и да обърнат внимание на икономиката. Ако икономиката не бъде управлявана, тя ще създава скандали, заяви председателят на БСК Божидар Данев,

Ръководствата на двете организации заявиха, че основните им притеснения остават изпълнението на антикризисните мерки, темповете на усвояване на еврофондовете, разплащанията на държавата с бизнеса, както и това дали ще продължат реформите в администрацията, здравеопазване и пенсионната система.

"Има сериозна асиметрия в изпълнението на набелязаните от правителството антикризисни мерки, предложени от бизнеса. Не се изпълнява изплащането на задълженията от общините към бизнеса. Продължава влошената ликвидност в икономиката. Никой не говори за намаление на работните места. За 2 години са спаднали с 12.6%. Говори се само за заетостта", заяви Данев.

Огнян Донев отбеляза още, че българската икономика има нужда от спокойна среда и преследване на приоритети. Изказването ми е такова най-вече заради изнервената ситуация от последните седмици, където икономически въпроси не са на дневен ред, допълни Донев.

От деловите среди отчетоха, че за първи път се полагат значителни усилия в борбата с организираната престъпност.

Работодатели настояха със системата на данъчните власти да бъдат обвързани и всички останали касови апарати, а акцията да продължи с фискалните устройства в аптеките и автомивките.

Така ще бъде осветлена огромна част от сивия сектор, заради възможността за онлайн проследяване на сделките, каза Донев.



Тагове:   фирми,   бизнес,   фалити,   икономика,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034951
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930