Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2011 20:35 - Компютърен вирус блокира иранската ядрена система
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
1



Израел с помощта на САЩ е изпробвал през последните 2 години компютърния вирус, който се смята, че успешно е забавил миналата година работата на иранските центрофуги за обогатяване на уран, а с това и способността на Техеран да постигне капацитет за изработка на атомна бомба.

Това твърди в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на анонимни източници от разузнавателните среди и военни експерти.

Според изданието тестовете с вируса Stuxnet са правени в строго охранявания израелски ядрен комплекс Димона в пустинята Негев. Там израелците са монтирали центрофуги като тези, които използва Иран в обекта край Натанз.

"За да тестваш вируса, трябва да познаваш машините. Вирусът се оказа успешен именно защото израелците правиха изпитания с него", казва американски експерт по разузнаването на ядрени програми и обекти.

"Ню Йорк таймс" посочва, че Stuxnet е най-съвършеното оръжие за кибернетична война, използвано досега, и, изглежда, е основният фактор за забавянето на иранската ядрена програма. Източниците на изданието описват, че заради него центрофугите започвали да се въртят бясно и че 20% от тях са извадени извън строя. Вирусът съдържал и втора функция - да изпраща на операторите лъжлив сигнал, че всичко със съоръженията е наред, докато в действителност те буквално се разпадат.

Не е ясно дали компютърните атаки са спрели, а експерти посочват, че Stuxnet съдържа възможност за нови версии и удари срещу информационни системи.

През 2007 и 2008 г. Иран бързо увеличи потенциала си за обогатяване на уран, но след това последва поредица от технологични провали и специалисти по сигурността допускат, че причината може да са подкрепени от държавни структури атаки със Stuxnet.

Не е известна ролята, която е изиграла германската компания "Сименс". Преди три години тя си е сътрудничела с водеща американска национална лаборатория в Айдахо в проект за установяване на слабите места на компютърните контролери, които германците продават на промишлени предприятия по цял свят. Според американското разузнаване тези контролери били и ключов елемент от иранските съоръжения за обогатяване на уран.

Според "Сименс" сътрудничеството било рутинна проверка на продуктите им с цел изграждане на защитата им срещу компютърни атаки. В същото време в лабораторията, част от министерството на енергетиката на САЩ (то отговаря и за ядрения арсенал на Америка), е получила шанс да открие добре прикрити "дупки" в системите на "Сименс" и именно през тях вероятно е извършена атаката със Stuxnet, пише още изданието.


ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Израелски вицепремиер: САЩ имат 3 години да се справят с Иран - 29 дек

Германия ще създаде център за киберотбрана - 28 дек

Загиналият ирански учен е топ експертът на Техеран по вируса Stuxnet - 29 ное

Ройтерс: Иран има сериозни проблеми с технологиите за обогатяване на уран - 23 ное




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035551
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930