Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2011 13:09 - ИСПА приключи със 70 % усвоени средства
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1152 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Предприесъдинетелната програма ИСПА, по която се реализират големи инфраструктурни проекти в областта на водния сектор и транспорта, приключи в края на 2010 г. със 70% усвояване на средствата. В числа това означава от общ бюджет 1.692 млрд. евро разплатени са 1.069 млрд. евро. Една трета от плащанията са направени през миналата година, съобщиха от Министерството на финансите.  Безвъзмездната помощ по ИСПА е 880 млн. евро, близо 282 млн. евро е националното съфинансиране, а останалите са средства от международни финансови институции.

Какво успяхме за 10 години
Пет регионални сметища в Монтана, Русе, Севлиево, Силистра и Созопол 50.5 млн. евро бяха построени по ИСПА. Направихме и 10 пречиствателни станции за отпадни води в Стара Загора, Димитровград, Горна Оряховица, Пазарджик, Благоевград, Монтана, Севлиево, Попово, Ловеч и в бургаския квартал "Меден рудник". Почти готова е и пречиствателната станция в Търговище, изпълнението й е на 80%. Със средства от ИСПА изцяло беше построен и новият терминал на летище София със съответната инфраструктура за 109.6 млн. евро. Инфарктната магистрала "Люлин", която свързва София с пътен възел "Даскалово" края Перник също е готова на 94%, като 180 млн. евро са платени за нея. По думите на регионалния министър Росен Плевнелиев "Люлин" остава само да се накичи на пътен жаргон, за да тръгне движението по нея на 15 май. Да се накичи означава да се постави маркировка, знаци, телените ограждания и останалите довършителни дейности.

Какво не успяхме
България не успя да завърши в срок 8 водни проекта, както и втория мост над Дунав, жп линията Пловдив - Свиленград, регионалния център за отпадъци на Кърджали и сероочистващите инсталации на ТЕЦ "Марица-изток 2". Сценариите за тях са три - удължаване на сроковете им до края на 2011 г., прехвърляне на дейности към оперативните програми "Околна среда" и "Транспорт" и частично или пълно неизпълнение.

Засега е ясно, че 70 млн. евро ще върнем от проекта за реконструкция на жп линията Пловдив - Свиленград. Причината е прекратеният договор с италианската "Асталди" за отсечката от Димитровград - Свиленград. За нея обаче може да се каже, че изграждането й е спасено, защото се прехвърля към оперативна програма "Транспорт", по която в момента се строи продължението от Свиленград до турската граница.

Най-зле е ситуацията със сероочистващите инсталации на блокове 5 и 6 на ТЕЦ "Марица-изток 2". Този проект е изпълнен финансово на 16%. Усвоени са 14.7 млн. евро от общо 89.6 млн. евро, като помощта от ИСПА е над 36 млн.евро. От година по проекта не се работи, защото италианското поделение на френската енергийна компания "Алстом" обжалва търга за избор на строител пред Европейската комисия. За строител на сероочистващите инсталации на ТЕЦ "Марица-изток 2" беше избран италианско-китайският консорциум "Индреко - Инсигма", като резултатите от него бяха потвърдени от Европейската банка за възстановяване и развитие, която финансира проекта с 25 млн. евро. В момента се чака становището на Брюксел за търга и от него ще зависи бъдещото на проекта, каза зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева.

На една четвърт е изпълнен и регионалния център за отпадъци на Кърджали, който е на обща стойност от 31 млн. евро. От тях са разплатени 7.65 млн. евро към края на годината. За него сме поискали удължаване на срока още с година, каза зам.-министър Василева. По думите й за него Брюксел иска още анализ на разходи и ползи от проекта, както и неговата оптимизация.

С година е поискано и удължаването на сроковете на общо 8 водни проекта - Варна, Смолян, Шумен, Балчик, София, Сливен, Кюстендил и Русе. Най-драматично е положението с водния цикъл на Сливен, по който са изпълнена една трета от работата. Причината е конфликтът между кмета Йордан Лечков и общинския съветник от ГЕРБ Радостин Русев, който е собственик на "Бул Гейт" - компанията, спечелила търга за строителството заедно с германската "Хохтийф". За този проект Европейската комисия е поискала актуализация на плана му за изпълнение, каза зам.-министър Василева.

До края на седмицата се очаква да получим официален отговор от Европейската комисия на исканията ни за удължаване с още година на срока на изпълнение на водните проекти на Варна, София, Кюстендил, Смолян, Шумен и Русе. Това ще стане по време на комитета за наблюдение на програмата, който е на 21 януари. Въпреки удължаването дейности от водните проекти за София и Шумен ще се довършват със средства по оперативна програма "Околна среда". За водния цикъл на София това са три малки пречиствателни станции, както и пречиствателната станция за отпадни води на Шумен, посочи Василева. По думите й за за интергрирания воден проект за Балчик най-вероятно няма да получим удължаване, защото той е успял да бъде завършен съществено към края на 2010 г. Финансовото му изпълнение е на 78%.

Две години отсрочка се очаква да бъде получена от Брюксел за изграждането на втория мост над Дунав при Видин - Калафат. Към края на годината неговото финансово изпълнение е на 64%, като на изпълнителите са платени 115.7 млн. евро. В момента текат тежки преговори с изпълнителя испанската FCC, която претендира за 90 млн. евро, което е близо двойно увеличение на цената, с която спечели търга - 99.5 млн. евро. Междувременно френско-английският консорциум "Инжероп- Хай-Пойнт-Рендел - Салфо", който контролира строителство получи допълнително 5.5 млн. евро над първоначално сключения договор от 6.344 млн. евро.

75% в края на 2012 г.
Като много добри определиха резултатите министрите, отговарящи за ИСПА проектите. Министерството на околната среда отчете 64% усвояване на средствата, а регионалното - 84%. "Към ноември 2009 г. са били разплатени 230 млн. евро по ИСПА за пречиствателни станции и депа за отпадъци, докато за последните 14 месеца ние разплатихме 208 млн. евро, което означава, че за една малка част от времето сме направили половината от това, което е направено за предишните 7 години", каза министърът на околната среда Нона Караджова. По думите й, ако финансовите меморандуми за водните проекти се удължат, то усвояването ще достигне 75%, "което е добър процент и за старите страни членки". Министърът по еврофондовете Томислав Дончев също прогнозира, че в края на 2012 г. ще достигнем 75% усвояемост.

Чака се решение на Брюксел за удължаване на сроковете на:
обект изпълнение към края на 2010 г.
вторият мост над Дунав 64%
водният проект на Варна 77%
водният проект на Смолян 62%
водният проект на Шумен 81%
водният проект на Балчик 78%
водният проект на София 57%
водният проект на Сливен 33%
водният проект на Русе 69%
водният проект на Кюстендил 59%
регионалното депо в Кърджали 25%
 
Източник:Министерство на финансите



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035698
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930