Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2011 20:13 - Литва поиска ЕК да разследва "Газпром" за злоупотреба с пазарна власт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове:
0



Литва се е обърнала към Европейската комисия с искане да разследва руския газов монополист "Газпром". Както съобщава във вторник порталът Delfi, Литва обвинява "Газпром" в злоупотреба с доминиращо положение на пазара.

В жалбата до ЕК, подадена от Министерството на енергетиката на Литва, се настоява "Газпром" да бъде задължен да приеме прозрачна, честна и недискриманационна политика политика на газови доставки.

Министерството на енергетиката на Литва е задвижило жалба към Европейската комисия, отправяйки искане за разследване на злоупотреба с доминантна позиция от руския газов снабдител "Газпром", се казва в правителственото изявление. Целта е "да се гарантира, че сроковете и условията за снабдяване на Литва с природен газ се определят единствено от икономически съображения."

Конфликтът възникна, след като Литва реши да реформира газовия си пазар в съответствие с директивата на ЕС, според която едни и същи акционери не могат да управляват и разпределението, и доставките на газ. В съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС Литва иска да раздели компанията "Letuvos Dujos", акционер в която е "Газпром". Това предизвика недоволство от страна на "Газпром" и германския й партньор "E.ON Ruhrgas".

Литва е най-големият потребител на руски газ в Прибалтика. В края на 2010 г. "Газпром" заяви, че понижава с 15% цените на газа за Естония и Латвия, но не и на Литва.

Миналия ноември руският премиер Владимир Путин окачестви поведението на Литва като "разбойническо". Премиерът на Литва Андрис Кубилюс отвърна, че поведението на руската компания е "шантаж".

"Считаме, че чрез икономически и политически натиск "Газпром" се стреми да пресече появата на пълноценна конкуренция сред доставчиците на газ. Такива действия изключват възможността за реална конкуренция и пречат на създаването на европейски газов пазар. Като член на ЕС Литва е задължена да изпълни директивата на Общността. Фактът, че монополна компания на трета страна оказва натиск над страна член на ЕС при осъществяване на фундаментален принцип на ЕС – поощряване на пазара и конкуренцията, защита на правата на потребителите – няма прецедент", посочва литовският министър на енергетиката Арвидас Секмокас.

Литва припомня, че ЕК е налагала сериозни санкции спрямо компании на трети страни, които злоупотребяват с доминиращо положение на пазара. През 2009 г., например, за злоупотреба с пазарно положение ЕК наложи глоба на компанията "Intel" в размер на 1.06 млрд. евро.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000886
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031