Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2011 20:48 - Анкара: ЕС да ни даде безвизов режим, ако иска справяне с нелегалната имиграция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
2



Турция е щастлива да подпише споразумение за реадмисия (за обратно приемане на пребиваващи без разрешение лица) с ЕС, но очаква от Съюза да започне разговори за безвизово пътуване, ако иска да се прекрати проникването на хора през Гърция. Това заяви Егемен Баъш, главен преговарящ на Турция с ЕС, цитиран от EUobserver.

Той отбеляза, че Европейският съюз е отменил визовите изисквания за "далечни страни" като Парагвай и Уругвай, и започна такива преговори с Молдова, Русия и Украйна, но не и с Турция. "Време е да се сложи край на тази глупост", заяви той в четвъртък на среща с европейски представители и дипломати, организирана от Центъра за европейска политика в Брюксел.

Той напомни, че ЕС иска от Анкара да спре нелегалните имигранти от Африка и Азия, като в същото не време не прави нищо за визите.

Ние искаме да помогнем на ЕС, но това също е и въпрос на данъци, каза Баъш, като посочи, операциите за пресичане на миграцията се финансират с приходи от данъци.

"Когато нашите граждани са подложени ежедневно на унижение в консулските служби на страните от ЕС (когато кандидатстват за визи – бел.ред.), те могат да се запитат защо ще трябва да помагат на ЕС да решава своите проблеми, когато са третирани по този начин. Турция не е емират, общественото мнение има значение. Ние имаме нужда видим добра воля от страна на ЕС", заяви Баъш.

Той повдигна въпроса за стойността на гръцкия план за изграждане на 12-километрова антиимгрантска стена по протежение на морската и сухопътната граница с Турция.

"Гърция може да прави каквото поиска на своя територия, но някой трябва да има грижата за цялото Егейско море", продължи турският дипломат.

Той допълни, че ЕС е съсредоточен твърде много върху сигурността на границите си, вместо с това да се справи с основната причина за миграцията – бедността на страните, от които прииждат имигранти. "Когато хората са отчаяни и без надежда в собствената си страна, те правят всичко възможно, за да се измъкнат. Ако ги спрем, те ще отидат в Украйна или Беларус. Накрая те ще намерят начин да влязат в ЕС", каза той.

Баъш посочи, че през 2010 г. са били задържани 70 000 човека, които са се опитвали да влязат в ЕС.

Междувременно Турция приключи преговорите с ЕС по проекта за Споразумението за реадмисия. Това става факт след среща с турските преговарящи в Анкара от 14 януари. Комисарят по вътрешните работи и правосъдието Сесилия Малстрьом благодари на Турция за конструктивния подход в преговорите.

Тя заяви, че резултатът от преговорите е "много балансиран и ще допринесе много за ефективното управление па потока от нелегални имигранти в региона".

ЕК очаква одобрение от страна на 27-те държави членки на споразумението и окончателното му одобрение Съвета по вътрешни работи на 24 февруари.

Одобрението на това споразумение е предварително условие за стартиране на преговори за безвизово пътуване в бъдеще.

Турският главен преговарящ с ЕС каза, че страната му ще подпише споразумението за реадмисия, но очаква на ЕК поне да бъде даден мандат да започне преговори с Анкара за безвизов режим.

Баъш описа страната си като "център на мир, център на енергия, център на сила".

Когато Франция се зае да депортира роми, ние организирахме голяма конференция и нашият министър-председател публично се извини, че е игнорирал тези проблеми толкова дълго. Сега ние имаме програми за образование и за решаване на жилищни проблеми, поясни Баъш.

Той заяви, че възраженията на някои европейски страни, според които Турция се стреми да затвърди влиянието си в Близкия Изток и Русия, са лицемерни. "Ние увеличаваме търговските си отношения с Иран, но Франция ги увеличава още повече. Ние правим бизнес с Русия, но същото прави и Италия", напомни турският преговарящ.

Той освен това повтори мантрата, че Франция, Германия, Гърция и Кипър несправедливо блокират преговорите на Турция за членство в ЕС.

Представители на ЕС коментираха пред EUobserver, че изказването на Баъш е по-скоро тактика на преговорите.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053154
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930