Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2011 20:19 - Бунтът в Египет: Кървави сблъсъци между демонстранти и полиция. Полицейски час. Армията излезе на улиците
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 974 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.01.2011 20:22


В четвъртия си ден протестите срещу 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак прерастнаха в сблъсъци между демонстранти и полиция. Съобщава се за убити демонстранти, подпалени и разбити сгради на управляващата партия. Президентът въведе полицейски час, а бронетранспортьори се появиха по улиците на столицата Кайро.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите, които скандираха "Долу, долу, Хосни Мубарак" и стъпкаха постери на президента по време на демонстрации след петъчните молитви.

При сблъсъците между полицията и протестиращите в Кайро са загинали поне трима души, има ранени, съобщи испанската осведомителна агенция ЕФЕ. Убитите били поразени от гумени куршуми, каквито използва полицията. Сред ранените е опозиционният политик Айман Наур, който остана втори в президентската надпревара през 2005 г..

Един демонстрант бе убит и няколко други бяха тежко ранени в квартал на Кайро, когато тълпата се опитала да отнеме оръжия от силите за сигурност, заявиха очевидци пред ДПА. Друг протестиращ е бил убит в центъра на столицата, според катарската сателитна телевизия Ал Джазира.

Демонстранти подпалиха централата на управляващата Националнодемократическа партия в Кайро, съобщи Ройтерс.

Трета жертва била дадена в град Суец, който буквално бе превзет от демонстрантите, а силите за сигурност се изтеглиха от центъра на пристанищния град източно от Кайро. Според очевидец, цитиран от Ройтерс, египтяни носели тялото на убит демонстрант, а един от тях извикал: "Убиха брат ми!".

Тежък дим от подпалени автомобилни гуми се издига над Кайро. Според американската телевизия Си Ен Ен по улиците на столицата са заели позиции военни части с бронетранспортьори.

Десетки хиляди антиправителствени демонстранти излязоха и по улиците на Суец, Александрия, Асуан и градовете по делтата на река Нил - Мансура и Шаркия. Масови демонстрации са обхванали и древния град Луксор, където има много чуждестранни туристи.

Демонстранти щурмуваха сградата на местната организация на управляващата Националнодемократическа партия (НДП) в град Исмаилия, североизточно от Кайро.

Около 40 000 протестиращи са разгромили помещенията на НДП и в Ел Мансур.

Египетският президент Хосни Мубарак наложи полицейски час в главните градове на страната, считано от днес. "В качеството си на главнокомандващ президентът Хосни

Мубарак разпореди полицейски час след това, на което станаха свидетели някои провинции от гледна точка на бунтове, беззаконие, плячкосване, разрушения, нападения и изгаряне на държавно и частно имущество, включително нападения срещу банки и хотели", съобщи държавната телевизия.

Хиляди демонстранти обаче са останали по улиците на Кайро след настъпването на обявения полицейски час.

Сред протестиращите днес бе завърналият се в страната опозиционен лидер и бивш генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадеи. Днес сутринта той се включи в мирно шествие, последвало петъчната молитва. Полицията посрещна шествието със струи от водни оръдия, а полицаи удряха с палки някои от привържениците на Барадеи, които го обградиха, за да го защитят.

По-късно представители на египетските сили за сигурност съобщиха пред Асошиейтед прес, че бившият шеф на МААЕ е поставен под домашен арест. Къщата му в предградие на Кайро е обградена от полиция.

Управляващата партия обвини днес правителството, че е провалило нейната политика, което породи спекулации, че Мубарак ще прибегне до смени в кабинета, за да успокои напрежението. Очаква се президентът да обяви промените в телевизионно обръщение.

Египетският сенатор Мустафа ал Факки призова президента Хосни Мубарак да се обърне към народа с реч, като подчерта, че "мерките за сигурност вече не могат да решат проблема." "Необходимо е да се намери нов изход от кризата - чрез смели, бързи и ефикасни реформи," подчерта сенаторът.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова днес лидерите и народа на Египет да не допускат ескалация на напрежението.

Държавният департамент на САЩ заяви, че "реформите са жизненоважни" за дългосрочното благоденствие на Египет и че правителството трябва да вижда в народа си партньор, а не заплаха.

Хосни Мубарак назначи началника на разузнаването Омар Сулейман за вицепрезидент




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024990
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930