Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2011 12:34 - Хилари Клинтън проверявала оръжейна търговия с България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1310 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Американският Държавен департамент е търсил информация за две оръжейни фирми в София. Това разкриват два нови доклада от "Уикилийкс", намерени от "24 часа".

Документите са публикувани в норвежкия вестник "Афтенпостен", който се сдобил с тях не чрез споразумение с Джулиан Асанж, а чрез свои източници.

Офисът за контрол на оръжейната търговия към Държавния департамент да провери фирма - вероятно американска, чието име е заличено, за следлицензионния й статус и преди превоза на оръжие и муниции за България.

Това настоява секретна грама на Държавния департамент до американските посолства в Прага и Осло, писана на 26 август 2009 г. и подписана от държавния секретар Хилари Клинтън.

Става въпрос за износа на 24 пушки, около 300 000 патрона и резервни части на обща стойност около 48 хил. долара за продажба в България. Като фирма получател е посочена софийската "Спешъл тактикал съплайс", чийто офис се намира на бул. "Шипченски проход". Според документа проверката на фирмата-продавач се извършва по т.нар. програма "Блу лантерн", въведена през 1990 г. с цел по-голям контрол на крайните потребители и ограничаване на сивата оръжейна търговия. Ако проверката не стане в 30-дневен срок от получаване на искането, фирмите износителки може да имат проблеми със следващи лицензи, се казва в грамата.

Причина за исканата проверка е, че според информация на британските секретни  разузнавателни служби фирмата посредник в Чехия "Кингфишер" била свързана със "съмнителни оръжейни доставки", а директорът й - Мартин Хоза, имал "съмнителна репутация". Иска се проверка и на норвежката компания "Рейдар", посочена като брокер по сделката.

Задачите са разпределени между Прага и Осло. От чешкото правителство се очакват няколко отговора, сред които дали чешката компания "Кингфишер" има надлежно разрешение за превоз на оръжие в България. Посочен е и адресът на българската компания получател "Спешъл тактикал съплайс". От Държавния департамент казват, че разполагат с документи на "Спешъл тактикал сървисес", подписани от Калин Андреев на 28 юли и 7 септември 2009 г.

Справка на "24 часа" във фирмения регистър "Апис" показа, че собственик на фирмата е Десислав Делев.

"Г-н Делев е извън страната и ще може да коментира другата седмица", каза Димитрина Настева от офиса на компанията. По-късно тя изпрати отговор на въпросите на "24 часа": "Става въпрос за законен и лицензиран внос на ловно оръжие за нуждите на вътрешния пазар. Издаването на разрешение за внос на оръжие става от Междуведомствена комисия към Министерство на икономиката. Цитираното лице Радър Осби е представител на фирма Remington за Европа, a "Кингфишер" са известна и утвърдена транспортна фирма, услугите на която се ползват от почти всички фирми в бранша.

Друга грама, разпространена от "Уикилийкс" и публикавана от "Афтерпостен", свързана с България, носи дата 25 ноември 2009 г. Тя също е подписана от Хилари Клинтън, но този път е до посолствата в София и Осло. В нея се казва, че според предишна проверка по програмата "Блу лантерн" норвежката фирма "Рейдар" може би не е оторизирана от норвежкото правителство да внася или да търгува с оръжейни стоки. "От друга страна, крайният получател "Стар форс" в България е бил страна в няколко разрешителни, но няма история в процедурата "Блу лантерн".

Грамата иска проучване на норвежката фирма и установяването на добрите намерения на българската.

Посолството в София получава задача да проучи "Стар форс", като се свърже с нейни представители и със съответните институции в правителството.

Посочени са и въпросите, които трябва да бъдат зададени на българската фирма:
- кога е регистрирана и кои са нейните собственици
- какви продукти и услуги предлага
- кои са редовните им клиенти и къде живеят
- каква е годишната им продажба на оръжия, произведени в САЩ
- продават ли оръжия на клиенти, които живеят извън България
- ако да - кои са те и къде живеят
- запозната ли е фирмата с регулациите по вноса на американски оръжейни стоки, включително с ограниченията на неоторизиран реекспорт?

Освен контакт с компанията, посолството трябвало да осъществи контакт и със съответните правоприлагащи органи в България, които да бъдат питани:
- дали "Стар форс" е оторизирана да внася и продава оръжейни стоки в България
- имат ли информация за "Стар форс", която би могла да постави под въпрос тяхната надеждност като получател на американски оръжейни стоки.

Добре дошла била и всяка друга информация, която се отнася до сигурността на доставките, крайните потребители и други притеснения относно участниците в сделката. В документа се съобщава, че Държавният департамент разполага с документи на "Стар форс", подписани от Константин Маджаров на 28 юли и 24 ноември 2009 г., и разрешение за внос № 008630 - на български.

Справка на "24 часа" показа, че Маджаров е собственик на фирмата. Вчера го потърси за коментар в офиса му в София. "Г-н Маджаров е в Америка", отговориха оттам и дадоха имейла, на който "24 часа" му прати въпросите си. До приключването на броя отговори не бяха получени.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=749344




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044729
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930