Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2011 22:12 - Кървав сблъсък между противници и поддръжници на Мубарак в Кайро
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 646 Коментари: 0 Гласове:
3



Напрежението в египетската столица Кайро ескалира и се стигна до сблъсъци на площад "Тахрир" между противници и поддръжници на президента Хосни Мубарак.

Хиляди поддръжници на Мубарак са нахлули на площада, събаряйки барикадите на протестиращите срещу 30-годишното му управление. Според телевизия Ал Джазира един човек е загинал, а най-малко 500 са ранени. Армията все още не се е намесила. 

Ексцесиите бяха последвани от призив на армията демонстрантите да напуснат площада и да се завърнат по домовете си след девет дни на протести. Според армията, която се смята за арбитър в създалата се ситуацията, исканията на протестиращите вече са чути и няма нужда от повече протести.

Под натиска на милионните протести, чиято кулминация бе във вторник, египетският президент Хосни Мубарак обяви, че няма да се кандидатира на следващите президентски избори през септември, но дотогава ще остане на поста.

“Никога не съм се стремял към власт и влияние. Гордея се с дългите години, в които служих на народа си. Историята ще съди за мен по заслугите ми", заяви 82-годишният Мубарак в реч по държавната телевизия“. Той каза, че не смята да напуска страната.

Протестиращите обаче отхвърлиха направената от президента отстъпка и продължават да искат неговото незабавно оттегляне.

Само незабавна оставка на Хосни Мубарак от президентския пост ще върне стабилността в Египет и ще отвори път за ново демократично управление. Това заяви пред телевизия Ал Арабия лидерът на египетската опозиционна Национална коалиция за промени Мохамед Ел Барадеи.

Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ Барак Обама е разговарял 30 минути по телефона с египетския си колега Хосни Мубарак. Обама е заявил, че преходът във властта в Египет трябва да е с мирен характер и този процес трябва да започне веднага. Обама изрази убеждение, че в процеса на предаването на властта в Египет трябва да участват широк спектър от опозиционни партии и да се произведат свободни и честни избори.

От опозиционното движение "Мюсюлманско братство" също заявиха, че обещанието на Мубарак да не се кандидатира за следващ мандат не е достатъчно. "Това не задоволява нито едно от исканията на народа", коментира лаконично говорител на забранената ислямистка организация, която е смятана за основна опозиционна сила в Египет.

Генералният секретар на Арабската лига и популярен бивш египетски външен министър Амр Муса заяви, че сериозно ще обмисли дали да се кандидатира за президент на Египет.

По данни на ООН загиналите при ескалиралото напрежение на протестите, продължаващи повече от седмица, вече са 300 души.

По последни данни след избухването на масовите безредици в Египет от затворите са избягали 17 хиляди затворници, сред които има и осъдени за тероризъм, съобщи министърът на вътрешните работи на страната Махмуд Уагди.

Според непотвърдени сведения сред избягалите има осъдени активисти на забранената организация "Мюсюлманско братство" и на ислямисткото палестинско движение "Хамас".




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001635
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031