Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 13:54 - Мубарак не се оттегля поради "страх от хаос" в Египет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 756 Коментари: 0 Гласове:
1



Египетският президент Хосни Мубарак заяви, че се опасява от хаос в Египет, ако подаде оставка и че иска да напусне поста, но не може, предаде Ройтерс. "Омръзна ми. След 62 години в служба на обществото вече съм уморен. Искам да си тръгна," заяви Мубарак в интервю за американската телевизия Ей Би Си, взето от Кристиан Аманпур.

"Ако подам оставка днес, ще настъпи хаос," добави обаче той. "Аз не се вълнувам от това какво говорят хората за мен. Загрижен съм за своята страна". "Няма да бягам и ще умра на тази земя", заявил египетският президент.

image

Хосни Мубарак   Rеuters



Мубарак, който се намира в строго охранявания си президентски дворец в Кайро, заяви, че е обезпокоен от кървавите сблъсъци между про и антиправителствени демонстранти, станали миналата нощ по време на протестите и подчерта, че неговото правителство не носи вина за тях. Според него зад случаите на насилие стои организацията "Мюсюлманско братство". Той описа американския президент Барак Обама като "много добър човек", но се поколеба да отговори дали е останал с чувството, че САЩ са го предали.

В отговор на въпрос, свързан с призива на САЩ за предаване на властта във възможно най-кратък срок, Мубарак заявил, че казал на Обама: "Вие не разбирате египетската култура, не разбирате какво ще се случи, ако се оттегля", посочва Франс прес.

Египетският президент заяви, че "изпитал облекчение", след като обявил в реч преди два дни, че няма да се кандидатира за нов президентски мандат и че всъщност отдавна бил взел това решение. Той добавил, че никога не е имал намерение да бъде наследен на президентския пост от сина си Гамал, който присъстваше на интервюто, посочва Ройтерс.

Президентът продължава да се представя като крепостна стена срещу анархията и завземането на властта от ислямисти, изтъква Ройтерс.

Египетската опозиция отново призовава привържениците си да се съберат днес на площад "Тахрир" и и да устроят решаващия и този път "последен ден на Мубарак", съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Организаторите се надяват да съберат в Кайро, както на 28 януари, един милион демонстранти след традиционната петъчна молитва в ранния следобед. Според журналистката Кристиан Аманпур от американската телевизия Ей Би Си, египетският вицепрезидент Омар Сулейман й казал в Кайро, че армията, изпратена като подкрепление, никога няма да използва сила срещу опозицията.

През изминалата нощ на площад "Тахрир", въпреки полицейския час, останаха хиляди демонстранти, които пренощуваха в палатки и се топлеха около огньове, след продължили през целия вчерашен ден сблъсъци между привърженици и противници на Мубарак.

Десетки чуждестранни журналисти бяха бити, арестувани или сплашвани през последните два дни, а през изминалата нощ никоя телевизия не показа директни кадри от площад "Тахрир", отбелязва АФП.


image

Десетки чуждестранни журналисти бяха бити, арестувани или сплашвани през последните два дни Rеuters



Властите в Египет арестуваха за 40 минути двама български журналисти от ТВ7 и отнеха камерата им, съобщиха от телевизията в четвъртък.

Репортерът Иван Филчев и операторът Огнян Кръстев били задържани, защото се намирали в непосредствена близост до площад "Тахрир" - сцената на протестите и сблъсъците в Кайро. Двамата пристигнали в Египет вечерта в сряда. Освен това на летището в града била конфискувана камерата им. Митничарите заявили, че екипът нямал изрично разрешение да снима в Кайро.

И египетски, и чуждестранни журналисти пострадаха при нападения. Пребити били репортер от Турция и сътрудник на телевизия "Ройтерс". Гръцки журналист бил наръган с нож в крака, а придружаващият го фотограф - ударен с камък по главата.

10 български моряци на борда на кораба "Мед Салвадор" са блокирани в Александрия, заради стачка на пристанищните работници, съобщи БНТ. Екипажът разполага с достатъчно храна и вода, но за всеки ден престой италианската компания собственик търпи огромни загуби.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031772
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930