Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 15:38 - Преговорите в Египет: Пътна карта и график за предаване на властта в Кайро
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове:
1



Египет има план и график за мирно предаване на властта, заяви египетският вицепрезидент Омар Сюлейман. Той обеща, че няма да бъдат предприемани наказателни мерки срещу участниците в продължаващите вече две седмици протести срещу 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак, предаде във вторник Ройтерс.

"Имаме ясна пътна карта с график за мирно и организирано предаване на властта", каза Сюлейман, койтоот години ръководи египетските секретни служби, а сега води преговори с опозицията, включително със забранената организация "Мюсюлмански братя".

По време на започналия втори във вторник втори кръг на преговорите Омар Сулейман заяви, че Мубарак е наредил да бъде създадена комисия, която трябва да направи препоръки за промени в конституцията. Целта на промените е да се облекчат ограниченията за участие в президентски избори и да се фиксира максималният мандат на президента.

По нареждане на Мубарак била създадена и отделна комисия, която да следи изпълнението на всички предложени реформи. Президентът наредил да се разследват сблъсъците на негови привърженици с опозиционни демонстранти миналата седмица.

Според АП това са първите опити на Мубарак, за чиято оставка настоява опозицията, да предприеме реформи.

Същевременно протестиращите, които настояват за незабавно оттегляне на президента, не показват признаци, че имат намерение да прекратят демонстрациите си на централния площад "Тахрир". Активисти на протестното движение призовават на площада да се съберат отново 1 милион души, за да поискат оттеглянето на президента Хосни Мубарак от властта.

Близо 90 хиляди души вече са се подписали в страница на Фейсбук, съдържаща призив маркетинг мениджърът на Гугъл за Египет Ваел Гонейм да стане техен лидер. Предполага се, че Гонейм, който вчера бе освободен от ареста, днес ще се появи на площад "Тахрир".

Самият той твърди, че е администратор на страница във Фейсбук, която бе използвана за организиране на безпрецедентните за Египет протести за демократични промени.

Гонейм си спечели титлата "кмет на площад "Тахрир" с интервю, в което обвини правителството за смъртта на демонстранти.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046745
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930