Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2011 17:16 - Франс Прес: Стремежът към демокрация се превръща в кошмар за Ал Каида
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове:
2



Мирните народни въстания в арабския свят, успехът им в Тунис и евентуалната им победа в други страни вече са поражения и може и да се превърнат в катастрофи за Ал Каида и джихадистките движения, смятат експерти.

Тези обществени вълнения противоречат на кредото им, че само насилието, джихадът и въоръжената борба могат да сложат край на това, което за тях са подкрепяни от Запада нечестиви режими, които потискат народите си.

Ставащото в Египет "опровергава цялата теория за използването на насилие", уверява от площад "Тахрир" в Кайро Маха Аззам от програма "Близък изток" на лондонския мозъчен тръст Чатъм хаус.

"Всички групи в Египет, включително Мюсюлманските братя, настояват за мирен преход във властта. Всички те осъждат политическото насилие. Ако постигнат искането си и преходът бъде мирен, ако това доведе до представляваща всички течения политическа система, това ще стане в ущърб на радикалните групировки", заявява тя.

Ал Каида, чийто съосновател заедно с Осама бин Ладен е египтянинът Айман аз Зауахири, отдавна осъжда всякакво участие в избори и във всякаква форма на политически живот.

Мюсюлманските братя, използвайки етикета "независими кандидати", който не заблуди никого, участваха в парламентарните избори от ноември в Египет и осъдиха убийствата, атентатите и безогледното насилие.

Според Доминик Тома, експерт по радикален ислямизъм във Висшата школа по социални науки в Париж, "джихадистките групировки са на кръстопът - ако при тези събития се получи ефектът на лавината и се породят демократични стремежи в региона, а народите успеят да свалят диктатури единствено с уличен натиск, това ще е рязко отхвърляне на тезите им."

"Ако режимите падат чрез народа, Ал Каида и джихадистките групировки ще се затруднят да се възползват от ситуацията и да пригодят дискурса си към нея. Впрочем трябва да се отбележи, че при сегашния кипеж те са странно мълчаливи. Вероятно са притеснени. Ще трябва Бин Ладен или още по-добре египтянинът Аз Зауахири бързо да вземат отношение, иначе изказванията им ще изгубят всякакво съдържание", добавя той.

Това мълчание е забелязано и от Жан-Пиер Филиу, преподавател в Парижката школа по политически науки (Сианс-По) и Колумбийския университет.

"Ал Каида бе сварена напълно неподготвена от народните протести в арабския свят. Тя впрочем е на практика безмълвна по този въпрос, защото до такава степен не може да проумее случващото се, че е неспособна да направи какъвто и да било коментар по актуалните събития", казва той.

Трябва да се отбележи, че "демонстрантите не поемат тези несъмнено високи физически рискове, за да искат ислямска държава или установяването на "халифат", а за да настояват за демокрация, избори и прозрачно управление - все неща, които отсъстват от мирогледа на Ал Каида", добавя Филиу.

Опасността от разрив с народите в региона и последваща маргинализация бе усетена от радикалния проповедник в интернет Абу Мундир аш Шанкити, който на 31 януари написа в джихадистки форум: "За джихадистите ще е опасна грешка да се отдалечат от народите."

"Трябва да им простим, да се доближим до тях и да ги помолим да ни изслушат, защото отделянето на джихадисткото движение от мюсюлманското народно движение ще отбележи края ни", пише той в изказване, преведено от американския институт за следене на ислямистки сайтове SITE.

От друга страна, провал на демократичното движение, безогледна репресия или военни преврати ще са подарък за поддръжниците на радикалния ислямизъм и ще утвърдят тезите им, подчертават тримата експерти.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034197
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930