Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2011 17:19 - Саудитският крал остро е критикувал Обама заради позицията на САЩ спрямо Мубарак
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 832 Коментари: 0 Гласове:
4



Кралят на Саудитска Арабия с рязък тон е призовал в телефонен разговор от 29 януари президента на САЩ Барак Обама да подкрепи режима на Хосни Мубарак и да не оттегля американската помощ за Египет в размер на 1.5 млрд. долара годишно, разкрива в. "Таймс".

Разговорът се е провел на 29 януари, четири дни, след като започнаха протестите в Египет на 25 януари.

Крал Абдула е заплашил, че ще подкрепи Хосни Мубарак, ако Белият дом се опита да извърши бърза промяна на режима в Египет.

Саудитският крал е призовал Обама да не унижава Мубарак. Той е напомнил на американския президент, че Мубарак е не само ключов съюзник на двете страни в региона, но и негов личен близък приятел. Абдула е обещал, че ако американците се откажат да спонсорират Египет, той ще плаща на съюзническата страна по 1.5 млрд. долара на година от бюджета на Саудитска Арабия.

Източници на "Таймс" твърдят, че раздразнението на саудитския крал от нерешителната позиция на САЩ по египетския въпрос е довело до най-голямото охлаждане в отношенията между Рияд и Вашингтон от нефтената криза през 1973 г.
Според информацията на "Таймс" саудитският монарх е разтревожен от две възможни последици след свалянето на Мубарак. Първата е засилване на позициите на радикалните ислямисти като цяло и в частност в Иран, а втората е вероятността за повтаряне на египетските събития в самата Саудитска Арабия, значителна част от чийто поданици гледат с голяма симпатия на революцията в Кайро.

Във връзка с всичко това кралят дал на Обама да се разбере, че отказът от подкрепа на режима на Мубарак ще бъде разглеждан като предателство от страна на Вашинтнов на неговите стратегически партньори в района.

Освен това Абдула е заявил, че при създалата се ситуацията САЩ са длъжни да направят всичко необходимо, за да не усети вицепрезидентът Омар Сулейман липса на помощ и одобрение от Запада.

Белият дом отказа да коментира статията в "Таймс".

Раздразнението на саудитския крал от нерешителната позиция на САЩ по египетския въпрос е довело до най-голямото охлаждане в отношенията между Рияд и Вашингтон от нефтената криза през 1973 г.


Протестите в Египет не стихват

Демонстранти продължават вече 17-и ден да издигат политически искания на столичния площад "Тахрир", превърнал се в епицентър на протестите. На много места в страната се провеждат стачки с политически и икономически искания.

В петък 11 февруари ще се проведат нови масови демонстрации в страната с настояване за незабавна оставка на Мубарак. Организаторите се заричат, че този път на улиците ще излязат повече хора отпреди.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032268
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930