Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 15:09 - Катрин Аштън: Ще посетя Египет възможно най-скоро
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 718 Коментари: 0 Гласове:
1



Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви в изявление, разпространено късно снощи, че ще посети Египет възможно най-скоро, предаде БТА.

За подобни намерения на Аштън бе съобщено неколкократно от представители на Европейската комисия в Брюксел в последните дни. Първоначалните намерения бяха визитата да бъде в целия регион, включително Тунис.

В сряда вечерта обаче източници от Брюксел казаха, че е получено съобщение от външния министър Ахмед Абул Гейт. В него се казва, че той "би предпочел да няма чуждестранни посетители през февруари" заради запълнения му график.

Въпреки това говорители на комисията заявиха, че върховният представител на ЕС за външната политика е в готовност да посети Кайро в следващите дни. Това уточнение бе направено няколко часа преди снощното телевизионно обръщение на президента на Египет Хосни Мубарак.

След речта на египетския лидер Аштън публикува изявление, в което настоя исканията и очакванията на хората в Египет да бъдат чути. "Тяхно право е да преценят дали стъпките, обявени от президента Мубарак, отговарят на надеждите им", допълва тя.

Президентът Мубарак не отвори пътя към по-бързи и по-дълбоки реформи, в следващите дни и часове ще наблюдаваме внимателно реакцията на хората в Египет, се посочва в изявлението.

ЕС приветства куража на египтяните, които се включиха мирно и с достойнство в кампанията за демократични промени. Насилието никога не може да бъде прието, добавя Аштън. Тя отбелязва, че моментът изисква истинска, мирна и трайна промяна към дълбока демокрация и призовава египетските власти и армията да пазят мирните демонстранти, както и да реагират спокойно и сдържано.

Необратима промяна към демокрация, извършена в условията на ред, както и свободни и честни избори, са общите цели на ЕС и народа на Египет, заявява Катрин Аштън. Според нея отменянето на извънредното положение, въведено през 1967 г., е стъпка, която следва и която трябва да бъде предприета възможно най-скоро.

ЕС е готов да помогне по всякакъв възможен начин, бъдещето на Египет е в ръцете на хората в страната, сега е време за промяна, добавя Аштън.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995164
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031